Wat is een afbreekmes?

Een afbreekmes is een mes, zoals de naam al zegt, een mes welke je in stukken kunt breken.

Dit soort messen zitten in een hobbymes. Op het mes zitten inkepingen waardoor het mes op de inkeping gemakkelijk afgebroken kan worden. Gebruik je een mes veel, dan zal deze op den duur bot worden, zeker bij het klussen. Doordat je vaak maar een gedeelte van een mes gebruikt, is dit de ideale oplossing. Je kunt het botte gedeelte afbreken en het afbreekmes in het hobbymes een stukje verder uitschuiven waardoor je weer een scherp mes hebt.

Afbreekmes in handvat

Bij de meest doorgangbare afbreekmessen zitten er 7 groeven in het mes. Je kunt het mes dus 7 keer afbreken. Hierdoor kan je veel langer met een afbreekmes doen tegenover bijvoorbeeld een zakmes.

Afbreekmessen zijn los verkrijgbaar. Heb je dan al eens eerder hobbymes of een ander goed handvat gekocht, dan is dit een goedkope oplossing voor een scherp mes.

Hoe duur is een afbreekmes?

Een afbreekmes kan je met en zonder handvat kopen. Eén met een handvat kan je kopen voor nog geen €3. Deze handvaten zijn wel behoorlijk zwak en niet geschikt voor het zwaardere werk. Het is dan ook aan te raden om een wat duurdere te kiezen, je werkt immers wel met een scherp mes. Hogere kwaliteit afbreekmessen kosten de wereld ook niet. Voor €18 ben jij de eigenaar van een betrouwbaar afbreekmes.

Losse messen verschillen ook in prijs. Dit is afhankelijk van het merk en de kwaliteit.

Stanley is een bekend merk als het gaat om afbreekmessen. Er zijn ook andere merken welke dit gereedschap aanbieden. Vergelijk hier verschillende afbreekmessen. Losse afbreekmessen vind je hier.