Overkapping maken bouwvergunning
Bouwwerken,  Klussen

Zelf een overkapping maken? Lees hier hoe!

Zelf overkapping maken bouwtekening

Zelf een overkapping maken? Wat een mooi bouwproject is dat. Maak een mooi overdekt lounge hoekje in de tuin. Een plek waar jij lekker buiten kunt zitten, ook als het regent. Maar hoe maak je zelf een overkapping? Waar moet je allemaal rekening mee houden en wat heb je allemaal nodig? In dit artikel vind je de voor- en nadelen van het zelf maken van een overkapping. Lees je waarom je zelf een overkapping zou moeten maken en wat daar allemaal bij komt kijken.

Profiteer via deze kortingslink nu van extra voordelen bij dit bouwtekeningenpakket > >

Waarom zelf een overkapping maken?

Het is natuurlijk niet zomaar een project. Zelf een overkapping maken doe je niet omdat je dit een leuk project lijkt. Buiten dat een overkapping een mooie toevoeging voor je tuin kan zijn doe je dit omdat je een plekje wilt creëren waar jij, alleen of samen met vrienden en familie kunt genieten. Dat klinkt toch als een geweldig bouwproject! Probeer je maar alvast in te denken dat jij straks een plekje hebt waar je buiten droog staat te barbecueën of gewoon lekker te loungen terwijl het regent.

Om een overkapping te laten plaatsen moet je behoorlijk in de buidel tasten. Het is niet goedkoop om een om dit kant en klaar te laten plaatsen door een professioneel bedrijf. Je kunt behoorlijk wat geld besparen het zelf te maken / bouwen. Als de overkapping welke jij zelf gemaakt hebt eenmaal af is, kan je terugkijken op een bouwproject welke je zelf in elkaar gezet hebt. Daarbij is het ook nog eens leuk om te bedenken wat je bespaard hebt door de overkapping zelf te maken.

Hoe zelf een overkapping maken?

Het zelf maken van een overkapping is niet een project wat je zomaar even doet. Om dit zelf te doen komen nog wel wat stappen kijken. Het is belangrijk dat de constructie stevig is. Dit bouwwerk staat immers buiten en moet weer en wind doorstaan. Het is daarom belangrijk dat je een aantal stappen volgt. Hoe je een overkapping maakt? Volg daarvoor (in het kort) de volgende stappen:

  • Voorbereiding
  • Bouwen
  • Afwerking

Voorbereiden op het maken van een overkapping

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitspraak welke je wellicht eerder hebt gelezen op een van de artikelen op eigenbouwwerk.nl. Voor het zelf maken van een overkapping geldt dit helemaal. Voordat je gaat beginnen aan dit geweldige bouwproject, is het goed om een aantal zaken gepland en doordacht te hebben:

  • Locatie
  • Afmetingen
  • Wel of geen bouwvergunning nodig
  • Juiste bouwtekening
  • Materialen en gereedschappen

Locatie

Je hebt het vast wel eens bij een ander of op het internet gezien, zo’n mooi overdekt plekje in de tuin. Dat wil je zelf ook. Het eerste wat je jezelf moet afvragen wat de beste plaats in de tuin. Zeker bij een wat kleinere tuin is de locatie van een overkapping iets waar je goed over na moet denken. Dit soort bouwwerken zijn vaak groot en nemen veel ruimte van de tuin in beslag. Je kan kiezen uit een los staande of voor één aan je huis vast. Kies je er voor één aan je huis vast, dan praat je over een veranda.

Heb je een wat grotere tuin, dan worden de opties ook wat uitgebreider. De mogelijkheden van de locatie word dat ineens een stuk uitgebreider. Zo kan je een overkapping plaatsen tussen al het groen wat je in de tuin hebt staan of wellicht aan het einde van een mooi gazon. Heb je een schuur? Dan zou je hier ook nog een combinatie mee kunnen maken. Belangrijk, bepaal eerst een geschikte locatie in de tuin. Vergeet hierbij vooral ook niet de lichtinval van de zon.

Overkapping aan schuur of huis

Een handige tip voor het bepalen van de geschikte locatie: maak een globale schets. Teken je tuin na en teken de overkapping hierbij in. Probeer de schets redelijkerwijs op schaal te tekenen. Mocht je dit niet helemaal lukken, schrijf dan de afmetingen van de tuin, mogelijke schuur en de nieuwe overkapping erbij. Zo kan je gelijk een beeld vormen hoe het er mogelijk uit komt te zien.

Afmetingen

Heb jij de bovenstaande tip voor lief genomen en ligt er een schets van de tuin inclusief afmetingen voor je? Dan kan je al een redelijke inschatting maken voor de afmetingen. Hiermee ben je al een heel eind. Verder is het nog goed om je af te vragen wat je allemaal in de overkapping wilt neer zetten. Komen er een fijne loungeset in te staan of bouw je er nog een buitenbar of keuken in? Wellicht is het wel fijn als je er een buitenkachel in kunt plaatsen voor de wintermaanden.

Weet je wat de beschikbare ruimte is en hoe je het onder de overkapping wilt inrichten, dan kan je een goede inschatting maken van de afmetingen.

Maak wederom een schetsje maar dit keer van de binnenkant van de overkapping. Teken de meubels (of wellicht de buitenbar waar je hier ook een mooie bouwtekening van kunt vinden) in zodat je rekening kunt houden met de inloopruimte. .

Met of zonder een bouwvergunning voor een overkapping?

Mocht jij van plan zijn om het groots aan te pakken, kan het nodig zijn dat je een bouwvergunning moet aanvragen. De regels hierin veranderen regelmatig en kunnen per gemeente verschillen. Hoe weet je of je voor jouw plannen een bouwvergunning nodig hebt? Hier kan je op verschillende manieren achter komen:

  • www.omgevingsloket.nl
    • Volg gemakkelijk de stappen op de website.
      Let op, dit is geen definitief oordeel. Hiermee kan je een indicatie krijgen of het nodig is om een bouwvergunning nodig is.
  • www.rijksoverheid.nl
    • Download het PDF document van rijksoverheid.
      Let op, de regels binnen jouw gemeente kunnen afwijken van de landelijke situatie. Om zeker te weten of je een bouwvergunning hebt, volg je laatste stap.
  • Doe navraag bij de gemeente
    • De gemeente bepaald uiteindelijk of je een bouwvergunning nodig hebt.
      Heb je een bouwvergunning nodig, dan zal je een bouwtekening nodig hebben voor de vergunningsaanvraag. Op deze bouwtekening zullen de volgende gegevens moeten staan:
      • Plattegrond op schaal 1:100
      • Aanzicht tekeningen van voor- zij en achteraanzicht op schaal 1:100
      • Verdiepingsvloeren op schaal 1:100
      • Balkenplan (indien plat dak, nok of verdieping) schaal 1:100
      • constructiedetails als fundering, goten, ramen en deuren, schaal 1:10
      • Schetstekening van de locatie met omgevende kavels en mogelijke gebouwen, schaal 1:500
        • Van je eigen kavel mag er maximaal 40% bepaald zijn
        • Een schetstekening kan opgevraagd worden bij de gemeente. Deze tekening zal van de huidige situatie zijn waarop je jouw bouwplan kunt intekenen.
    • Het aanvragen van een bouwvergunning kan enkele weken duren. Hou rekening met deze tijd voordat je in alle enthousiasme al te werk gaat.

De juiste bouwtekening om zelf een overkapping te maken

Voor het bouwen van een overkapping is een goede bouwtekening nodig. Zelfs een professional maakt gebruik van een bouwtekening bij een dusdanig project. Maar waar vind je nu een goede bouwtekening welke past bij jouw wensen? Het kan haast niet missen dat je een bouwtekening vindt die voldoet aan jouw wensen bij Fred’s Bouwtekeningen. Bij Fred´s Bouwtekeningen heb je de keuze uit meerdere bouwtekeningen. Buiten verschillende bouwtekeningen voor overkappingen, vind je hier meer dan 10.000 bouwtekeningen voor de meest uiteenlopende bouwprojecten. Ben je van plan om een mooie buitenkeuken in de overkapping te plaatsen, bouw deze dan zelf met een bouwtekeningen welke je allemaal kunt vinden in het totaalpakket van Fred>>.

Tekeningen van overkappingen

Op elke bouwtekening staat een materialenlijst aangeduid. Deze lijst kan jij gebruiken om de volgende en tevens laatste stap van de voorbereiding te voltooien.

Materialen en gereedschappen

Met de materialenlijst van de bouwtekening in jouw bezit kan je materialen gaan bestellen. Je kunt zelf al wat vooronderzoek doen op de kosten van de materialen. Zoek eerst op het internet en vergelijk de prijzen van de materialen.

Met het vergelijken van verschillende aanbieders kan je behoorlijk wat geld besparen. Het is niet nodig om meer te betalen dan nodig is! Ben je opzoek naar een betrouwbare aanbieder van hout, kan je altijd een kijkje nemen bij de online houtleverancier in Nederland>>.

Staan alle materialen in bestelling, dan is het goed om de gereedschapskist open te trekken. Heb je alle materialen binnen en sta je op het punt om te beginnen, zou het vervelend zijn als je mis grijpt naar dat ene stuk gereedschap. De gereedschappen welke je nodig hebt voor het maken van een overkapping:

  • Accuboormachine (laad van te voren de accu’s op)
  • Afkort- of handzaag
  • Boortjes
  • Cirkelzaag
  • Grondboor
  • Hamer
  • Potlood
  • Rolmaat
  • Schroevendraaiers en/of schroefbits
  • Schop of spa
  • Waterpas
Welk gereedschap voor overkapping nodig

Bouwen van een overkapping

Het is zo ver! Je hebt alle materialen en gereedschappen verzameld, de bouwtekening ligt klaar en je bent klaar om aan de slag te gaan. Het handigst is om stapsgewijs te werk te gaan. De stappen welke je moet nemen bij het bouwen van een overkapping:

  • Op maat maken van materialen
  • Volgen van de bouwtekening en stappenplan

Op maat maken van materialen

Op de bouwtekening staan alle maten van de onderdelen aangegeven. Begin daarom met het op maat te maken van de materialen. Prepareer de materialen zo veel als mogelijk van te voren. Zaag alles in de juiste afmetingen. Maak indien nodig inkepingen van te voren en boor de gaten voor waar deze moeten komen. Het is gemakkelijker om op de grond te werken. Dit maakt het net wat fijner werken dan dat je jezelf in de meest onmogelijke hoeken moet buigen of boven je hoofd moet werken.

Volgen van de bouwtekening en het stappenplan

Wanneer je de locatie hebt bepaald kan je de plaats voor de palen bepalenpalen . Ga stap voor stap te werk. Neem de bouwtekening in de hand en volg het stappenplan. Om een stevige constructie neer te kunnen zetten zal je moeten beginnen met het storten van poeren. Een poer is bedoeld om krachten van een bouwwerk over te dragen op een ondergrond. Zorg bij het storten dat de poeren voorzien worden van voldoende staal zodat dat deze extra sterk zijn. Vergeet niet gelijk een draadeinde mee te storten zodat je de palen later nog op hoogte kunt draaien.

Na het storten van de poeren is het belangrijk dat het beton goed uitgehard is. Ga je direct verder aan de slag, is de kans zeer groot dat de palen door hun eigen gewicht scheef komen te staan. De palen moeten immers waterpas komen te staan.

Is het beton goed uitgehard, is het tijd om de palen te gaan plaatsen. De eerste paal welke je plaatst noem je de ringbalk. Dit zijn de ”hoofd” palen welke de constructie gaan dragen. Indien je de overkapping aan een gebouw zoals een woning of schuur plaatst, veranker je de ringbalk aan een muurdeel. Je kunt (tijdelijke) schoren plaatsen. Gebruik een waterpas om de palen netjes recht te plaatsen. Dit is van belang voor de afmetingen op de bouwtekening.

Soms is het wenselijk om één of meerdere zijden van de overkapping dicht te hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het aanzicht of voor wind. Een mooie manier om een zijkant te dichten is door dit te potdekselen.

Afwerking van de overkapping

Als je de constructie hebt staan is het tijd voor de afwerking. Het is een behoorlijk werk geweest om de overkapping neer te zetten maar onderschat de afwerking niet. De eerste stap in de afwerking is nog wel behoorlijk arbeidsintensief, het schuren. Schuur al het hout mooi glad zodat je bij de laatste afwerkstap het beste en mooiste resultaat krijgt. Heb je het alles netjes glad geschuurd, dan is het tijd om het hout van een beschermlaag te voorzien. Hiervoor kun je beits gebruiken. Buitenbeits heeft de eigenschap om snel en diep in het hout te trekken. Zo zorgt beits voor een goede bescherming tegen intrekkend vocht.

Opzoek naar een geschikte buitenbeits voor de overkapping? Bekijk dan eens de dekkende buitenbeits van Copperant Pura. De kras- en stootvrije beits geschikt voor zowel ouder als nieuw hout. Deze beits valt te mengen met een kleur verf naar keuze. Lees hier meer over deze beits > >

Bouwtekening voor overkapping nodig?

Nu je weet hoe je zelf een overkapping kunt maken is het tijd om aan de slag te gaan. Gereedschappen en materialen kunnen worden besteld. Maar nu nog een geschikte bouwtekening vinden. Je kunt uren op het internet gaan zoeken en er achter komen dat je geen geschikte bouwtekening kunt vinden. Veelal zijn de bouwtekeningen welke je kunt vinden incompleet of in vreemde talen. Heb je eenmaal een geschikte bouwtekening gevonden, dan is de kans groot dat deze behoorlijk aan de prijs is.

Zoek niet langer verder. Download het bouwtekeningen pakket van Fred’s Bouwtekeningen en ga direct aan de slag. Bij het pakket van Fred´s Bouwtekeningen vind je niet alleen een enkele tekening van een overkapping. Je vindt hier duizenden bouwtekeningen inclusief vele extra´s. Ben je klaar met de overkapping, dan heb je ook gelijk toegang tot bouwtekeningen voor een lounge-set, buitenkeuken, tuinhuisjes en nog veel meer.

Wil jij meer informatie over Fred´s Bouwtekeningen of direct het pakket downloaden?

Gebruik maken van bouwtekeningen?
Download op deze pagina wat je nodig hebt!

Is het beter om een overkapping zelf te maken dan te kopen?

Men kan verschillen in mening. is het beter om dingen zelf te maken of kan je ze beter kopen? Dit geldt natuurlijk ook voor een overkapping. Maak je de overkapping zelf of koop je er liever één. Een echte doe-het-zelver zal er natuurlijk voor kiezen om een overkapping zelf te maken. Ben je liever van het gemak.., dan koop je er een. Om jou in deze keuze te helpen staan de voor- en nadelen naast elkaar.

Voordelen van zelf maken

  • Het is een stuk goedkoper dan het kopen van een overkapping.
  • Kwaliteit van de constructie bepaal je zelf (uiteraard ga je voor de beste kwaliteit).
  • Afmetingen kan je volledig zelf bepalen
  • Dit mooie project geeft ontzettend veel zelfvoldoening.

Nadelen van zelf maken

  • Dit is een groot project en je zal er dus ook de nodige tijd in moeten steken.
  • Je zal zelf de nodige materialen en gereedschappen in huis moeten halen.
  • Zonder een geschikte bouwtekening zal dit bouwproject hoogstwaarschijnlijk niet succesvol zijn. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.

Toch liever een overkapping kopen?

Ben je dit artikel aan het lezen en denk je toch.. phoe dat is een hoop werk? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om een overkapping te kopen. Er is helemaal niets mis met het kopen van een overkapping. Echter is het wel verstandig om dit te doen bij een winkel welke verstand van zaken heeft. Ben jij opzoek een mooie overkapping voor in de tuin, gewillig om hier het nodige voor te betalen maar te genieten van het gemak? Bekijk dan hier de mooiste overkappingen!

Overkapping met tuinhuisje kopen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *