Klussen

Problemen bij schilderen

Schilderen is niet moeilijk

Schilderen is een vrij simpel, iedereen kan het. Veel mensen doen het schilderwerk vaak zelf om hiermee wat geld te bespraken. Toch is goed schilderen een kunst en kunnen er verschillende problemen ontstaan bij schilderen

Het mooi schilderen van een oppervlak is vrij precies werk. Zo komt er toch wat meer bij kijken dan men denkt. In dit artikel vind je de meest voorkomende problemen bij schilderen, belangrijkste oplossingen en vooral hoe je de problemen op voorhand kunt voorkomen.

Problemen bij schilderen

Je ziet al helemaal uit naar die nieuwe kleur op de muur of wilt de verrookte gele kamer weer omtoveren tot een wit paleis. Ben je lekker aan het schilderen, zie je ineens allerlei rare gebreken op je pas geverfde muur. De meest voorkomende problemen en oplossingen lees je hieronder.

Verf hecht niet

Op den duur zal oude verf loslaten, dat is vrij normaal. Heb je net een oppervlakte geverfd en de verf laat vrijwel direct los, dan is er iets iets aan de hand. Niet goed hechtende verf heeft doorgaans drie redenen: onvoldoende gemengd, een vette ondergrond, materiaal van oppervlakte.

  • Als de verf niet goed gemengd word voor gebruik, kan deze los laten. Vaak krijg je bij het kopen van een pot verf een roerhoutje mee. Neem voordat je gaat schilderen dan ook echt de tijd om de verf in een pot goed te mengen met een roerhoutje. Mocht je aan de slag gaan met grote emmers verf, gebruik hiervoor dan een verfmixer.
  • Vet en verf zijn als water en vuur. Vet stoot verf af en als er een vette laag op het oppervlak zit wat je wilt bewerken, kan de verf daar niet goed op hechten. Het is dus belangrijk om het oppervlak wat je wilt gaan schilderen goed te ontvetten. Let hierbij goed op dat je dit voor het schuren doet voordat je het vet in het hout schuurt. Ontvet het oppervlak grondig, spoel het goed af en begin met schuren en schilderen nadat alles weer goed opgedroogd is.
  • De meeste materialen kan je zonder problemen schilderen. Toch kan je beter niet zomaar elke soort verf voor elk soort materiaal gebruiken. In de bouwmarkten zijn er vaak ook verschillende afdelingen binnen de verfafdeling. Op de schappen staat vaak duidelijk aangegeven voor welk materiaal de verf geschikt is. Dit staat ook vaak op de blikken zelf aangegeven. Doe hier dus wel een kort onderzoekje naar voordat je verf gaat kopen.
    Bij het schilderen van een kunststof of aluminium oppervlak zal je snel merken dat verf hier niet goed op hecht. Dit zijn de wat lastigere materialen en daarom word het ook vaak afgeraden om op deze materialen te schilderen. Uiteraard is het wel mogelijk maar dan moet je goed je tijd besteden aan het voorbereiden van het oppervlak. Een gemakkelijke manier is het oppervlak te voorzien van folie waar de verf beter op kan hechten.

Insecten in uw verf

Een vliegje of een mug, als die maar niet op mijn pas geschilderde muur gaat zitten. Een bordje ”pas op nat” geven ze helaas geen gehoor aan. Het is dus goed mogelijk dat er een insect vast komt te zitten in de natte verf. Zover bekend is er ook nog geen insect werende verf op op de markt (verf met citroengeur zal wel een gat in de markt zijn ^^).

Laat de verf drogen en veeg het insect weg met een zachte doek. Hoogstwaarschijnlijk is de schade die hierdoor ontstaat te verwaarlozen. Mocht je toch opvallende schade hierdoor krijgen, zit er helaas niets anders op dan het oppervlak opnieuw te schuren en opnieuw te schilderen.

Rimpels in de verf

Alsof je naar een een rustige zee kijkt, rimpels of een soort golfjes in je verflaag. De twee meest voorkomende redenen van de rimpels komen omdat of de verf te dik gesmeerd of dat je in alle enthousiasme te snel over de tweede laag bent gaan schilderen.

  • Te dik te smeren op schuine of verticale oppervlakten heeft het gevolg dat de verflaag te zwaar wordt. Door het gewicht kan de verf zich niet goed hechten aan het oppervlak waardoor deze gaat zakken. Ga altijd een gelijk aantal keren over een oppervlakte en smeer niet te dik. Als je nog niet tevreden bent over het resultaat, kan je er altijd nog voor kiezen om een tweede, derde en desnoods vierde laag aan te brengen.
  • Mocht je op een oppervlak meerdere keren schilderen is het altijd belangrijk dat je de laatst geschilderde laag goed laat drogen. Als je al met een volgende laag begint wanneer de vorige laag nog nat is, kan de verf zich ook niet goed hechten waardoor je het zelfde effect krijgt als wanneer de laag te zwaar word. Lees dan ook altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking en hou je hier dan uiteraard ook aan. Op de gebruiksaanwijzing kan je opmaken hoelang de verf nodig heeft voordat deze klaar is voor een volgende laag en word er vaak aangegeven hoeveel vierkante meters je met een bepaalde hoeveelheid kunt doen.

Zijn er dan alsnog rimpels ontstaan, hartstikke vervelen…. De enigste manier om dit op te lossen in door het oppervlakte opnieuw te schuren en opnieuw te schilderen.

Doffe plekken in de verf

Je hebt een mooie glansverf gekocht. Je bent lekker aan het schilderen geweest maar ziet tot verbazing hoe snel de verf zijn mooie glans verloren heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • De voornaamste reden dat de verf dof wordt is omdat het te dun is aangebracht. Lees altijd goed van te voren de gebruiksaanwijzing op het blik waarop aangegeven staat hoeveel verf er per vierkante meter gebruikt dient te worden.
  • De meeste mensen vinden het fijn om in de zon te zitten. Dit is voor verf, met name glansverf niet altijd het geval. Als een oppervlak veel in de zon staat, kan dit een goeie reden zijn waarom de verf dof word. Informeer bij de verfwinkel welke soorten glansverf geschikt is tegen veel blootstelling aan de zon.
  • Wat minder voorkomende redenen van doffe verf is dat je een verkeerde verdunner hebt gebruikt of dat je het afbijtmiddel niet voldoende van het oppervlakte heeft verwijderd.

De enigste manier waarop je de doffe plekken kunt herstellen is door het oppervlak opnieuw te schilderen. Let hierbij goed op de geschikte ondergrond en smeer op de juiste dikte.

Blaasjes

Er kunnen blaasjes in de verflaag ontstaan. Lijkt er dan op alsof er een luchtbel tussen de verf en het oppervlak wat geverfd is zit. Een van de meest voorkomende redenen is de temperatuur waarin er geschilderd wordt. Hoge temperaturen zoals u het kozijn aan de buitenkant in de volle zon aan het verven bent kan een grote veroorzaker van blaasjes zijn. De ideale temperatuur om te schilderen is tussen de 10°C en 20°C. Het mooiste is als je ”achter de zon aan” kunt verven. In dit geval heeft de zon al op het hout geschenen en is de schaduw op het hout gevallen.

Er is ook een kans dat de verf al wat ouder is en dat het hout waarop geschilderd word aan een onderhoudsbeurt toe is. Een andere mogelijke reden is dat het hout waarop geverfd word niet helemaal droog was tijdens het schilderen.

Zijn er toch blaasjes ontstaan valt dit net als bij de rimpels maar op één manier op te lossen. De enigste manier om de blaasjes weg te werken is het oppervlak weer te schuren en opnieuw te verven.

Geverfd oppervlakte met kraters

Kraters, ook wel bekend als vissenogen kunnen op je geverfde oppervlakte verschijnen. In de meeste gevallen komt dit voor op kozijnen of andere plaatsen waar siliconenkit zit. Je raad het al, de boosdoener is de siliconenkit. Wanneer je over de kit heen schildert kunnen er kraters ontstaan. Omdat kraters in de verf alles behalve mooi zijn, hierbij drie tips om dit te voorkomen:

  • Ontvet het oppervlak goed. Twijfel je over de aanwezigheid van siliconekit, ontvet dan extra secuur. Vet en verf gaan niet samen.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een anti-siliconenmiddel aan de verf toe te voegen. Vaak zijn een aantal druppels hiervan al genoeg. De verhouding verf vs druppels kan je vinden op de gebruiksaanwijzing van het anti-siliconenmiddel.
  • Ben je een echte handige Harry en plaats je kozijnen zelf, maak dan gebruik van Acrylaatkit. Deze kit word ook wel schilderkit genoemd. Je kan hem al zelf invullen maar over acrylaatkit kan je zonder problemen overheen schilderen.

Verf dekt slecht

Om verf goed dekkend te krijgen is er vaak meer dan één laag nodig. Heb je een tweede laag geschilderd maar nog steeds het gevoel hebben niet alles gelijk gedekt is, kan er wat aan de hand zijn.

Eerder in dit artikel zijn oppervlakte van kunststof en aluminium al benoemd. Check altijd goed voor op welk materiaal de verf geschikt is, gebruik te maken van folie of het oppervlakte van te voren goed te bewerken met een voorstrijkmiddel.

Een van de meest voorkomende redenen dat de verf niet goed dekt is doordat het oppervlak de verf teveel absorbeert, met name houten, stenen of betonnen oppervlakten. Bewerk het oppervlak goed door dit goed te schuren, te ontvetten en gebruik te maken van voorstrijkmiddelen zoals grondverf.

Problemen bij schilderen op voorhand voorkomen

De meeste problemen bij schilderen zijn op voorhand te voorkomen. Lees goed de instructies op de verfblikken, bereid je werk goed voor door je in te lezen op wat voor materiaal je schildert, informeer bij de winkel waar je de verf inkoopt en lees vooral de berichten op de blogpagina!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *