Zelf een meubel maken
Bouwwerken

Zelf tuinmeubel maken, hoe doe je dat?

Houtbewerking is eervol werk, zo ook het zelf maken van een tuinmeubel. Je krijgt ontzettend veel zelf voldoening uit het zelf maken van meubelen. Laat je creativiteit op de vrije loop en maak unieke meubelen, compleet in eigen stijl.

Wat dacht je van het zelf maken van een tuinmeubel? Tuinmeubelen zijn vaak behoorlijk prijzig. Vind je toch een goedkoop tuinmeubel, zal j er er achter komen dat deze niet lang mee gaan. Het zelf maken van een tuinmeubel klinkt ineens zo gek nog niet! Je bepaalt zelf hoe een meubel eruit komt te zien en de kwaliteit van het meubel.

Voor dat je begint aan het zelf maken van een tuinmeubel, zal je de nodige voorbereidingen moeten treffen. Lees verder en ontdek waar jij allemaal rekening mee moet houden voor het zelf maken van een tuinmeubel.

Zelf een meubel maken

Voorbereiding voor het maken van een tuinmeubel

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met het zelf maken van een tuinmeubel zal je er achter komen dat deze uitspraak echt het geval is. Je kunt niet onvoorbereid te werk gaan bij het zelf maken van een tuinmeubel.

Voorbereiding om zelf meubelen te maken

Je hebt een aantal voorbeelden gezien van tuinmeubelen welke je zelf kunt maken. Dan is het nu tijd om te kijken welke ruimte je beschikbaar hebt. Maak een schets van de beschikbare ruimte en teken de meubelen in. Bepaal de locatie van de meubelen en zo nauwkeurig mogelijk de afmetingen.

 

Maak een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal zoals hout, schroeven en beits, maar ook aan gereedschappen. Lees onderaan de pagina verder over één van de beste hulpmiddelen voor het zelf maken van tuinmeubelen.

Aan de slag met het maken van een tuinmeubel

Je hebt alle nodige materialen verzameld, tijd om aan de slag te gaan!

Maak een stappenplan waarin je jezelf de vraag stelt: hoe ga ik te werk? Informeer je omgeving voordat je aan de slag gaat. Ga je werken met elektrische gereedschappen, kan dit voor overlast zorgen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt, werk zo precies als je kan. Teken afmetingen duidelijk af met een potlood en zaag hout zo recht mogelijk. Net als bij de voorbereiding zijn er hulpmiddelen voor het maken van een stappenplan. Ook deze vind je onder aan de pagina.

 

Zorg er altijd voor dat je werkruimte opgeruimd en overzichtelijk is. Hiermee voorkom je ongelukken. Safety first!

Van welke houtsoorten kan jezelf een tuinmeubel maken?

Voordat je begint met het zelf maken van tuinmeubelen zal je eerst een aantal basiszaken moeten weten. Een van deze basiszaken heeft te maken met kennis van hout. Er bestaan verschillende houtsoorten. Niet elk houtsoort is geschikt voor het maken van meubels. Daarbij heeft elke houtsoort ook weer zijn eigen unieke look. De houtsoort geeft dan ook het eindresultaat bij de afwerking van jouw tuinmeubel.

 

Douglas hout, Eikenhout, Steigerhout en Vurenhout zijn de meest bekende en gebruikte houtsoorten voor het maken van meubelen. Deze houtsoorten hebben karakteristieke look welke als meubel tot hun recht komen. Zeker als het zelf gemaakte meubel afgewerkt wordt met olie of beits.

 

Houtsoorten zoals spaanplaat of MDF zijn geen geschikte houtsoorten om meubels mee te maken. Deze houtsoorten zijn gemaakt uit samengeperste houtresten. Samengeperst hout is niet per direct minder stevig. Echter is het veel lastiger te bewerken. Ook kunnen deze houtsoorten door de bewerking zijn kracht en dus stevigheid verliezen.

Houtsoorten om zelf meubelen mee te maken

Welke houtsoorten nog meer geschikt zijn om meubelen mee te maken vind je in dit artikel.

Waar kan je geschikt hout kopen om zelf meubelen mee te maken?

Als je een bepaald meubel in gedachte hebt, dan weet je ook welke afmetingen planken en/of balken je nodig hebt. Bereken daarvoor altijd eerst goed uit wat je aan materialen nodig hebt. De lengte van planken die je koopt bepaald hoeveel zaagafval je overhoudt. Hoe meer zaagafval, hoe duurder jouw project. Reken daarom goed uit hoeveel planken je nodig hebt van een bepaalde afmeting.

Hout kopen bij een bouwmarkt

Bij elke bouwmarkt kan je hout kopen. Er zijn alleen een aantal nadelen om hout bij een bouwmarkt te kopen. Zo ben je afhankelijk van het assortiment van een betreffende bouwmarkt. Hout bij een bouwmarkt wordt verkocht in standaard afmetingen. Als de afmetingen niet overeen komen met de maten welke jij nodig hebt voor je meubel zal je veel meer hout moeten inslaan dan je werkelijk nodig hebt. Mocht je niet beschikken over eigen transport, zijn de transportkosten bij een bouwmarkt vaak erg hoog.

Houthandelaren voor particuliere verkoop

Een andere optie is om hout te kopen bij een houthandelaar. Houthandelaren verkopen over het algemeen in grote aantallen. Deze handel gebeurt vaak tussen bedrijven. De verkoop gaat hierin dan ook vaak in grote aantallen. Toch staan de meeste handelaren ervoor open om iets aan een particulier te verkopen. Dit gebeurt vaak onder de voorwaarde dat de handelaar er niet teveel omkijken naar heeft. Dit betekend dat je zelf vervoer moet regelen en de balken of planken zal moeten bewerken voordat je ze kunt gebruiken.

 

Houthandelaren hebben vaak een specialisme. Het specialisme van de handelaar zal doorgaans goedkoper zijn dan iets waar hij minder van op voorraad heeft. Ben je opzoek naar verschillende houtsoorten, dan kan je het beste verschillende handelaren afgaan voor het goedkoopste resultaat. 

Online hout kopen

Je kunt alles online kopen. Echter weet je niet altijd of iets op internet kopen ook echt betrouwbaar is. Dit geld ook voor hout. Omdat je het hout niet van te voren ziet, weet je ook niet van wat voor kwaliteit dit is. Hiervoor heb je een betrouwbare partij nodig. Eén waarvan je weet dat je krijgt wat je besteld en dat het materiaal van de gewenste kwaliteit is.

Een betrouwbare online houtleverancier is houtdirect. Houtdirect is een specialist in veel verschillende houtsoorten en houtproducten. Het hout uit dit assortiment komt uit duurzaam beheerde bossen. Op deze manier draagt Hout direct bij aan bescherming van de natuur. Deze wijze zorgt ervoor dat wij nog lang kunnen genieten van onze bossen maar ook van mooie houtproducten.

 

Bekijk hier het assortiment van Houtdirect > >

Welk tuinmeubel kan je zelf maken?

De meest voorkomende tuinmeubel waarop gezocht wordt zijn lounge- en hoekbanken. Weet je hoeveel opties hierin zijn? Hoe creatiever je bent, hoe meer je zelf kunt maken. Toch ben je afhankelijk van een aantal facturen. De grootste factor is niet of je het wel of niet kunt maken. Met de juiste middelen kan je alles zelf maken. De grootste factor is de beschikbare ruimte waar je meubels neer wilt zetten.

Tuinmeubel voor kleine tuin of balkon

Een kleine tuin of balkon wordt al snel als nadeel gezien. Je kunt er weinig in kwijt of het oogt snel rommelig. Een klein oppervlakte hoeft zeker niet als nadeel gezien te worden. Ook niet voor het maken van je eigen tuinmeubelen. Je zal alleen iets anders moeten denken. Een grote loungebank op een balkon zal niet snel een optie zijn. Toch kan je de loungebank welke je in gedachte hebt maken. Je zal alleen de maten wat aan moeten passen.

Past een loungebank toch niet goed, heb je altijd nog de mogelijkheid om tuinstoelen met een passende tafel te maken. Maak een schets van de ruimte welke je hebt en probeer hier de tuinmeubelen in te tekenen. Zo kan je een goede inschatting maken over de maten welke je moet aanhouden.

Tuinmeubelen kopen in de aanbieding / uitverkoop of zelf maken?

Een echte koopjesjager houd aanbiedingen goed in de gaten. Dit kan je ook voor tuinmeubelen doen. Je zal er alleen snel achter komen dat het ene mooie (en toch dure) tuinmeubel niet in de uitverkoop komt. Tuinmeubelen zijn niet zoals een product in de supermarkt. Meubelen voor in de tuin komen niet te pas en te onpas in de aanbieding. Is er dan toch een uitverkoop bij een winkel welke tuinmeubelen verkoopt, moet je er snel bij zijn. Goedkope tuinmeubelen zijn bij veel mensen zeer gewild.

Toch liever een goedkoop tuinmeubel kopen?

Ben jij niet zo’n koopjesjager of wil je niet de moeite doen om continue op aanbiedingen letten, maak het dan zelf. Hierover moet je wel eerlijk zijn tegenover jezelf. Het zelf maken van een tuinmeubel is niet direct goedkoper. De prijs van een zelfgemaakt tuinmeubel is afhankelijk van de materialen die je gebruikt en hoe je gebruik maakt van deze materialen.

Maak altijd eerst een goede inventarisatie van de spullen die je nodig hebt. Heb je een bepaald gereedschap niet, kijk dan eerst in je omgeving of je wat kunt lenen.

Voorbeelden van tuinmeubelen welke je zelf kunt maken, DIY

Een hoek- of loungebank, tafels, barbecue tafel, stoelen of een complete buitenkeuken. Als je het kunt bedenken, valt het te maken. Je zal hier alleen de juiste middelen voor moeten hebben. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van tuinmeubelen welke je zelf kunt maken.

DIY Tuinbankjes met bijzettafels maken

Meubelen maken hout 1

Maak je eigen loungeplek van afvalhout

Meubelen maken hout 2

Douglas houten meubelset

tuinmeubelen maken hout

Vurenhouten tuinbank en tafel 

Tuinbank met tafel maken

Afgelakte tuinbanken met grote tafel

Tuinmeubel met tuintafel maken

Ronde tuintafel met losse bankjes

DIY Tuinstoelen zelf maken

Douglashouten tuinstoel

Tuinstoel van steigerhout maken

Onbewerkte steigerhouten stoel

Tuinstoel maken hout 2

Stoelen van Grenenhout

Tuinstoelen maken hout met bijzettafel

Vurenhouten stoelen en tafel

DIY Eettafel voor buiten

Zelf meubel maken picknick tafel

Maak zelf een picknicktafel voor buiten

Zelf meubel maken tafel stalen onderstel

Wat dacht je van deze houten tafel met stalen onderstel

DIY Loungebank / hoekbank zelf maken

Loungebank van hout maken

Niet alleen een loungebank maar een loungehoek

Hoekbank met tafel maken

Van steigerhout gemaakte loungebank

Loungebank maken van hout

Hoekbank met bijpassende tafel

Hoekbank van steigerhout maken zelf meubel

Een passende hoekbank voor in de tuin

Hoekbank meubel zelf maken

Van vurenhout gemaakte hoekbank

DIY Tuinmeubel met opbergruimte of opslag

Opbergruimte meubel zelf maken van hout voor buiten

Steigerhout is ideaal voor kasten in de tuin

Opbergkist meubel zelf maken

Een opbergkist welke jij zelf kunt maken

Zelf een schuur maken

Opslagruimte te kort? Bouw een schuur

Zelf gemaakte tuinmeubel afwerken, welke olie, verf of beits?

Door een goede voorbereiding en een duidelijk stappenplan heb je het tuinmeubel al snel zelf in elkaar gezet. Het is nu tijd om het meubel af te werken. Het afwerken doe je om het tuinmeubel te verduurzamen. Je wilt immers dat jouw zelf gemaakte tuinmeubel zo lang mogelijk mee gaat.

Bij het afwerken van het meubel begin je altijd met schuren. Schuur het meubel grondig en volledig, alle hoeken en kieren. Hiermee haal je de grootste oneffenheden uit het hout. Daarnaast is een geschuurde onderlaag beter voor het middel wat je erop aanbrengt.

De middelen welke je op het meubel aan kunt brengen is afhankelijk van jouw wensen. Je kunt een kleur aan brengen door (buiten)verf te gebruiken. Toch is hout van zichzelf al een mooi product. Wil je het hout echt tot zijn recht laten komen, dan werk je het af met olie of beits.

Tuinmeubel verven, met welke verf?

Je hebt er voor gekozen om jouw zelfgemaakte tuinmeubel een kleurtje te geven. Hout heeft een absorberend vermogen, zeker onbewerkt hout. Voordat jij dure mengverf gaat aanbrengen is het dus belangrijk om het tuinmeubel eerst van een grondlaag te voorzien.

Het aanbrengen van grondverf heeft meerdere voordelen. Een grondverf trekt als eerst in het hout waardoor de toplaag niet geabsorbeerd wordt. Zitten er na het schuren toch wat oneffenheden zoals scheuren in het hout, werk je deze weg met grond verf. De belangrijkste functie van grondverf is een goede hechtende ondergrond creëren voor de verflaag. Verf hecht het beste op een gladde ondergrond.

 

De best verkochte grondverf voor buiten op het moment vind je hier > >

Tuinmeubel beitsen of oliën in plaats van verven?

Wil je het hout zelf tot zijn recht laten komen, dan werk je het tuinmeubel af met beits of olie.

In tegenstelling tot verf zal beits of olie niet barsten of brokkelen wanneer het ouder wordt of extreme weersomstandigheden moet doorstaan. Toch zit er verschil tussen olie en beits, beide met voor- en nadelen.

Bij gebruik van beits blijven de nerven in het hout goed zichtbaar. Bij veroudering kunnen er wel barsten ontstaan maar dit gebeurt minder snel als bij verf. Omdat beits niet volledig in het hout trekt, blijft er een beschermlaag aan het oppervlakte waardoor het een beschermlaag bied aan jouw meubel.

 

Ontdek A-klasse beitsen hier > >

 

Olie geeft de meest natuurlijke look. Hout bewerken met olie laat het hout in de meest originele staat schitteren. Dit komt omdat olie volledig in het hout trekt. Waar dit een voordeel is als je van de houtlook houdt, brengt dit ook een nadeel met zich mee. Doordat olie volledig in het hout trekt, bied het geen beschermlaag aan het meubel. Beschadigingen zoals krassen zijn dan ook sneller te zien. Bij gebruik zal een meubel beschadigen. Het mooie van olie is dat je een beschadiging er ook weer gemakkelijk mee te verhelpen is.

 

Gebruik alleen het beste, vind hier houtolie van Tenco > >

Zelf tuinmeubelen maken met Freds Bouwtekeningen

Materialenlijsten en stappenplannen zijn goede hulpmiddelen voor het maken van je eigen tuinmeubel maar heb je wel eens gedacht aan een bouwtekening? Waarom niet allemaal bij elkaar. Dit is wat Freds Bouwtekeningen aanbied. Complete bouwtekeningen met materiaallijsten en een stappenplan per soort bouwwerk. En niet zomaar een paar bouwtekeningen. Door de grote hoeveelheid bouwtekeningen van Fred kan jij ontzettend veel tuinmeubelen zelf maken. En dat is nog niet alles. Het bouwtekeningenpakket bestaat ook nog eens uit vele extra´s. Momenteel geld er hoge korting met vele bonussen. Ga naar de speciale kortingspagina van Freds bouwtekeningen door op onderstaande afbeelding te klikken!

Bouwtekeningen voor beginners ervaringen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *