Steigerhouten meubels maken met bouwtekening
Bouwwerken

Steigerhouten meubelen maken met bouwtekeningen

Steigerhouten meubelen worden met de dag populairder. Maar wist je dat steigerhout eigenlijk helemaal geen houtsoort is? De naam komt voort uit de bouw. Houten planken welke in een bouwsteiger worden gelegd om hierover te kunnen lopen of om op te staan. Steigerhouten planken worden voornamelijk van vurenhout gemaakt. Vurenhout is hout van de fijnspar, een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Dit vurenhout heeft lange vezels waardoor het behoorlijk flexibel is. Om deze reden word dit soort hout gebruikt als steigerhout.

Boom voor steigerhouten meubelen
Fijnspar

Steigerhout gaat lang mee en is zeer geschikt om zelf meubels van te maken. Door de toenemende populariteit zijn de kosten van steigerhouten meubelen ontzettend hoog geworden. Alleen al voor de kosten van een steigerhouten meubel heb je al reden genoeg om deze zelf te maken.

Het zelf maken van een meubel geeft meerdere voordelen dan als je er één koopt.
1. Om te beginnen is het zelf bouwen een stuk goedkoper;
2. Je bepaalt zelf de grootte van de meubelen aangepast op jouw situatie;
3. Het bevredigende gevoel zodra je plaats neemt aan je zelf gebouwde tafel op een zelfgebouwde stoel.

Waarom meubelen van steigerhout?

Waarom zou je voor steigerhout kiezen voor het maken van een meubel? De planken zijn al jaren gebruikt op de bouw en tal timmerlieden, metselaars, schilders of andere bouwlieden hebben hier overheen gelopen. Klinkt toch vreemd om van dit materiaal een meubel te maken… Toch is er in de afgelopen jaren een ontzettende populariteit ontstaan voor steigerhouten meubelen. Er worden tafels, kasten, stoelen en ga zo maar door van verkocht. Er zijn zelfs woningen waarbij het volledige interieur gemaakt is van steigerhout. De reden voor het gebruik van steigerhout is omdat er veel voordelen zijn aan het soort hout. De voordelen en de nadelen worden in het volgende stuk uitgelegd.

Steigerhout in steiger

5 voordelen bij gebruik van steigerhout voor meubelen

1. Praktisch in gebruik

Steigerhout heeft vaak wel meer dan een jaar in de steigers gelegen op de bouwplaats. Je kan je wel voorstellen dat het hout dan veel te voorduren heeft gehad. Bouwlieden welke hier op en af hebben over gelopen, er hebben zware materialen op gelegen, er valt zo weer een gereedschap op en dan nog niet te spreken over het weer zoals sneeuw, regen en dan weer de volle zon. Daarnaast is steigerhout veel op reis, wordt in en uit geladen waarbij het beschadigd kan worden maar ook tijdens het op en afbouwen van de steiger.

Steigerhouten meubelen leven

Voordat er meubels gemaakt worden van het beschadigde hout, moet het eerst weer aantoon worden gemaakt. Dit is vrij gemakkelijk te doen door het flink op te schuren. Als je steigerhout bij een (online) winkel koopt is dit niet alleen geschuurd maar worden de ernstig beschadigde en vervuilde stukken eruit gehaald. Het resultaat van deze bewerkingen is dat je hout hebt wat ook werkelijk geleefd is. Doordat het hout zo geleefd is, is het niet zo besmettelijk. Hierdoor kunnen kinderen er gewoon op knutselen of kan je er iets op laten vallen zonder dat dit teveel opvalt. Beschadigd het hout doordat je er per ongeluk iets zwaars op laat vallen, dan zit er alleen maar een extra krasje of putje in het hout waar er al genoeg van inzitten. Wel een fijn idee om je geen zorgen te maken om beschadigingen op je zelf gebouwde meubels.

2. Gebruikt steigerhout is ”uitgewerkt”

Steigerhout wat werkelijk in de bouw gebruikt is, is uitgewerkt. Doordat het zeker een jaar in de buitenlucht is geweest heeft het tijd genoeg gehad om te werken en te zweten op de bouw. Letterlijk en figuurlijk is het dus uitgewerkt en ”zweet” het nagenoeg geen hars meer uit.

Hars uit steigerhouten meubelen
Houthars

Dit is alleen het geval van gebruikt steigerhout. Nieuw steigerhout en het zogenoemde ”old look” steigerhout is behandeld om oud uit te zien. Nieuw en old look steigerhouten planken werken en zweten nog wel. Door het werkelijk gebruik van steigerhout in de bouw krijg je een unieke uitstraling welke nergens als nieuw te koop is.

3. Steigerhouten meubelen zijn gemakkelijk te onderhouden

Doordat er al gebruikerssporen vanuit de bouw in het hout zitten, hoef je jezelf niet te storen aan nieuwe gebruikerssporen. Buiten de gebruikerssporen kan je het hout zo gemakkelijk bewerken dat een grote vlek op een steigerhouten tafel zo weer weg gewerkt is. Even met de schuurmachine er overheen en de tafel is weer zo goed als toen je deze net in elkaar hebt geschroefd. Je kunt steigerhout ook behandelen met beits welke vocht of vuilafstotend werkt. zo heb je helemaal geen omkijken naar onderhoud van je steigerhouten meubelen.
Vind gemakkelijk en snel verschillende soorten beits.

4. Steigerhouten meubelen zijn goed voor het milieu

Steigerhouten planken worden in de bouw na gebruik afgeschreven. Dit betekend dat de planken niet meer dan afval zijn. Zonde eigenlijk. Door steigerhouten meubelen te maken blaas je nieuw leven in deze mooie planken. Als je de steigerhouten planken weet te recyclen door ze om te toveren tot een meubel hoeven er niet extra bomen gekapt te worden en ben je heel duurzaam bezig.

Duurzaam klussen

Mocht je meer aan duurzaamheid willen doen voor een betere wereld, lees dan het artikel over hoe je een huis kunt verduurzamen.

5. Steigerhouten meubelen zijn tijdloos

Het is misschien een rare vergelijking maar steigerhout kan je vergelijken een oude auto. Het heeft geleefd waardoor het karakter heeft gekregen. Hoe ouder het word, hoe mooier. Koop je een nieuw meubel welke helemaal strak in de lak zit, zullen er met de tijd toch slijtages voorkomen. Een steigerhouten meubel welke gemaakt is van gebruikt hout, is en blijft na een lange tijd nog steeds een meubel gemaakt van gebruikt hout. Hoeveel gebruik je er zelf van maakt, bij elk putje of beschadiging zit een verhaal. Er zijn veel bedrijven welke steigerhout combineren met stalen frames. Deze combinatie kan uitpakken tot een mooie, strakke en chique look.

Nadelen van steigerhout

Er zijn net hele mooie voorbeelden genoemd waarom je gebruik zou moeten maken van steigerhout. Echter heeft steigerhout ook wel een aantal nadelen. het is wel zo eerlijk om de nadelen van steigerhout ook te benoemen. Weet waar je aan toe bent als je steigerhout wilt kopen om meubels van te maken of kant en klare steigerhouten meubelen te kopen. Zeker als je online wilt bestellen is het goed om bewust te zijn van de nadelen.

1. Steigerhouten planken kunnen krom zijn

Voordat steigerhout weer opnieuw in de markt komt zal dit worden bewerkt. De planken hebben vaak seizoenen lang op de bouw, in weer en wind in de steigers gelegen. De planken door het bewerken toch nog iets gaan werken. Dit kan gebeuren net na het bewerken maar ook als je ze tot een meubel fabriceert. Elke handelaar doet bij de bewerking zoveel mogelijk zijn best om het kromtrekken te voorkomen, vaak door de planken na bewerking rustig en lang genoeg te laten drogen. Ben je zelf bezig met het maken van steigerhouten meubelen, maak dan gebruik van dwarslatten om het kromtrekken zoveel mogelijk te voorkomen. Echter moet je jezelf niet het perfecte plaatje willen aanpraten. Niet alle planken zullen 100% recht blijven dit hoort bij steigerhout.

Steigerhouten meubelen kromme planken

2. Kleurverschil bij steigerhouten meubelen  

Steigerhout welke vanuit de zagerijen worden ingekocht zijn de planken zorgvuldig gedroogd en opgeslagen. In dit geval zal er in een batch planken weinig tot geen kleurverschil zitten. Zo kan je misschien wel voorstellen dat er in steigerhout wat overal en nergens vandaan komt wel kleurverschil zal zitten. Als je bijvoorbeeld een tafelblad wilt maken en deze eentonig wilt laten blijken kan je aan de slag met gekleurde beits. Maar toch als je met beits aan de slag gaat, zal je het hout nooit helemaal effen krijgen.

Kleurverschil in steigerhouten meubelen
Geverfd steigerhout

3. Steigerhout is imperfect

Het is al een aantal keren benoemd, steigerhout is al gebruikt hout. Hout waar intensief gebruik van gemaakt is. Er zitten plekjes, butsen, krassen, scheurtjes en andere imperfecties in het hout. Dit tekent het karakter van steigerhout. Koop je een grote hoeveelheid steigerhout en bouw je exact de zelfde steigerhouten tuinstoelen, dan zullen ze toch allemaal verschillend zijn.

Je kiest natuurlijk wel specifiek voor steigerhout. Dan weet je dat je met hout werkt wat al het een en ander heeft meegemaakt. Iets wat kromme planken, kleurverschil en gebruikerssporen in steigerhouten meubelen geeft juist een karakter mee dus mag je voor jezelf invullen hoe groot je deze nadelen vindt.

Hoe maak je steigerhouten meubelen?

Genoeg over steigerhout zelf, hoe maak je steigerhouten meubelen dan? Voor het bouwen van je eigen meubelen, of deze nu van steigerhout zijn of niet, is het verstandig om een stappenplan voor jezelf te maken.

Steigerhouten meubelen maken

Dit stappenplan bestaat uit 3 hoofdstappen verdeeld onder verschillende sub-stappen. 1. Om te beginnen moet je jezelf goed voorbereiden. 2. Vervolgens ga je het meubel echt zelf bouwen. 3. Als laatst werk je het meubel af.

Deze 3 stappen zullen hieronder duidelijk worden beschreven.

1. De voorbereiding om steigerhouten meubelen te maken

Zoals eigenlijk bij elk project is voorbereiding al het halve werk. De eerste stap is dus om jezelf goed voor te bereiden op je bouwproject. Hoe doe je dit en waar moet je op letten?

  • Kiezen wat voor steigerhouten bouwwerk je wilt gaan maken;
  • Plaatsing van het bouwwerk bepalen;
  • Grootte / afmetingen bepalen;
  • Een geschikte bouwtekening met een goed stappenplan gebruiken;
  • Materialen inkopen.

Keuze van steigerhouten meubel

Misschien heb je al heel wat ideeën in je hoofd. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden bij het maken van steigerhouten meubelen. Als je zoveel ideeën hebt en je niet weet waar je moet beginnen is het verstandig om een verlanglijstje te maken. Zodra je weet wat je allemaal wilt gaan maken kan je bepalen of bijvoorbeeld je tuin wel groot genoeg is voor al je zelf gebouwde tuinmeubelen. Door te weten wat je allemaal wilt gaan maken kan je denkbeeldig een ruimte gaan indelen en de plaatsing gaan bepalen voor de meubelen.

Plaatsing(en) bepalen

Ga je de meubelen in de tuin of in je huis plaatsen? Ga je steigerhouten tuinstoelen aan een tafel zetten, dan kan je van te voren goed uitrekenen en inschatten hoeveel stoelen er om de tafel kunnen komen te staan. Een belangrijke vraag welke je aan jezelf moet stellen is of je een meubel binnenshuis gaat plaatsen of buiten in de tuin.

plaats om meubel neer te zetten

In de tuin kan je behoorlijk spelen met de ruimte welke je hebt. Je mooie bloemenperkje zou je ook elders kunnen planten. Ga je een iets voor onder een overkapping maken (wat overigens ook een mooi bouwproject is, een zelfgemaakte overkapping), hou dan rekening hoeveel ruimte je daar hebt. Maak een schets van de ruimte die je hebt en schrijf hier de afmetingen bij zodat je een berekende inschatting kunt maken.

Binnenshuis kan je wat minder spelen met de ruimte die je hebt. Een kamer wordt omringt door muren en zitten ramen in de muur welke de plaats van een meubel kunnen bepalen. Ook hierbij moet je goed van te voren bekijken welke ruimte je beschikbaar hebt, maar dit geldt eigen wel voor alle meubelen in je huis.

Afmetingen van steigerhouten meubelen bepalen

Nu je weet waar je jouw zelfgebouwde steigerhouten meubelen wilt hebben, is het belangrijk om de afmetingen te bepalen. De gewenste grootte is afhankelijk van de ruimte welke je tot beschikking hebt op de gewenste locatie. Door de beschikbare ruimte te tekenen, kan je beginnen met het intekenen van je meubelen. Heb je een plattegrondje getekend, is het tijd om een bouwtekening erbij te zoeken.

Bouwtekening(en) voor steigerhouten meubelen

Het wordt tijd dat je een goede bouwtekening hebt voor je bouwwerk. Goede bouwtekeningen zijn vaak schaars. De meeste bouwtekeningen welke je op internet vindt zijn niet van de juiste kwaliteit. Er missen gegevens, materialenlijst is incompleet of het stappenplan is in een vreemde taal.

Bouwtekening steigerhouten meubelen

Je wilt natuurlijk goed van start gaan met het bouwen van je steigerhouten meubelen. Waar kan je dan een goede bouwtekening vinden? Ooit gehoord van de bouwtekeningen van Fred? Fred heeft een product ontwikkeld waar je voor een relatief lage prijs ontzettend veel bouwtekeningen kunt ontvangen. Mocht je nu Fred zijn product aanschaffen, komen daar nog veel meer leuke en informatieve voordelen bij.

In het ledengedeelte waar je toegang tot kunt krijgen vind je duizenden bouwtekeningen van onder andere steigerhouten meubelen. Mocht je een paar stappen terug nog wat inspiratie nodig hebben of al gelijk opzoek zijn naar een bouwtekening van een overkapping om je zelfgebouwde meubels onder te zetten, lees dan snel op de website van Fred en ontdek wat je allemaal zelf kunt bouwen.

Banner steigerhouten meubelen

Hoe lees je een bouwtekening?

Als je voor het eerst een bouwtekening onder je neus geschoven krijgt, kan dit er toch nog best als een puzzel uitzien. Alleen een bouwtekening is daarom ook pas compleet als er een duidelijk stappenplan bij beschreven staat. Als je een voorbeeld wilt van bouwtekeningen welke Fred aanbied, lees dan is de blogartikelen steigerhouten tuinstoel maken? of zelf een steigerhouten tafel maken? In deze artikelen word stap voor stap uitgelegd hoe een bouwtekening werkt en welke stappen je moet volgen. Deze stappenplannen worden ook per bouwtekening aangeleverd bij Fred zijn bouwtekeningen.

Materialen bestellen

Zodra je weet welke meubels je wilt gaan maken is het goed om te inventariseren welke materialen je nodig hebt. Je kunt hiervoor naar een bouwmarkt of houthandel gaan. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit en het aanbod bij een bouwmarkt wat beperkt is. Je kunt het beste op onderzoek gaan naar een houthandel.

Bij een houthandel is het assortiment een heel stuk groter. Voor zowel de bouwmarkt als bij de houthandel zal je zien dat prijzen behoorlijk hoog liggen. Bij een houthandel zal je het materiaal zelf op moeten halen. Gezien de afmetingen zal je moeten beschikken over een bus of aanhangwagen. Thuis laten bezorgen is vaak een dienst welke een houthandel ook levert, maar tegen veelte hoge prijzen.

Wat misschien nog wel een veel gemakkelijkere en goedkopere oplossing kan zijn is het internet. Online heb je oneindige keus in houtsoorten. Verschillende afmetingen, vergelijking websites of tools en je kunt goed onderzoek naar de prijzen doen. Zeker het vergelijken van de prijzen is belangrijk, zo hoef je nooit teveel te betalen.

Zelf steigerhouten meubelen maken

Genoeg over de steigerhout zelf of de voorbereidingen. Aan de hand van de materialenlijst heb je de juiste hoeveelheid steigerhout, schroeven en mogelijke overige materialen gekocht. Tijd om aan de slag te gaan.

Het is van belang dat je zo nauwkeurig mogelijk te werk gaat. Dit is heel belangrijk, voornamelijk bij het op maat zagen van de materialen. Druk de bouwtekening af en kijk goed naar de afmetingen welke de planken zouden moeten hebben. Meet als eerst de volledige planken op zodat je een inschatting kunt maken of je het afgezaagde stuk voor een ander onderdeel van je bouwwerk kunt gebruiken. Hiermee ben je duurzaam bezig en krijg je niet teveel zaagafval.

Steigerhouten tuinstoelen

Zorg ervoor dat je gereedschappen en nodige materialen per stap bij de hand hebt. Dit werkt gemakkelijk en sneller dan wanneer je telkens weer naar de schuur moet lopen.

Volg het stappenplan van de bouwtekening stap voor stap. Lees de stappen desnoods nog een keer na om er zeker van te zijn dat je niets hebt overgeslagen. Maak de stap volledig af voordat je verder gaat kijken naar de volgende stap.

Zorg ervoor dat je op een veilige manier werkt. Hou je werkplaats zo opgeruimd mogelijk zodat je niet kunt struikelen over rondslingerend materiaal of onnodig opzoek bent naar materialen of gereedschappen. Lees de belangrijkste 5 tips om veilig te kunnen klussen. Vergeet vooral niet gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals oog- en/of gehoorbescherming.

Je werkt het gemakkelijkst op hoogte. Heb je een werkbank of tafel, maar hier dan ook zeker gebruik van. Heb je deze luxe niet, zorg er dan voor dat je werkt op een vlakke ondervloer, het liefst een ondervloer die waterpas recht is.

Afwerken van steigerhouten meubelen

Staan je steigerhouten meubelen in elkaar? Dan is het tijd om deze af te gaan werken. Schuur het hout goed glad zodat je niet onverwachts splinters krijgt op vervelende plekken. Geef de meubelen een mooie kleur met een beschermlaag zoals verf of beits. Goede verf of beits kun je gemakkelijk online kopen bij de nummer 1 online verfwinkel van Nederland.

Steigerhouten meubelen verven

Mocht je de meubelen buiten gaan neerzetten, maak dan gebruik van tuinbeits. Hoog aangeschreven tuinbeits is tuinbeits van Wijzonol. Tuinbeits is goed voor buitenmeubelen omdat dit vochtwerend omdat dit van binnenuit het hout beschermd.

Meer steigerhouten meubelen of andere bouwprojecten?

Hopelijk heb je één of meerdere steigerhouten meubelen in elkaar gezet en van genoten. Je zal merken dat hoe meer bouwwerken je maakt, hoe leuker je dit gaat vinden. Je word er telkens beter in en je creativiteit wordt telkens meer getriggerd. Goede bouwtekeningen kunnen je alleen maar een steuntje in de rug zijn maar worden hoe meer je aan het bouwen bent niet minder belangrijk. In de steigerhouten meubelgids van Fred vind je de oplossing voor het maken van steigerhouten meubelen. Vol met informatie, voorbereidingen en bouwtekeningen waardoor jij effectief en snel verder aan de slag kunt met het bouwen van steigerhouten meubelen.

Het bouwen van steigerhouten meubelen is met een goede voorbereiding maar een van de dingen welke mensen beter kunnen dan ze van zichzelf inschatten. Een goede begeleiding d.m.v. een complete bouwtekening met een goed stappenplan is de eerste belangrijke stap maar vanaf daar zal de rest zichzelf volgen. Het is toch zonde om een dief van je eigen portemonnee te zijn, dure meubelen te kopen terwijl je deze zelf kunt bouwen. Bespaar jezelf een hoop geld en maak gebruik van goede bouwtekeningen welke aangeboden worden. Koop niet lukraak een tekening bij een bouwmarkt of online maar maak gebruik van betrouwbare complete bouwtekeningen met levenslange toegang.

Het pakket bouwtekeningen houdt niet op bij alleen maar steigerhouten meubelen. Deuren, kasten, stoelen, banken zijn een greep de wat kleinere bouwprojecten. Ben je klaar voor het echte werk en de grotere bouwwerken zoals een buitenkeuken, buitenbar tuinhuisjes, schuurtjes en ga zo maar door? Kijk snel wat er allemaal mogelijk is.

Direct door naar de bouwtekeningen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *