Huis verduurzamen
Bouwwerken,  Klussen

Huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Het is vandaag de dag populairder dan ooit, duurzame huizen. Elk nieuwbouwhuis krijgt strengere eisen op het gebied van duurzaamheid. Hoe kan je jouw huidige huis verduurzamen? In dit artikel vind je een aantal tips voor het verduurzamen van jouw woning.

5 tips om je huis duurzamer te maken

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit is een uitspraak die iedereen wel eens gehoord heeft maar is nog nooit zo toepasselijk geweest als nu. Je hoort met over isoleren van hun woning of het aanbrengen van zonnepanelen. Niet alleen om hun huis duurzamer te maken maar ook om de waarde van hun huis te verhogen of kosten te besparen op bijvoorbeeld de energierekening. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe jij kan bijdragen aan een betere toekomst maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Je kunt hiermee dichterbij beginnen dan je misschien wel denkt, onder je eigen dag. Lees hier een aantal tips waarmee je kunt beginnen met het bijdragen aan een betere toekomst met een voordeel voor je eigen portemonnee

Het isoleren van muren

Huis verduurzamen muur isoleren

Geïsoleerde muren klinken heel logisch als je het hebt over het verduurzamen van je huis. Echter maakt dit het niet minder belangrijk. Door goed geïsoleerde muren kun je veel besparen op je gas- of stroomrekening. De temperatuur binnen een huis word door bewoners zelf bepaald. Die kachel mag wel een standje hoger zodra de bladeren op de bomen bruiner worden of de airco mag wel wat harder werken om het huis wat koeler te krijgen. De weersomstandigheden van buiten bepalen wat jij binnen doet.

Door je muren goed te isoleren, heeft de buitentemperatuur een stuk minder invloed op de binnen temperatuur. Als je muren goed geïsoleerd zijn, blijft de temperatuur binnen de woning een stuk stabieler en hoeft de kachel of de airco niet om de haverklap aan te slaan. Mocht je aan de slag gaan met het isoleren van je muren, is het wel van belang dat je goed vooronderzoek doet. Het belangrijkste speerpunt bij het isoleren van je muren is de isolatiewaarde van het materiaal wat je gebruikt. Een veel gebruikt en goede optie van isolatiemateriaal kunnen bijvoorbeeld PIR platen zijn.

Vloeren en plafon isoleren

Mocht je denken dat je met geïsoleerde muren alles ondervangen hebt, heb je het mis. Het plafon en vloeren kunnen niet achterblijven. Zoals je wellicht weet, daalt koude lucht en warme lucht stijgt op. Door je plafon en vloeren ook goed te isoleren voorkom je dat de warme lucht door het plafon verdwijnt en koude lucht door de vloer. Breng isolatiemateriaal op vloeren en het plafon aan voor optimale isolatiewaarde in jouw woning. Een goed materiaal om hiervoor te gebruiken zijn XPS platen. Deze platen hebben ook een hoge isolatiewaarde en zorgen ervoor dat je een maximaal rendement haalt uit de kachel of airco.

Huis verduurzamen plafon isoleren

Huis verduurzamen met driedubbel glas

Het is een hele hype geworden, zeker in de duurzame wereld, dubbel glas. Inmiddels heeft bijna elke nieuwebouwwoning standaard al dubbelglas. Ondertussen zijn jouw muren en plafon al goed geïsoleerd maar zelfs het dubbelglas in het kozijn kan worden verduurzaamd. De tijd en techniek gaan hier nog een stapje verder in en zo is er al driedubbelglas op de markt. Wil je de ramen en kozijnen verduurzamen, zoek dan eens op HR++ glas.

Dubbel glas
Kantelraam met dubbelglas

Driedubbel glas isoleert niet alleen warmte en kou maar helpt ook tegen geluidsoverlast. Muziek kan je wat harder zetten zonder dat de hele straat er ervan mee mag genieten en die voorbijrazende auto’s hoor je zelf minder. HR++ glas heeft een veel hogere isolatiewaarde dan dubbelglas en beperkt zo ook weer de CO2 uitstoot van de woning.

Zonnepanelen om je huis te verduurzamen

Wat zeker niet in dit rijtje mag missen zijn zonnepanelen. Als je een woning helemaal geïsoleerd hebt zal je nog steeds stroom verbruiken. Hoe mooi zou het zijn om zelfvoorzienend te zijn in je stroomverbruik, alles wat je verbruikt heb je zelf opgewekt. Een van de meest voorkomende en duurzame manieren is het laten plaatsen van zonnepanelen. Voor niets komt de zon op, waarom zou je hier dan niet een extra graantje van meepikken en de gratis zonnestralen omtoveren in een verbruiksmiddel.

Huis verduurzamen met zonnepanelen

Woning gasvrij maken

Last but not least, een gasvrije woning. De gele woning is geïsoleerd en je wekt je eigen stroom op met zonnepanelen, tijd om van het gas af te stappen. Het meeste gas binnen een woning word verbruikt voor het verwarmen van water, de verwarming en het kookstel.

Huis verduurzamen gasvrij wonen

2 stappen voor gasvrije woning

Stap 1: elektrische ketel
Je wilt natuurlijk wel warm water uit de kraan kunnen blijven krijgen. Een koude douche of voor de handafwas is het wel zo fijn dat er warm water uit de kraan kan komen. Water word verwarmd in je ketel welke gas gebruikt om het water op te waren. Aangezien je zelf stroom opwekt door zonnepanelen, kan je overstappen naar een elektrische ketel. Door je eigen opgewekte stroom kan je de ketel voorzien voor de brandstof welke deze nodig heeft.

Stap 2: Inductie
Gas wordt verder nog in de keuken gebruikt, koken op een gaskookstel. Het gas word ontstoken door een elektrische vonk. Een gedeelte van de kookplaat is dus al elektrisch. Laten we deze dan maar helemaal elektrisch maken. Schaf hiervoor een inductiekookplaat aan. Pannen worden niet meer met echt vuur maar door warmte van elektriciteit verhit.

Inductie

Beide vrij gemakkelijke stappen welke je kunt nemen door de stroom welke je nu met zonnepanelen zelf opwekt. Doordat jij je huis wilt verduurzamen, kan jij je steentje bijdragen aan het reduceren van gaswinning.

LED-verlichting

De hype over ledverlichting is ondertussen wel over. Echter is dit niet een hype welke verdwenen is. Nee het is een standaard geworden om overal ledverlichting voor te gebruiken. De meest mooie lampen waarin het lijkt of er een ouderwetse gloeidraad in zit zijn tegenwoordig ook al van LED. Deze lichtbronnen zijn niet meer weg te denken. Toch worden er nog veel lampen gebruikt welke geen LED verlichtingen zijn. LED is ontzettend spaarzaam, gaat lang mee en is zeer laag in energieverbruik. Elke winkel heeft wel LED lampen in zijn assortiment. Of ze dan de lampen hebben welke ook nog is in jouw interieur passen is dan wel de vraag. Van LED spots tot LED TL buizen, verlichting voor binnen en buiten. Kijk hier op de grootste online LED aanbieder in Nederland!

Hoe moet je dan je huis verduurzamen?

Je weet nu welke stappen je kunt nemen om je huis te verduurzamen. Mocht je willen weten hoe je dit zelf kunt doen zonder dat je allemaal dure specialisten moet inhuren, leest dan verder op de blogpagina.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *