Goedkoop hout kopen
Klussen

Van goedkoop hout zelf meubels maken?

Goedkoop hout om meubels van te maken

Goedkoop is duurkoop, dat is een uitspraak die je vast wel kent. Is dat ook zo met goedkoop hout? Ben jij dit artikel aan het lezen omdat je opzoek bent naar goedkoop hout omdat je aan de slag wilt met het maken van eigen meubelen? Lees dit artikel voor het antwoord op deze vragen.

Het kan zijn dat je budget niet al te groot is, of simpelweg omdat je niet teveel geld wilt uitgeven aan hout. Wat het ook is, die dure tuinsets wil jij proberen zo goedkoop mogelijk te maken. Als je voor het eerst een bouwwerk in elkaar wilt zetten, is het ook goed mogelijk dat er iets mis kan gaan.

Goedkoop hout inkopen

Wat zonde.., net even verkeerd gezaagd en daar gaat je dure vurenhouten plank. Een veel voorkomende fout, zeker bij de beginnende klusser is dat het nog wat schort aan de voorbereiding. Neem de tijd voor een goede voorbereiding en zorg ervoor dat je niet zomaar wat doet. Met een goede voorbereiding kan je al op een hoop ellende voorkomen. Denk hierbij aan het kiezen van het juiste gereedschap zoals een goede boor, of een complete bouwtekening.

Goedkoop hout, waar let je op?

Om te beginnen is het natuurlijk van belang welke houtsoort je nodig hebt. Je kan niet van elke houtsoort een meubel maken. Het zou je maar gebeuren dat je op je zelfgebouwde tuinstoel gaat zitten en voor dat je het weet lig je op de grond… Laten we dat even voorkomen. Verder is de ene houtsoort geschikter om te bewerken dan de andere.

Een goede houtsoort om meubels mee te maken en goedkoop is, is steigerhout. Klein addertje onder het gras, dit gaat om tweedehands steigerhout. Nieuw steigerhout hoeft ook niet altijd even duur te zijn maar door de toegenomen populariteit is de nieuwprijs wel behoorlijk gestegen in de afgelopen jaren. Steigerhout is een uitermate geschikte houtsoort om meubels mee te maken omdat het gemakkelijk te bewerken is en mooi vorm gegeven kan worden omdat het enigszins flexibel is. Omdat tweedehands steigerhout al behoorlijk ”geleefd” is, valt een foutje niet zo snel op of is dit gemakkelijk te herstellen.

Waarom is steigerhout zo goedkoop?

Word er bij jou in de buurt een nieuwbouwwijk of flat word gebouwd, moet je eens stil staan en nagaan hoeveel steigerhout er in de steigers ligt. Dat zijn een stuk meer planken dan dat jij nodig heb voor het maken van die mooie lounge-set. Je kan je best voorstellen dat je op zo’n hoogte denkt aan een stukje veiligheid. Om deze reden maakt het voor een bouwvakker niet uit hoe duur steigerhouten planken zijn, als het maar betrouwbaar is.

Goedkoop hout steigerhout

Op betrouwbaar steigerhout word dan ook zeker niet bespaart. Is de woonwijk of welk bouwwerk dan ook dan klaar, dan kan het steigerhout worden opgeslagen of worden verkocht. Vaak is er na een groot bouwproject een overschot aan steigerhout en word dit weer verkocht. Dit is een uitkomst voor de thuisklusser. Door dit overschot kan jij grote hoeveelheden steigerhout voor een ontzettend scherpe prijs kopen.

Kies het moment om (steiger)hout te kopen

Je kunt naar een bouwmarkt gaan om hout te kopen maar dat is toch duurder dan je zou willen. Een bouwmarkt moet natuurlijk ook kunnen blijven bestaan en zetten daarom een bepaalde marge op het product om zelf ook wat winst te maken. De winkel en personeel moeten immers ook betaald worden. Wat kan je dan doen om goedkoop hout te kopen?

Er komt een moment dat de steigers weer afgebroken worden. Dit is veelal aan het einde van een bouwproject wanneer de verdiepingen binnendoor bereikbaar zijn en er niets meer aan de buitenkant van het bouwproject hoeft te gebeuren. Dit is het moment waarop jij moet inspelen. Zoek steigerbouwers op wanneer de steigers worden afgebroken. Wees hier wel snel bij want steigerbouwers werken ontzettend snel.

Goedkoop hout kopen en verkopen

Doe wel eerst wat vooronderzoek. Kijk waarvoor steigerhoud doorgaans verkocht word bij houthandelaren en laat je niet een te hoge prijs aanpraten. Vraag of je voor een mooie prijs wat planken over mag nemen en probeer hierin nog wat te onderhandelen. Je kan ook nog de optie overwegen om groot in te kopen. Is het niet voor je eigen bouwwerken, kan je overwegen om de planken door te verkopen. Meestal krijg je een nog scherpere prijs voor een grote hoeveelheid en kan je er zelf ook nog wat aan terugverdienen.

TIP: Tijdens de bouw kan je ook een bouwvakker vragen wanneer de steigers worden afgebroken. Zo hoef je niet dagelijks langs de bouw te gaan om te kijken hoever ze zijn met bouwen.

Andere houtsoorten goedkoop kopen?

We hebben het nu voornamelijk over steigerhout gehad maar dit geld natuurlijk voor meerdere houtsoorten. Zo kan je bijvoorbeeld van pallets ook hele leuke bouwprojecten maken zoals een palletbank of zelfs een palletbed. Zoek in je omgeving is naar een plek waar veel hout ligt opgeslagen en durf daar eens aan te bellen. Dit is de manier om aan goedkoop aan hout te komen wat geschikt is voor jouw bouwwerken.

Aan de slag met goedkoop hout

Heb je genoeg hout weten te bemachtigen kan je gelijk aan de slag. Wat je allemaal kan maken met goedkoop hout? Op de blogpagina staan een aantal voorbeelden van bouwwerken waarmee je direct aan de slag kunt. Zo staat er een artikel waarmee jij je eigen steigerhouten tuinstoel kunt maken met een gratis bouwtekening van Fred. Een ontzettend leuk project waarmee je met de juiste informatie direct aan de slag kunt.

Online goedkoop hout kopen?

Het is niet voor iedereen weg gelegd om zomaar even een bouwplaats op te lopen met de vraag of je hout mag kopen. Daarnaast beschikt niet iedereen over een middel waarmee je gemakkelijk veel hout kunt verplaatsen. Het mooie van deze tijd is dat je niet eens de deur uit hoeft voor het kopen van hout. Bestel hout gemakkelijk van achter je computer en laat het aan huis bezorgen. Vergelijk en koop hout online bij Houtdirect. Houtdirect bied een ontzettend breed assortiment hout aan van verschillende soorten. Wil je gaan voor douglas-, eigen- of vurenhout, houtdirect heeft dit voor je beschikbaar. Buiten houtsoorten bied Houtdirect verschillende toebehoren aan zoals bekende merken houtlijm of beits maar ook dakbedekkingen of betonpoeren.

Houtdirect.nl banner

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *