Wat is een plamuurmes?

Een plamuurmes is een mes welke gebruikt worden om oneffenheden in materialen te halen. Dit wordt gedaan door plamuur of een ander egalisatiemiddel op een oppervlak aan te brengen.

Een plamuurmes bestaat uit een plat stuk van staal wat in een handvat zit geklemd. Doordat het stalen deel vrij dun is, heeft het een licht verende werking.

Er zijn veel verschillende soorten plamuurmessen op de markt. Het grootste verschil in de messen zijn de afmetingen en het gebruik van materialen. Een zogenoemde ”Engels” plamuurmes heeft een soepel blad met een palmhouten heft. Er bestaat ook een ”Duits” plamuurmes welke een stug blad heeft en meestal een heft van beukenhout.

Een plamuurmes is een van de gereedschappen welke een schilder standaard op zak heeft. De schilder gebruikt plamuurmessen om oneffenheden in bijvoorbeeld hout weg te werken. Dit wordt gedaan ter voorbereiding op schilderwerk. Het eindresultaat van schilderen is mooier op een vlak oppervlak dan wanneer er op een oneffen oppervlakte wordt geschilderd. Niet alleen op hout wordt een plamuurmes toegepast, maar ook om gaten in muren uit te vlakken.

Veelal wordt er met 2 plamuurmessen gewerkt. Een grote en een kleine. Het grote plamuurmes fungeert als ”spaarblad” om het egalisatiemiddel op te houden. Met het kleinere plamuurmes wordt het werk uitgevoerd. Op deze manier wordt de plamuur bij elkaar en in beweging gehouden.