Wat is een hobbymes?

Wat is een hobbymes? Een hobbymes is een mes wat bij alle klussers wel in hun gereedschapskist zit.

Dit is een uitschuifbaar mes waar vaak een afbreekmes in zit. Hierbij kan het botte deel aan het begin van het mes worden afgebroken en zo een nieuw en scherper deel worden uitgeschoven.

Wat is een hobbymes?

Er zijn ook varianten waar het mes niet afbreekbaar is. Deze worden vaak gebruikt door technici welke in de voedingsbranche werkzaam zijn. Omdat de messen niet afbreekbaar zijn kan er ook niet per ongeluk een scherp stuk metaal in jouw maaltijd terecht komen.

Het verschil tussen een hobbymes en een zakmes is dat je het mes bij een hobbymes in kan schuiven in het handvat en het mes van een zakmes moet worden opengeklapt.

Doordat het mes veel gebruikt word bij klussen, is het niet verstandig om een hobbymes ook in de keuken te gebruiken. Waar je met het mes langs de grond gaat om bijvoorbeeld de ondervloer van je laminaat te snijden wordt deze vuil. De messen zijn vaak lastig goed schoon te krijgen.

Een hobbymes is wat anders dan een stanleymes. Bij een stanleymes is het mes vaak in trapeziumvorm. Deze messen zijn niet afbreekbaar. Wel kunnen de mesjes door hun vorm worden omgedraaid zodat je weer een nieuw en scherp mes hebt.

Voor stanleymessen is er meer variatie in de messen beschikbaar. Zo is er een mesje op de markt met een uitholling welke ontwikkeld is speciaal voor het snijden van zeil.