Welke verf moet ik kopen?
Klussen

Welke verf kopen?

Je kan je huis gemakkelijk stylen door simpelweg een andere kleur op de muur te doen. Door een (gedeelte van een) muur een andere kleur te geven krijg je al snel een hele andere beleving in je huis. Je tuin kleed toch wat mooier af met een geverfde schutting. Beide leuke ideeën maar wat kost verf nou en waar zou je de beste verf kunnen kopen?

Verschil tussen goedkope en dure verf

Je zal ongetwijfeld bekend zijn met de uitspraak ”goedkoop is duurkoop”. Is dat dan met verf ook zo?

Als je iets wilt gaan schilderen zal je van te voren moeten kijken hoe groot het oppervlakte is wat je wilt gaan schilderen. Op een blik verf staat vaak al aangegeven wel oppervlakte je in vierkante meters kunt bedekken met die ene pot. Zo kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel blikken verf je moet aanschaffen om het gele oppervlakte te kunnen verven.

Welke verf moet ik kopen

Waar moet je op letten bij verf kopen?

Om te beginnen zijn er een aantal verfmerken welke goed staan aangeschreven. Elk merk zal zeggen dat zijn of haar verf de beste is in de markt. Het belangrijkste is wat voor criteria jij zelf aan verf geeft. Waar je zelf rekening mee moet houden is of je het hebt over binnen- of buitenverf. Hier zit namelijk een wezenlijk verschil in. Dit komt omdat de eigenschappen van een binnenverf heel anders zijn dan een buitenverf. Verf welke je binnen gebruikt moet tegen een hele andere omstandigheid kunnen dan de verf welke je buiten gebruikt.

Welke verf kan je het beste voor binnen kopen?

Belangrijke criteria voor binnenverf zijn als volgt:

 • Reukarm
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Kras en slijtvast
 • Goede vloeiing
 • Goede doorharding
 • Huidvetresistent

Deze eigenschappen zitten in veel verschillende merken verf. Het ene merk beschikt over alle eigenschappen terwijl het andere merk maar een gedeelte van deze eigenschappen heeft.

Welke verf voor binnen kopen?

Wat is de beste verf voor binnen?

Er zijn 2 soorten verf welke aangeschreven staan als beste verf voor binnen. Dit gaat om de volgende soorten:

Om dit wel even duidelijk te hebben, beide merken en soorten zijn goed. Welke nu de beste is, dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Om je een handje verder te helpen vind je hier de belangrijkste voor en nadelen van de verf:

Sikkens rubbol BL Rezisto Satin
Het voordeel van deze verf is dat het goed aan te brengen is op een geschuurde alkydhars laag (kunsthars).
Het nadeel is dat je deze verf niet kan gebruiken als het onder de 5 graden is.

Sigma S2U Nova Satin
Het voordeel van deze ver is dat het een hoge resistentie heeft tegen vuil, huidvet en schoonmaakmiddelen.
Het nadeel van deze ver is dat je het niet kan overschilderen op een geschuurde alkydhars laag.

Het prijsverschil van deze 2 soorten laten zien dat goede verfsoorten in de zelfde prijsklassen vallen. Op basis van een 1l blik, is het blik van Sikkens €1,90 duurder dan het 1l blik van Sigma. Dit is een prijsverschil inclusief BTW.

Nu je de grootste voor- en nadelen van deze 2 hoog aangeschreven blikken weet, is het aan jezelf om een keus te maken tussen de merken. Beide soorten zijn ontzettend duurzaam waardoor ze lang meegaan en zijn gemakkelijk aan te brengen. Uiteraard ben je vrij om verder te zoeken naar andere merken of soorten maar hou de criteria hierin goed in de gaten.

Wat is belangrijk bij buitenverf

Je wilt het liefst zo weinig mogelijk buiten schilderen. Een goede buitenverf moet dus van een hoge kwaliteit zijn zodat je het oppervlakte niet elk jaar opnieuw moet schilderen. Daarnaast is het voor buiten schilderen van belang dat de verf goed hecht, welke temperatuur het ook buiten is. Het is wel zo fijn dat je geen rekening hoeft te houden met de temperatuur als je wilt gaan schilderen. De criteria waar je bij buitenverf rekening moet houden:

 • Een hoge duurzaamheid
 • Kras en slijtvast
 • Gemakkelijk te verwerken
 • Goede droging
 • Behoud van kleur
 • Bescherming tegen UV-straling
 • Behoud van glans
 • Goed schoon te maken
 • Te gebruiken bij temperaturen tussen de 0 en de 30 graden.
 • Kans op blaasvorming

Net als bij binnenverf heeft het ene merk alle eigenschappen en het andere merk een gedeelte. Doe dus eerst goed onderzoek voordat je verf gaat kopen.

Welke verf voor buiten kopen

Welke verf kan je het beste voor buiten kopen?

Voor buitenverf zijn er 3 soorten welke net even wat hoger aangeschreven staan dan andere soorten, voor zowel de consument als voor professioneel gebruik. De merken en soorten die hoog aangeschreven staan zijn:

Stuk voor stuk top verfsoorten welke niet zonder reden hoog staan aangeschreven. Om voor jezelf deze soorten goed te kunnen beoordelen hierbij de grootste voor- en nadelen:

Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglans
Een groot voordeel van deze verf is dat je hierna tot 12 jaar schildervrij bent, ontzettend duurzaam dus
Een nadeel is dat een ondergrond van kunsthars op basis van siliconen moet zijn.

Sikkens Rubbol XD High Gloss
Een voordeel is dat bij het gebruik op de juiste temperatuur er geen andere soort welke zo mooi vloeit als deze verf.
Een nadeel is dat dit product bij gebruik onder de 10 graden erg langzaam droogt.

Sigma S2U Allure Gloss
Het voordeel van deze ver is dat deze zeer geschikt is voor alle 4 de seizoenen, om aan te brengen als resistentie tegen het weer.
Een nadeel is dat je voor het mooiste resultaat ook de grondverf Allure primer moet gebruiken.

De prijs is belangrijk bij je overweging. Op basis van een 1l blik zit er wel een wat groter verschil tussen de goedkoopste en de duurste van deze 3 soorten. Sigma is de goedkoopste met een verschil van €3,95 tegenover het 1l blik van Sikkens. Het 1l blik van Wijzonol is maar liefst €7,79 tegenover het blik van Sigma. Deze prijsverschillen zijn inclusief BTW. Hou er bij buitenverf rekening mee dat je vaak ook een grondverf of primer nodig hebt.

Welke verf kan je online kopen

Heb je nog geen keus kunnen maken in de merken welke in dit artikel genoemd zijn, of twijfel je welke verf het meest geschikt is voor jouw verfklus, raadpleeg dan de verfwijzer.

Wil je liever zelf nog wat meer onderzoek doen naar de verschillende soorten of merken, neem dan een kijkje op de nummer 1 online verfshop van Nederland. Vind een ruim assortiment van verschillende soorten en merken verf voor binnen en buiten. Wil je gaan voor een goedkope maar goede verfsoort, hou dan de aanbiedingen goed in de gaten!

Banner

Tijdens het schilderen kan je tegen een aantal problemen aanlopen. Lees het artikel problemen bij schilderen, ontdek de meest voorkomende mankementen, hoe ze ontstaan en het belangrijkst, hoe ze te voorkomen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *