Wat is een constructiemuur?

Een constructiemuur word ook wel een dragende muur genoemd. Een constructiemuur is een muur welke een woning als het ware draagt. Alles op Aarde heeft te maken met zwartenkracht, dus ook jouw huis. De krachten waar een huis mee te maken heeft moeten ook worden opgevangen. Hier zorgen constructiemuren voor. Een constructiemuur is dus nodig om de krachten van de constructie over te brengen naar de fundering. De krachten welke constructiemuren moeten dragen zijn van alles boven de fundering. Hierbij kan je denken aan hogere verdiepingen en het dak.

Wat is een constructiemuur?

Kan je een constructiemuur slopen of aanpassen?

Constructiemuren zijn de belangrijkste muren van je woning. Deze muren kan je niet zomaar slopen of aanpassen. Dit moet je met uiterste zorg doen. Het slopen of aanpassen van een constructiemuur kan catastrofale gevolgen hebben. Zeker als je dit niet op de juiste manier doet!

Toch kan je een constructiemuur (deels) weg willen halen. Mocht dit het geval zijn, zijn er altijd mogelijkheden voor. Als je een constructiemuur alleen al wilt aanpassen, bijvoorbeeld een gat te maken om een deur in te zetten, dan zal je een balkenconstructie moeten gaan toepassen. Dit doe je met een stalenbalk of een zogenoemde latei. Deze constructie moet wel dusdanig sterk zijn zodat die het werk van de constructiemuur kan overnemen. De balk zal sterk genoeg moeten zijn om de krachten over te kunnen dragen naar de fundering. Maar hoe weet jij of de balk sterk genoeg is? Dat kun je laten bereken.

Laat het berekenen over aan een gespecialiseerd persoon en/of bedrijf. Je kunt hiervoor een bouwkundig constructeur voor benaderen. Schrik niet, zo’n constructeur zal niet goedkoop zijn. Toch zal dit je welke cent waard zijn. Je wilt niet dat je je woning permanente schade aanbrengt, of erger…

Opening voor een deur in een constructiemuur maken

Het is mogelijk om een opening te maken in een constructiemuur. Net als bij het aanpassen of slopen van een constructiemuur is het van belang dat de draagkracht wordt vervangen. Een opening in een constructiemuur kan je maken voor bijvoorbeeld het plaatsen van een deur. Hiervoor gebruik je ook een stalenbalk of een latei. Voor het maken van een opening kan je het beste kiezen voor een latei. Een latei voor deze kan je met standaard maten kopen. Bij de meeste bouwmarkt kan je zo’n latei kopen.

Wat is een latei voor een constructiemuur

Teken eerst de opening eerst op de muur. De ruimte in het afgetekende stuk ga je verwijderen. Dit is een deel wat valt onder het aanpassen van een constructiemuur. Het is verstandig om eerst stempels te zetten voor het maken van een deuropening. Stempels zet je aan twee kanten van de deuropening aan beide zijden van de muur. Dus aan de voor- en achterkant van de muur.