Welke ondervloer voor laminaat nodig?
Klussen

Welke ondervloer voor laminaat nodig?

Je wilt een vloer gaan leggen, maar welke ondervloer heb je voor laminaat nodig? Voordat je dit doet is het verstandig om een ondervloer voor het laminaat te leggen. In dit artikel word er uitgelegd waarom het verstandig is om een ondervloer te leggen, wat voor soort ondervloeren er zijn, wat het kost en hoe je een ondervloer moet leggen.

Waarom leg je een ondervloer voor laminaat?

Je kunt er voor kiezen om een ”zwevende vloer” te leggen, laminaatvloer zonder een ondervloer, maar is dit wel zo verstandig? Een ondervloer heeft verschillende voordelen voor als je een laminaatvloer gaat leggen.

Welke ondervloer voor laminaat nodig stabiliteit

De redenen waarvoor je een ondervloer zou moeten gebruiken zijn als volgt:

1. Stabiliteit voor het laminaat

Een ondervloer zorgt voor stabilisatie. Door een ondervloer te leggen op een betonnen of houden vloer zorg je voor een egale ondergrond. Hierdoor kan je het laminaat strakker leggen en krijg je een mooier eindresultaat. Door de stabiliteit welke een ondervloer levert, kan je het laminaat niet alleen beter leggen maar blijft het ook beter liggen. Als je een betonnen ondergrond hebt kun je het beste gebruik maken van een ondervloer van foam. Wil je laminaat op een houten ondergrond leggen heb je wat meer stabiliteit nodig. Hiervoor kun je het beste een vilt of Xps ondervloer gebruiken.

2. Warmte isolatie en vochtwering

De locatie van de laminaatvloer is ook bepalend voor het soort ondervloer welke je nodig hebt. Ga je laminaat op de begaande grond leggen, kan kun je last krijgen van vocht en optrekkende kou.
Zoals bij alle materialen heeft de temperatuur invloed op het materiaal. Laminaat is gemaakt van hout. Als de temperatuur veranderd, dan veranderd het hout ook. Bij kou krimpt het laminaat en bij warmte zet het uit. Een warmte-isolerende en vochtwerende ondergrond is dit probleem snel verholpen.
Vocht kan er voor zorgen dat je laminaat krom trekt. Heb je een warmte-isolerende ondervloer zonder vochtscherm, dan kan dit er apart bij gekocht worden.

Welke ondervloer voor laminaat nodig vochtscherm
3. Geluidsisolatie

Een laminaatvloer is hard. Loopt er iemand met hakken over een laminaatvloer, kan je die persoon goed aan horen komen. Door de harde ondervloer is er spraken van contact en reflectiegeluid. Door de juiste ondergrond te leggen, kan je deze geluiden verminderen.

Bij woningen waarbij je onderburen hebt zoals een appartement, dan wordt er vaak een hoge geluidsisolatie geëist. Hiervoor zijn speciale ondervloeren voor te koop welke een hoger geluidsreductie-effect hebben.

Geluidisolatie ondervloer
4. Warmtegeleiding.

Ga je een laminaatvloer leggen op een vloer waar vloerverwarming in zit, moet je rekening houden met warmtegeleiding. Het zou natuurlijk zonde zijn als de vloer een hoop warmte van je vloerverwarming tegen houdt. Voor vloeren met vloerverwarming zijn er dan ook speciale ondervloeren te koop welke warmte (bijna) helemaal doorlaten. Deze ondervloeren hebben ook een vochtscherm. Mocht er een lekkage ontstaan in het verwarmingssysteem, dan is je laminaatvloer beschermd tegen vochtschade.

Wat voor soort ondervloer heb je nodig?

Om te beginnen heeft het soort ondervloer niets te maken met het soort laminaat wat je hebt uitgekozen. Het soort ondervloer welke je nodig hebt is afhankelijk van de ondergrond waar het laminaat op komt te liggen. Is de ondergrond van hout of beton, of zit er vloerverwarming in de vloer? Op de verpakking van ondervloeren staat duidelijk aangegeven voor welke ondergrond of situatie geschikt zijn.

Spaanplaat ondervloer

Heb je een vloer welke niet meer helemaal gelijk is, of is je huis al aardig op leeftijd en zijn er bepaalde vloerdelen bol gaan staan? Dan is het zeer raadzaam om de vloer eerst egaliseren voordat je een laminaatvloer hierop gaat leggen. Het vlak maken van een vloer kan je het beste doen met spaanplaat. Spaanplaat is gemaakt uit stukjes hout en zaagsel wat samen word gehouden door hars. Om een vloer glad te krijgen is spaanplaat van 12mm dik vaak genoeg.

Als je een ondervloer van spaanplaat gaat leggen, zorg je ervoor dat de platen telkens iets verspringen. Leg de platen een klein stukje van de muur af (een paar millimeter is genoeg) zodat deze nog iets uit kunnen zetten. Bevestig de spaanplaat om de 30cm vast maar hou er rekening mee dat je hier wel verzonken schroeven voor gebruikt. Als schroeven iets uit de spaanplaat steken, is de vloer natuurlijk nog niet netjes egaal.

Houtvezel of kunststof ondervloer

Platen hebben een groter opvullend vermogen dan rollen. Kies je voor een kunststof of houtvezel ondervloer, kan je je oppervlakte sneller en gemakkelijker vullen dan met een rol. Leg de platen in het zogenoemde halfsteensverband.

Ondervloer met vochtscherm

Laminaat en vocht gaan niet goed samen. Als je laminaat op een vloer legt waar de kans groot is dat het laminaat vochtig word, is de kans zeer groot dat het krom trekt. Een vochtige ondergrond is vaak bij een ondervloer van beton of cement of bij ruimte welke rechtstreeks op of in grond staat zoals bijvoorbeeld een kelder,

Om je laminaat goed te beschermen is een ondervloer met een vochtscherm zeer aan te raden. Dit is een ondervloer met een zogenoemd vochtscherm. Een vochtscherm is een kunststof folie welke je los onder een ondervloer kunt leggen of welke al bevestigd zit aan de ondervloer.

Ondervloer bij vloerverwarming

Zit er vloerverwarming in de vloer? Dan word er vaak gezegd dat er geen ondervloer voor laminaat nodig is. Dit is echter niet altijd waar. Een ondervloer voor laminaat bij vloerverwarming kan in sommige gevallen wel beter zijn.

Vloerverwarming ondervloer

Er zijn tegenwoordig ondervloeren op de markt welke de warmte (bijna) niet tegen houden. Zo kan je toch een geluidsisolerende laag tussen je vloer en ondergrond leggen zonder dat je warmte verliest van de vloerverwarming.

Hoe moet je een ondervloer voor laminaat leggen?

Nu je weet waarvoor je een ondervloer nodig hebt en weet waar je op moet letten, ben je klaar voor de volgende stappen. Lees in de volgende artikelen over de volgende stappen om uiteindelijk een mooie laminaatvloer in je kamer te kunnen leggen.

Relevante artikelen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *