Schutting plaatsen uitgelichte afbeelding
Klussen

Schutting plaatsen, hoe doe je dat?

In dit artikel word alles over het plaatsen van een schutting doorgenomen. van waarom een schutting zetten, wat voor schutting en natuurlijk hoe je een schutting moet zetten.

Bijna alle tuinen in Nederland worden afgescheiden. In de voortuinen worden tuinen meestal afgescheiden door een heg of een laag hekje. In de achtertuinen zien we vaak een schutting welke op de erfafscheiding word geplaatst.
Een Nederlander houd nou eenmaal van privacy in zijn tuin en een schutting is hier een uitermate geschikte oplossing voor.

Schutting plaatsen blauwe lucht

Wil je beginnen met het zetten van een schutting, hou er dan rekening mee dat je buren dit ook gaan merken. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig maar de meeste burenruzies komen door een schutting of soortgelijke erfafscheidingen. Overleg dus altijd goed met je buren wat je van plan bent en wellicht willen de buren helpen met betallen of plaatsen van de schutting. Heb je dan al niet zo’n goede band met de buren of wil je dit liever zelf volledig in eigen hand houden? Zet de schutting dan om te beginnen op eigen grond en dusdanig dat deze geen overlast veroorzaakt.

Waarom zou je een schutting willen?

Je kan verschillende redenen hebben om een schutting te plaatsen. Veelal word dit gedaan om wat meer privacy in eigen tuin te hebben. Lig je in je badpak te zonnen, is het wel zo fijn dat niet elke voorbijganger kan meegenieten.

Een schutting kan ook een goed middel zijn om je tuin af te bakenen. Een hele handige manier om je kleine kinderen of huisdieren vrij in je tuin te laten lopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze onverwachts de straat op rennen.

Waar je misschien niet zo over nadenkt bij het zetten van een schutting maar windoverlast verminderen. Voor mensen die wat meer op het platten land wonen kan het behoorlijk waaien in de tuin. Een schutting kan voorkomen dat je voortdurend in de wind zit.

In bebouwde gebieden zie je langs de snelweg vaak van die grote muren staan, geluidswanden. Deze zijn neergezet om het geluid van het voorbij razende verkeer te verminderen. Eigenlijk zijn dit gewoon schuttingen alleen in een stuk groter formaat. Een schutting kan dus ook gezet worden met als reden om geluidsoverlast te verminderen. Mocht dit een reden zijn om een schutting te plaatsen, verdiep je dan eerst in wat voor soort schutting je nodig hebt. Een schutting van beton zal het meeste effect hebben tegen geluid.

Wat kost het plaatsen van een schutting?

Het is van te voren fijn om te weten wat een schutting gaat kosten. Door het ruime aanbod kan je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. De kosten word bepaald door de lengte van, het soort materiaal schutting je wilt en of je deze zelf zet of laat zetten.

Bij het kopen van een schutting moet je rekening houden met de totaal prijs. De prijzen welke je in de tuincentra of bouwmarkten vind zijn vaak alleen voor de kant en klare schuttingdelen. Om de schuttingdelen te plaatsen heb je nog palen nodig. Voor het eerste deel heb je 2 schuttingspalen, opvolgend 1 per schuttingsdeel. Een houten schuttingpaal kost gemiddeld rond de €10,- tot €15,-. Bij betonnen schuttingpalen kunnen de kosten oplopen tot wel €50,- per paal.

Je kan aardig wat kosten besparen door de schutting zelf te plaatsen. Als je op deze site terecht bent gekomen, ben je hoogstwaarschijnlijk een doe-het-zelver en wil je de schutting zelf plaatsen omdat 1. je het leuk vind om te klussen, 2. je geld wilt besparen door klussen zelf te doen. Laat je de schutting door een professional plaatsen zoals een hovenier, kan je al snel uitgaan van een uurloon tussen de €35,- tot wel €50,- per uur.

Er zijn een aantal voordelen maar ook nadelen voor het zelf plaatsen van een schutting. Lees hieronder de voor en de nadelen.

Voordelen om zelf te plaatsen

  • Het is goedkoper om een schutting zelf te plaatsen omdat je niet het uurloon van een vakman hoeft te betalen;
  • Je kan je eigen ontwerp helemaal zelf in elkaar zetten wat zal zorgen voor een unieke schutting;
  • Geen onverwachte extra kosten bij mogelijk meerwerk

Nadelen om zelf te plaatsen

Dit geld vooral voor de klussers welke geen ervaring hebben met het plaatsen van schuttingen:

  • Je schutting kan niet juist geplaatst worden omdat je zelf iets niet goed hebt opgemeten;
  • Mocht er een vergunning nodig zijn voor het plaatsen van de schutting, moet je dit zelf regelen;
  • Je moet alles heel secuur opmeten zoals de erfgrens;
  • Iets waterpas plaatsen is vrij lastig;
  • Inschatten hoe sterk de fundering van je schutting is;
  • Mocht er iets niet goed zijn gegaan heb je vaak geen garantie op je producten en al helemaal niet op de plaatsing.

Zoals je ziet worden er meer nadelen dan voordelen genoemd. Dit kan je in overweging nemen of je de schutting zelf wilt plaatsen of dat je het wilt uitbesten. Je neemt in je overweging uiteraard mee wat voor eisen je stelt aan je schutting. Vind je het niet erg dat de schutting niet precies waterpas is, dan kan je dit natuurlijk al gelijk van het nadelenlijstje afstrepen.

Het plaatsen van een schutting

Er zijn ontzettend veel soorten schuttingen van verschillende materialen op de markt. Een schutting met een betonnen componenten heeft dan ook weer een andere werkwijze van plaatsen dan alleen een houten schutting.

In dit artikel gaan we het hebben over het plaatsen van een houten schutting.

Stap 1: bepaal waar de schutting komt te staan

Je moet er goed over nadenken waar je de schutting wilt plaatsen. Plaats je de schutting op de erfgrens zal je niet alleen rekening moeten houden met de wensen van je buren maar ook waar de schuttingpalen komen te staan. Komt de schutting op de erfgrens, hou dan rekening met de dikte van de paal. Het beginpunt is dan het midden van de schuttingpaal. Plaats je de schutting op eigen grond, dan is de achterzijde van de paal aan de erfgrens het beginpunt.

Buiten de rekening welke je met de buren wilt houden, zijn er ook een paar regels verbonden voor het plaatsen van een schutting. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de hoogte welk een schutting mag hebben. Vanuit de overheid zijn er een aantal regels opgesteld voor het plaatsen van een schutting. Lees op de website van rijksoverheid wat voor regels hier allemaal aan verbonden zijn.

Markeer het begin en het eindpunt. Dit kan je doen door met krijt of potlood een streep te zetten op een stenen muur. Zet aan het begin en het eindpunt kleine houten paaltjes in de grond. Span vervolgens een touwtje (bij de bouwmarkt ook wel bekend als metseldraad) zo’n 5cm vanaf de grond tussen het begin en het eindpunt. Dit touwtje kan je gebruiken als ijkpunt. Hiermee voorkom je dat je schutting scheef gaat plaatsen.

Zorg ervoor dat de ondergrond de grond onder het touwtje vlak en/of schoon is.

Stap 2: Positie van schuttingpalen

Als je je schutting tegen je huis aan plaatst en/of laat eindigen tegen de schuur, zal je 2 verschillende maten schuttingpalen nodig hebben. Bevestig je de schuttingpaal tegen een gebouw aan, dan hoef je deze niet in de grond te zetten. De lengte van de paal zal dan gelijk zijn aan de hoogte van je schuttingscherm. Gaat de eerste paal de grond in, lees dan eerst door tot stap 3 om te zien wat de totale lengte van de paal moet zijn. Ga je een paal aan een gemetselde muur bevestigen, boor dan altijd in een voeg zodat de steen intact blijf en gebruik slagpluggen om de paal aan de muur vast te zetten.

Nu de eerste paal staat kan je de volgende positie van de schuttingpaal berekenen. Zoals je eerder kon lezen zijn de meeste schuttingschermen vaak 180cm bij 180 cm. Meet dit altijd na voor de zekerheid. Omdat je ook nog wat ruimte nodig hebt voor bevestigingsmateriaal, neem je 2cm (totaal voor beide kanten) extra ruimte. Schuif een meetlat tegen de eerste paal aan en leg deze recht onder het touwtje. 182cm verder komt de volgende paal in de grond te staan. Plaats een paal direct voordat je verder gaat meten naar de volgende positie.. Zo kan je voor de volgende positie de meetlat weer tegen de paal aan duwen en zo zo precies mogelijk te meten.

TIP: Omdat we uitgaan van een houten schutting is het op voorhand verstandig om de palen in te smeren met vloeibaar rubber, ofwel rubber seal genoemd. Rubber seal voorkomt dat het hout gaat rotten.

Stap 3: Schuttingpalen in de grond

Schutting plaatsen palen

Je wilt dat je schutting stevig staat en niet bij de eerste beste windstoot om ligt. Hiervoor is het belangrijk om te bepalen hoe groot je schuttingpalen moeten zijn en hoe diep ze de grond in moeten. Hier kan je een vrij simpele berekening gebruiken: Lengte boven de grond ÷ 3 = lengte in de grond + 10cm voor de zekerheid. We gaan er in deze berekening van uit dat je de schuttingpalen even hoog als de schuttingschermen wilt hebben. In dit geval is de berekening als volgt: 180cm ÷ 3 = 60cm + 10cm. De totale lengte van de paal is dan 250cm.

TIP: Gebruik een grondboor om een gat van 70 cm diep in de grond te maken. Hiermee boor je gemakkelijk een gat in de grond en kan je redelijk makkelijk inschatten wanneer je op de juiste diepte zit.

Plaats de paal in het gat in de grond dusdanig dat deze tegen de meetlat aan staat en stel deze gelijk naar boven toe waterpas af. (hoe hoger je meet hoe preciezer je waterpas kunt meten) Vul het gat vervolgens met een beetje zand zodat deze stevig in de grond staat. Giet vervolgens water en snelbeton in het gat en schuif er als laatst nog wat zand bij. Druk het zand stevig aan en controleer nogmaals of de paal waterpas staat. Volg deze stappen bij de volgende schuttingpalen en maak altijd gebruik van een meetlat.

Tip1: hoe hoger je op de paal meet met een waterpas, hoe preciezer de waterpas is.
Tip2: heb je geen stevige meetlat, gebruik een dunne houten lat die je van te voren op de juiste maat hebt gezaagd.

Stap 4: Bevestigingsmateriaal plaatsen.

De schuttingpalen staan in een mooie rechte lijn maar alleen deze bieden de gewenste privacy nog niet. Om de schutting netjes dicht te krijgen zal je de schuttingschermen moeten gaan bevestigen aan de palen. Dit doe je door middel van schuttingbeslag. Mocht dit niet bij de schutting meegeleverd zijn, ga dan in de bouwmarkt opzoek naar L-beslag. Schroef op 10cm hoogte vanaf zowel de onder als de bovenkant het L-beslag op de schuttingpaal.

Schutting plaatsen L-beslag

Tip: boor de schroefgaten in de schuttingpaal voor. Hiermee draait de schroef gemakkelijker in en voorkom je je dat het beslag niet afbreekt wanneer je de schroef erin draait.

Wil je aan beide kanten van de palen een scherm plaatsen, zorg ervoor dat het L-beslag elkaar niet raakt. Neem één centimeter ruimte tussen het beslag zitten. Plaats je het eerste L-beslag op 10cm vanaf de boven of onderzijde, neem dan 11cm voor de andere zijde. Wees met het vastschroeven niet te ruig. Draai desnoods het laatste stuk van de schroeven met de hand in.

Tip: (voor de ruziënde buren) Zorg ervoor dat het L-beslag naar jouw kant gedraaid is. Zo kun je altijd vanaf je eigen eigen tuin kunt vastdraaien.

Stap 5: schuttingschermen plaatsen

De palen staan stevig in de grond en het beslagwerk zit vast aan de palen. Het is tijd om de schuttingschermen te bevestigen. Je wilt natuurlijk dat alle schermen op dezelfde hoogte worden geplaatst. Als je de schermen op gelijke hoogte wilt plaatsen als de palen heb je een gemakkelijk ijkpunt, de bovenkant van de schuttingpaal.

Mocht je de palen willen laten uitsteken, teken dan met potlood een ijkpunt af op de paal. Het is verstandig om dit per paal te doen zodat je overal een gelijke afstand hebt.

Tip: Meten is weten. Heb je een paal net even wat verder in de grond gezet dan de andere, is het verstandig om per paal te meten hoever deze de grond uitsteekt.

Je hebt de schutting geplaatst

Best een flinke klus om een schutting te plaatsen, maar daar staat hij dan. Je hebt het zelf voor elkaar gekregen en kosten bespaard bij een dure vakman. Kijk er even van een afstand naar en geniet van het feit dat je dit zelf hebt gedaan. 100% door jezelf gemaakt, top gewerkt!

Je hebt een mooie afscheiding in je tuin gezet waarmee je wat privacy hebt gecreëerd. Ben je nog niet uit geklust en wil je zelfgemaakte tuinmeubels maken? Doorzoek dan de blogpagina voor mooie projecten of klik op onderstaande knop om zelf steigerhouten tuinstoelen te bouwen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *