Boormachine kopen
Gereedschappen

Welke boormachine heb je nodig? Wat voor types en wat ermee te doen?

Elk merk zal van zichzelf zeggen dat ze het beste product verkopen, maar is dat wel altijd waar? En moet je een bekend merk kopen of kan je net zo goed een goedkoper onbekend merk kopen? Voor een beetje boormachine ben je al snel meer dan €100,- kwijt. Voor zoveel geld wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Een onbekende fabrikant levert niet altijd de gewenste kwaliteit boormachines. Door tientallen jaren ervaring in gereedschappen zijn er een aantal merken op de markt welke al een behoorlijke tijd laten zien dat ze een degelijke kwaliteit boormachines verkopen. De bekende merken welke boormachines aanbieden zijn:

  • Black & Decker
  • Bosch
  • DeWalt
  • Makita

Wat minder bekende maar ook hoog aangeschreven merken voor boormachines zijn:

  • Hitachi
  • Metabo
  • Milwaukee

Bij elk van deze merken kan je terecht voor een betrouwbare boormachine. Heb je een boormachine van een van deze merken, kan je gegarandeerd flink wat schroeven of gaten boren. Het assortiment is zeer uitgebreid, van verschillende soorten boren zoals elektrisch met accu of verlengsnoer, klopboormachines, boorhamers, breekhamers, combihamers, drilboren en ga zo maar door.

Verschillende soorten boormachines

Wat is een boormachine eigenlijk en wat is het verschil tussen een klopboormachine of een accuboormachine? Om zulke vragen te beantwoorden is dit artikel geschreven. Je wilt natuurlijk wel een boor kopen welke het beste voor jou van toepassing is.

Wat is een accuboormachines?

Een accuboormachine, ook wel accuboortol genoemd, is een elektrische boormachine. Zoals de naam al verklapt wordt de boor elektrisch aangedreven middels een accu. Doordat je niet aan een snoer vast zit, ben je met een accuboortol heel flexibel. Je kunt dit gereedschap overal mee naartoe nemen zonder dat je rekening hoeft te houden met stroompunten. Het is wel van belang dat je de accu van te voren goed opgeladen hebt 😊.
Maak je veel gebruik van een accuboortol of ben je bezig met een groter project, dan is het verstandig om een tweede accu aan te schaffen. Is de ene accu leeg, wissel je deze snel om met de accu die in de oplader staat. Door zo af te wisselen kan je constant doorgaan met je klusproject.

boormachine accu

Waar gebruik je een accuboortol voor?

Elke doe-het-zelver zou een accuboortol tot zijn beschikking moeten hebben. Het is een ideaal gereedschap voor de huis en tuin werkzaamheden of de wat lichtere boorwerkzaamheden. Een accuboortol kan je gebruiken voor het ophangen van een schilderij, het in elkaar zetten van een kast, maken van houten meubelen en nog veel meer.

Het voornaamste gebruik van een accuboortol als elektrische schroevendraaier. Daarnaast kan je de accuboortol gebruiken voor lichte boorwerkzaamheden. Met de bekende merken is het heel gemakkelijk om een boor of schroefbitje om te wisselen.

De accuboortol is uitermate geschikt voor het boren in hout. Wil je in steen gaan boren is een accuboortol wat minder geschikt. Lichtere steensoorten zijn goed doorheen te komen maar dit wordt al een stuk lastiger bij de zwaardere steensoorten. Toch worden er telkens zwaardere accuboortollen ontwikkeld.

Wat is een accuschroefmachine?

De accuschroefmachine is een lichte variant van de accuboortol. Ook een elektrisch aangedreven machine middels een accu. Het verschil zit hem in het vermogen van de accu. Deze is te licht om echt mee te boren maar als een elektrische schroevendraaier is dit apparaat uitermate geschikt. In de schroefkop kunnen de bitjes gemakkelijk vervangen worden. Zo kan je elke schroef indraaien. Plat, kruis, Torx of inbus zijn geen probleem.

accuschroefmachine

Door het gebruik van een accuschroefmachine kan de schroeven net even wat strakker indraaien dan met een handschroevendraaier. Daarnaast kost het met een accuschroefmachine een stuk minder moeite om een schroef in tegengestelde richting weer uit te draaien.

Wat is een elektrische boormachine?

Ook hierbij verklapt de naam om wat voor boormachine dit gaat. Een elektrische boormachine werkt op elektricitiet. Het verschil met een accuboormachine is dat een elektrische boormachine rechtstreeks op het stroomnet aangesloten staat. Een boormachine met een stroomkabel dus, een kabel van machine tot het stopcontact.

Doordat een elektrische boormachine constant met stroom gevoed word is deze boor sterker dan een accuboormachine. Door de contante voeding is de motor krachtiger waardoor een elektrische boormachine geschikt is voor het boren in hardere steensoorten.

Bij het gebruik van een elektrische boormachine, ben je wel afhankelijk van stroompunten. Hierdoor ben je iets minder flexibel en moet je nadenken over je werkplaats. Op een werkplaats zijn vaak genoeg stroompunten aanwezig. Stroompunten hoef je niet als een nadeel te zien. De stroomkabel kan een minpunt zijn. De kabel zou in de weg kunnen gaan hangen en je moet oppassen dat je hier niet over struikelt.

Er zijn ontzettend elektrische boormachines op de markt. Bij het aanschaffen van een elektrische boormachine moet je door het grote aanbod wel goed opletten op de kwaliteit van de boormachine.

Waarvoor gebruik je een elektrische boormachine?

Een elektrische boormachine is een verzamelnaam. Er zijn veel meerdere soorten boormachines welke onder deze benaming vallen. Het is dus afhankelijk van de klus en welke boormachine je nodig hebt. Een boorhamer of een klopboormachine behoren bijvoorbeeld onder de noemer elektrische boormachines. Deze soorten worden dan ook voornamelijk alleen voor professionele doeleinde verkocht. Onderzoek eerst goed om wat voor klus het gaat. Als je weet welke boormachine je nodig hebt, kan je nadenken over hoe vaak je deze klus gaat uitvoeren. Het is zonde als je een dure machine koopt als je een bepaalde klus maar een enkele keer uitvoert. In dit geval zou je beter voor een goedkopere machine kunnen kiezen of wellicht er één huren.

Elektrische boormachine

De elektrische boormachine word veel in de bouw gebruikt. Vooral wanneer de bouwvakker dagelijks in muren moet boren. De doe-het-zelver kan ook prima gebruik maken van een elektrische boormachine. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat een elektrische boormachine een stuk zwaarder is dan een accuboortol. Niet alleen in gewicht maar ook in vermogen.

Is de accuboortol toch te licht om in die bepaalde steensoort of beton te boren, dan kan je dit met een elektrische boormachine wel doen. De boorcapaciteit welke de elektrische boormachine nodige heeft, is afhankelijk van het materiaal waarop je deze gebruikt.

Wat is een klopboormachine?

Een klopboormachine is een boormachine welke voor zowel privé als professioneel gebruik kan worden ingezet. Een klopboormachine heeft zoals de naam al zegt een boorfunctie maar ook een hamerfunctie. Met deze functies kan je met een klopboormachine een boor laten draaien en tegelijkertijd een op- en neerwaartse beweging kan laten maken. Met deze combinatie kan er in harde steensoorten en beton beter geboord worden. De hamerfunctie zorgt ervoor dat materiaal verpulverd word. Boren in harde steensoorten is daarom geen probleem.

klopboormachine

Voor professioneel gebruik kan een klopboormachine prima ingezet worden. Moet je toch zwaarder geschut gebruiken om door harde steensoorten te boren, dan zal je gebruik moeten maken van een boorhamer. De klopboormachine is het kleinere broertje van een boorhamer.

Waar gebruik je een klopboormachine voor?

Een klopboormachine is geschikt voor het boren in harde steensoorten of beton. Moet je in een betonnen muur boren, dan gebruik je een klopboormachine. Moet je diep boren omdat je een zware constructie wilt ophangen? Dan is de klopboormachine zeer geschikt. Voor kleine klussen of het boren in zachtere materialen zoals bijvoorbeeld zachte houtsoorten, dan is de klopboormachine te zwaar.

De boorcapaciteit van een klopboormachine is aanzienlijk hoger dan die van een elektrische boormachine.

Wat is een boorhamer?

Een boorhamer is de grote broer onder de boormachines. De boorhamer is een nog zwaardere uitvoering van een klopboormachine. Als je voor een zwaarder apparaat gaat, is het waarschijnlijk ook minder gebruiksvriendelijk zou je zeggen. Verassend genoeg is dat hierbij niet het geval. Een boorhamer is gemakkelijker te gebruiken van een klopboormachine en kost minder moeite om te gebruiken.

boorhamer boormachine

Doorgaans is een boorhamer pneumatisch aangedreven. Doordat de op- en neerwaardse beweging elektropneumatisch word opgewekt is de hamerfunctie van de klophamer veel krachtiger dan de klopboormachine. Hierdoor hoef je haast geen druk op de boorhamer uit te voeren en doet de machine het werk voor je. De boorkop een boorhamer heeft over het algemeen een SDS-systeem. Hierdoor zal je wel aparte boren voor moeten aangschaffen.

Waar gebruik je een boorhamer voor?

Een boorhamer word een machine welke zeer geschikt is om in beton of natuursteen te boren. Deze boor behoort dan ook tot de ”must-haves” van een aannemer of professionele bouwer. Het is bij sommige types mogelijk om de boorfunctie uit te schakelen zodat alleen de hamerfunctie actief is.

De boorhamer fungeert dan het zelfde als een drilboor waardoor de boor ook geschikt is om betonnen of stenen muren te slopen. Bij sommige types is het ook mogelijk om de hamerfunctie uit te schakelen. Zo kan je de boor gebruiken om alleen te boren in hout, metaal of kunststof.

De slagkracht van de hamerfunctie bij een boorhamer is vele malen groter dan die van een klopboormachine. Hierdoor is de boorcapaciteit bij harde steensoorten of beton beter.

Wat voor boormachine is een combihamer?

Een combinatiehamer is het zelfde als een boorhamer maar heeft nog een extra functie. Met de combinatiehamer kan je boren en hameren en daar bovenop ook nog is beitelen. Op de combinatiehamer zit ook een draaistop.

Door de draaistop in te schakelen kan je een beitel aanbrengen op de combihamer. Na het boren kan je een beitel inzetten. Hierdoor kan je een combihamer inzetten om lichte breekwerkzaamheden uit te voeren.

Combihamer boormachine

Waar gebruik je een combihamer voor?

De combihamer kan je voor de zelfde doeleinde gebruiken als een boorhamer. Boren en hameren in beton en harde steensoorten zoals natuursteen. Op de combihamer hoef je ook niet veel kracht uit te oefenen om zaken gedaan te krijgen, de machine werkt voor je.

Door de beitelfunctie in te schakelen kan je de combihamer gebruiken om de muur welke je doorboort, af te breken.

De combihamer is een boormachine met een sterke slagkracht en daarvoor geschikt voor het grotere werk. Qua boren moet je aan de zelfde boorcapaciteit denken als bij een boorhamer. Deze boor kan ingezet worden voor hard gesteente en heeft de mogelijkheid om hier diep in te boren, zeker wanneer de boorgaten dienen als eerste aanzet voor het slopen van een muur. Hier wordt de kracht van de beitel op de combihamer ingezet.

Wat is een kolomboormachine?

We hebben het voornamelijk over handboren gehad, machines welke je in de hand moet houden om te bedienen. Als we het over boren hebben, kan de kolomboormachine niet missen. Totaal verschillend van de boormachines welke benoemd zijn is de kolomboormachine. Andere benamingen voor een kolomboormachine zijn tafelboormachine of zuilboormachine.

Kolomboormachine

Een kolomboormachine is een staande boormachine. De boor word op een voetplaat of werkbank geplaatst. In een kolomboormachine staat de boor verticaal zodat je gaten bovenop je bouwwerk kunt boren. Met de juiste boor je in hout, metaal of steen boren. Door een hendel aan de zijkant van de machine te laten zakken, boor je perfect recht naar beneden een boorgat. Met deze machine moet je wel heel gek doen om scheef te boren. Aangezien je een verantwoordelijke klusser bent ga je natuurlijk veilig te werk en is scheef boren geen optie met dit apparaat.

Waar gebruik je een kolomboormachine voor?

Een kolomboormachine vind je vaak niet bij de simpele doe-het-zelver thuis. Deze boor word vaak voor professioneel gebruik verkocht. Je kan deze boor niet gebruiken om een gaatje in de muur te boren. Het gebruik van een kolomboormachine is voor het boren in werkstukken waar loodrechte gaten nodig zijn. Een kolomboormachine kan worden ingezet voor het boren van gaten in balken, planken en blokken hout. Tevens is het boren in een tegel met een accuboortol vrij lastig. De boor kan verlopen of de tegel breekt door het uitoefenen van teveel druk. Hier is een kolomboormachine ideaal voor.

De kolomboor kan ook gebruikt worden om in metalen te boren. Het voorboren of het tappen van schroefdraad zijn ideale klussen voor dit apparaat.

Met een kolomboormachine kan je zeer precies boren. De boorcapaciteit van deze boor is afhankelijk van het vermogen waarop deze aangesloten staan. Daarnaast kan de boor in hoogte ingesteld worden waardoor de boorcapaciteit per hoogte kan verschillen.

Waar koop je een kolomboormachine?

Een kolomboormachine is niet bepaald goedkoop. Daarom is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar jouw wensen en verwachtingen voordat je de eerste de beste machine koopt. Eén van de vragen welke jezelf kunt stellen is hoe vaak je de machine gaat gebruiken. Mocht je de boor niet al te vaak gaan gebruiken, kan je uiteraard het beste kiezen voor een goedkopere versie. Voor de aanschaf van zo’n duur gereedschap kan je het beste op zoek gaan naar een specialist. Ben je opzoek naar een goede kolomboormachine of wil je bij een gespecialiseerde winkel rond kijken, kijk dan hier.

Accessoires voor een boormachine

Zoals je wel kunt lezen is een boormachine een behoorlijk breed begrip. Omdat je een boormachine voor verschillende doeleinde kunt gebruiken zijn er ook diverse accessoires te koop om dit mogelijk te maken. Zonder bitjes kan je met een accuschoefmachine of accuboortol geen schroeven indraaien. Voor het boren van gaten heb je de juiste boren nodig.

Verschillende soorten boren

Weet je al precies wat voor klusproject je wilt uitvoeren, dan kan je gericht opzoek gaan naar de juiste accessoires. Bij het kopen van boren moet je rekening houden met het soort materiaal je wilt bewerken.

Boren voor boormachine

Voor hout gebruik je een speciale houtboor, wil je ronde gaten in hout maken, kan dit prima met een gatzaag. Bij metaal en staal maak je gebruik van een metaalboor. Voor harde of zachte steensoorten is er weer een betonboor nodig. Mocht je willen boren in keramische tegels, gebruik hier dan een diamantboor voor.

Schroefbitjes voor boormachine

Schroefbitjes zijn opzetstukken voor een boormachine. Deze kan je in de kop van de boor plaatsen en worden gebruikt voor het vast- en losdraaien van schroeven. Zonder bitjes is het indraaien van schroeven niet mogelijk. Heb je de juiste bitjes, dan kan je elke schroef indraaien met een accuboortol of accuschroefmachine, er is voor elke schroef wel een bitje verkrijgbaar.

Boormachine bitjes

De meest gangbare type schroeven zijn: Torx inbus, binnenzeskant inbus, gleufkop en kruiskop. Kijk bij het schroeven altijd goed om wat voor schroef het gaat. Gebruik je een verkeerde bit welke niet op de schroef past, dan kan je zowel de schroef en het bitje beschadigen waardoor het een stuk lastiger word om een schroef in- maar met name uit te draaien. Het beschadigen van een schroef of bitje kan gebeuren door het gebruik van het verkeerde type maar ook bij de verkeerde maat. Zorg ervoor dat je altijd de juiste materialen gebruikt!
Bitjes zijn in veel soorten en maten te krijgen. Ben jij nou een fanatieke klusser en maak je veel gebruik van een boormachine, dan kan je er voor kiezen om bitsetjes of borensets te kopen. Een set bestaat uit verschillende soorten, type en maten.

Accu voor een boormachine

Ben je fan van snoerloos klussen? Dan kies je al snel voor elektrisch gereedschap met een accu. Zo ben je een stuk flexibeler met je apparaat. Een accu gaat natuurlijk leeg. Niets is zo vervelend als je aan het klussen bent en je moet vervolgens je accu tussendoor opladen. Kies er voor om een extra accu aan te schaffen. Als je bezig bent met een snoerloze boormachine, laad je ondertussen de 2e accu op. Eenvoudig om te wisselen en je kan gelijk door met je klusproject.

Boormachine accu

Verder zijn er telkens meer accuplatforms op de markt. Dit betekend dat een bepaald merk van elektrisch gereedschap zijn assortiment op elkaar afstelt. Heirdoor kan je één en dezelfde accu gebruiken voor meerdere apparaten. Kijk dus goed of het merk welke jij overweegt aan te schaffen ook over accuplatform beschikt. Je weet maar nooit welke apparaten je in de toekomst nog gaat aanschaffen.

Opbergkoffer voor een boormachine

Een boormachine kan geleverd worden met een koffer. In de koffer is vaak niet alleen ruimte voor de boormachine zelf maar heeft ook ruimte voor bitjes, boren en andere hulpmiddelen. Ontzettend handig om alles bij elkaar te houden zodat je niet constant aan het zoeken bent naar dat ene hulpmiddel welke je nodig hebt.

koffer voor boormachine

Is een boormachine in de aanbieding, is dit vaak in combinatie met een gevulde opbergkoffer. Deze sets bestaan vaak uit de boor, koffer, bitjes, boren en soms zelfs al met een tweede accu.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wellicht heb je het artikel over veilig klussen al gelezen. Ook bij het gebruik van een boormachine moet je rekening houden met je eigen veiligheid. Zo kan elektrisch gereedschap behoorlijk wat lawaai maken, zeker als je sloopwerkzaamheden gaat uitvoeren. Gebruik oordoppen of oorkappen je tegen het harde geluid te beschermen. Daarnaast zal je voorzichtig moeten zijn met rondvliegend gruis. Het dragen van een veiligheidsbril is bij boorwerkzaamheden echt geen overbodige luxe.

PBM's werken met boormachine

Het is belangrijk dat je eerst rekening houdt met je veiligheid voordat je gaat klussen!

Wat zijn de beste merken voor een boormachine?

Hopelijk heb je wat geleerd over de verschillende soorten boormachines en weet je welke boormachine je moet gebruiken bij jouw klus. Dan rest nog de vraag wat een betrouwbaar merk is. Aan het begin van het artikel zijn een aantal bekende en betrouwbare merken genoemd, maar aan alleen een naam heb je natuurlijk niet genoeg. Klik op onderstaande knop om de merken met elkaar te vergelijken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *