Klussen

Waarom gebruik je grondverf?

Als je begint met het schilderen van een oppervlakte kom je er al snel achter dat je meerdere lagen moet schilderen om het gewenste resultaat te krijgen. Zo breng je op hout al snel een tweede verflaag aan. Grondverf gebruik je niet alleen voor hout maar ook op andere soort materialen. Wat grondverf is en waarom gebruik je grondverf, dat wordt in dit artikel uitgelegd.

Wat is grondverf en waarom gebruik je het?

Grondverf word ook wel primer genoemd. Dit is een grondlaag voor een oppervlak waarop je wilt gaan schilderen. Deze grondlaag zorgt ervoor dat verf beter hecht. Verder dekt de grondverf het oppervlak gemakkelijk en droogt het snel op. Hierdoor blijf je langer genieten van een mooi geverfde oppervlakte en hoef je dit ook minder vaak opnieuw te schilderen.

Grondverf is dus een hechtingslaag tussen het oppervlakte en de verf.

Waarom gebruik je grondverf?

Waarom gebruik je grondverf en wanneer?

Grondverf is niet altijd nodig. Soms is goed schuren al voldoende om een nieuwe verflaag aan te brengen. Wanneer gebruik je het dan wel?

 • Onbehandeld hout
  Op onbehandeld hout gebruik je altijd een basislaag. Onbewerkt hout heeft namelijk een sterk absorberende werking. Verf word hierdoor in het hout gezogen en geeft een minder mooi resultaat en kan tot doffe plekken leiden (zie artikel gebreken bij schilderen). Doordat grondverf goedkoper is dan je mooie lakverf, bespaar je direct door een grondlaag aan te brengen. Dit geld niet alleen voor onbewerkt hout maar ook steen of beton kunnen de absorberende eigenschap hebben. Een grondlaag kan dus nooit kwaad.
  Mocht je twijfelen over de absorberende kracht van het oppervlak, kan je altijd een tweede of derde grondlaag aanbrengen.
 • Metaal en kunststof
  Onbehandeld metaal of kunststof bewerk je het beste als eerst met grondverf. Deze materialen zijn van zichzelf glad waardoor verf er gemakkelijk vanaf kan glijden. Grondverf hecht gemakkelijker dan normale verf op deze twee materialen. Door een hechtingslaag tussen het oppervalk en de verf aan te brengen maak je met een simpele stap een aanzienlijk grotere kans op een beter resultaat.
 • Staat van het oppervlak
  Nog een reden waarvoor het handig is om grondverf te gebruiken is de staat van het oppervlak. Mocht je een oppervlak overnieuw willen schilderen omdat je de kleur zat bent, is het zeer raadzaam om een grondverf te gebruiken. Hiermee voorkom je dat door oneffenheden de verf alsnog goed hecht. Verder zorgt een grondlaag dat alle beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk worden afgedekt. Met een goed bewerkte ondergrond krijg je een mooier eindresultaat.
  Ga je van een lichte naar een donkere kleur muur, kies dan voor een donkere kleur grondverf en andersom van donker naar licht, ga je voor een lichte kleur grondverf.

Welke grondverf heb ik nodig?

Je kan veel verschillende soorten grondverf vinden in de bouwmarkten. Doorgaans kan je een grondverf op verschillende materialen gebruiken. Er is wel een verschil tussen binnen of buiten werken waar je op wilt schilderen.

Lees goed op het blik welk soort grondverf je nodig hebt. Informeer bij de verkoper van de verf voor welk materiaal en waar (binnen of buiten) de verf geschikt is. Heb je geen verstand van verschillende soorten verf, leg dan goed je doel aan de verkoper uit. Benoem hierbij waar, wat voor materiaal en waarom uit.

Waar koop je de juiste verf?

Bij elke bouwmarkt kan je wel grondverf halen. Tegenwoordig kan je alles ook gewoon op het internet bestellen en thuis laten bezorgen, wat leven wij toch in een luxe tijd bekende en goede verf merken zoals Sikkens of Flexa kan je gemakkelijk en direct bestellen op de nummer 1 online verfwinkel van Nederland. Ben je opzoek naar een juiste primer of grondverf, doe dan goed vooronderzoek en ontdek de verschillen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *