Verven of schilderen, wat is het nou?
Bouwwerken,  Klussen

Verven of schilderen, wat is het nou?

Is het nou verven of schilderen? Deze 2 termen worden vaak door elkaar heen gebruikt. In de praktijk worden beide gebruikt, of het voor het verven/schilderen van een muur of bouwwerk is, of het verven/schilderen van een tekening.

Vandaag de dag bestaat eigenlijk geen verschil meer tussen de 2 en zijn in de tijd synoniemen van elkaar geworden. Bij het gebruiken van een verkeerde woordkeus zal tegenwoordig niemand meer echt raar opkijken. Je kunt een muur net zo goed schilderen als verven.

De dikke van Dale geeft hier geen duidelijk verschil over aan. Vakmensen welke jarenlange ervaring hebben kunnen dit verschil wel duidelijk aangeven. Het verschil zit hem in de traditionele zin van het woord in het soort klus waar je aan werkt.

Schilderen

Schilderen is het werken met verf en kwast tot in de diepste details. Hierin gaat het vooral om de randen van een groter geheel of sierlijke details. Het soort kwast wat hiervoor gebruikt word is vaak klein en word ook wel een pencil genoemd.

Verven of schilderen binnen de lijntjes

Verven

De echte vakschilder welke over verven spreekt, heeft het dan over het inkleuren van de randen of kleuren van grotere oppervlakten. Het invullen van een groter oppervlakte zoals bijvoorbeeld een muur is dan ook inkleuren. Grotere oppervlakten zijn gemakkelijker en sneller in te kleuren met een roller maar doorgaans gebruik je een dikkere kwast. Is de muur volledig ”geverfd”, kan je er details op ”schilderen”.

Verven of schilderen verven

Als je het heel plat naast elkaar legt zou je dus kunnen zeggen dat verven het grove en grote werk is en schilderen werk is voor een pietje precies.

Verven, schilderen, wat is dan sauzen?

Kort samen gevat is sauzen eigenlijk het zelfde als verven van een groot oppervlak. Sauzen doe je op een muur of plafon op de traditionele manier. In plaats van met een verfspuit te werken, werk je met een verfroller. Een kozijn of een deur worden geverfd omdat de techniek van sauzen hier niet geschikt voor is.

De grote voordelen van sauzen zijn:

  • Je brengt verf aan in lichte structuren. Om structuur in een muur aan te brengen is dit de meest voorkomende techniek van verven op zulke grote oppervlakten. Je kunt hierbij denken aan het geribbelde effect van de verf door het gebruik van een roller..
  • Als je aan het sauzen bent, werk je een stuk schoner als dat je met een verfspuit aan de slag gaat. Er ontstaat namelijk geen nevel. Als je teveel verf op de roller doet moet je uiteraard wel uitkijken voor spettergevaar.
  • Sauzen gaat over het algemeen sneller dan andere technieken. Dit komt niet door de wijze waarop de verf word aangebracht maar alle zaken daar omheen. Je hoeft niet de gehele ruimte af te dekken met folie, afplakken van randen is vaak al genoeg. Hou er wel rekening met het spettergevaar als je een plafon gaat sauzen.
Verven of schilderen samen

Dit klinkt allemaal ideaal. Helaas zijn er wel wat mindere kanten van sauzen.

De nadelen van sauzen

  • Het is vrij zwaar werk. Zeker als je een plafon wilt sauzen, ben je constant boven je macht aan het werk. Dit resulteert vaak in lamme armen. Ook al hoef je niet alles in een kamer af te dekken, ben je wel langer bezig om een oppervlakte helemaal dekkend te krijgen. Dit betekend dus dat je langer bezig bent met de ”hoofdtaak” dan als je gebruik zou maken van een spuittechniek.
  • Er is een grotere kans op oneffenheden. Denk hierbij aan kleurverschil, verschillende diktes en vooral de grootte van de banen. ls je zelf aan de slag gaat, moet je toch precies aan de slag gaan. Huur je een professionele schilder is, dan is er een hele kleine kans op oneffenheden. Het kan natuurlijk zijn dat je bewust oneffenheden op de muur wilt, bijvoorbeeld bij als een lichte structuur.
  • Een egale ondergrond is bij sauzen wel een vereiste. Heb je putjes of schuren in je muur, dan blijft dit vaak goed zichtbaar nadat je gesaust hebt. Vul zulke plaatsen dan altijd eerst goed op of stuuk van te voren. Mocht het oppervlak toch niet helemaal egaal zijn, kan je proberen deze plekken weg te werken door er meerdere lagen op aan te brengen. Hierbij moet je wel weer goed opletten op de oneffenheden door de verschillende dikte verf op de muur.

Welke van deze 3 termen je ook gebruikt, bij een bouwmarkt zullen ze je begrijpen. Het maakt dus niet meer zoveel uit wat wat je zegt, iedereen weet dat je verf op de muur wilt.

Verven of schilderen met de juiste spullen

Schilderen of schilderen maakt dus niet zoveel uit. Wat wel uitmaakt is dat je gebruik maakt van de juiste middelen. Bedenk je goed van te voren welk oppervlak je wilt gaan voorzien van een kleur en laat je adviseren over kwasten of rollers bij een specialist. Als je over de juiste verfspullen beschikt, kan je aan de slag als een echte vakman / vakvrouw.

Van strijkvaatje tot verfbak tot van informatie over verschillende soorten grondverf. Of het nu gaat om het kopen van de juiste verf, rollers of materiaal om je kwasten schoon te maken na een klus, zoek zoek hiervoor een echte specialist.

Voor de beste verf, verfmaterialen, advies of informatie, klik op onderstaande afbeelding en vind wat je nodig hebt.

Banner

Relevante artikelen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *