Bouwwerken

Zelf een steigerhouten tafel maken? Zo doe je dat

Zelf een steigerhouten tafel maken voorbeeld

Tuinmeubelen zijn behoorlijk duur. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je tuinset zelf te bouwen.
In dit artikel vind je wat je moet doen om je eigen tuintafel in elkaar te zetten. Met de bijgevoegde bouwtekening en stappenplan zal je zien dat je niet meer opzoek hoeft naar dat dure tuinset maar dat je een steigerhouten tafel gemakkelijk en in slechts 4 stappen zelf in elkaar kunt zetten!

De voorbereiding voor het maken van een steigerhouten tafel

Voordat je constant naar de bouwmark op en neer moet rijden omdat je net dat ene schroefje te kort komt is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid voor het maken van de tuintafel. Dit geld overigens niet alleen voor deze tafel maar voor elk project welke je wilt bouwen.

 • Maak een boodschappenlijstje met de materialen welke je nodig hebt. Om het voor je wat gemakkelijker te maken staat dit boodschappenlijstje verderop in het artikel voor je klaar;
 • Leg het nodige gereedschap klaar en controleer deze;
  • Decoupeerzaag
   • is het zaagje en de bekabeling nog in orde
  • Accuboortol
   • Is de accu opgeladen
   • De juiste opzetstukken
    • Kruiskopbitje en boor van 5mm diameter

Boodschappenlijstje voor de tafel

Wellicht is dit het eerste bouwwerk wat je zelf in elkaar zet, misschien heb je er al tal gebouwd. Om je te helpen met het bouwen van je steigerhouten tuintafel vind je hierbij het boodschappenlijstje voor bij de bouwmark.

Steigerhouten planken

De planken kan je bij de meeste bouwmarkten al gelijk op maat laten zagen maar een echte klusser wilt dit natuurlijk zelf doen. Hieronder vind je een lijst met het aantal planken welke je van een bepaalde maat nodig hebt. Mochten de maten niet precies verkocht worden, kies er dan voor om een maat zo dichtbij mogelijk te kopen om met niet teveel resthout te zitten. Let op, alle maten zijn in millimeter aangeduid.

Aantal LengteBreedteDikte
597519530
478019530
472019530
44409030
44406030
27206030

Schroeven

Dit hele project kan in elkaar geschroefd worden met schroeven van ø5mm en 50 mm lang. Schroeven worden vaak per 200st verkocht. Aan een doosje zal je genoeg hebben om al te beginnen met je volgende bouwprojecten. Let op dat je schroeven koopt voor een kruiskopschroevendraaier en niet met een torxkop en dat deze een platte kop hebben.
Verder nog, kies voor RVS schroeven. Het tuinmeubel zal het weer moeten trotseren en de kans is groot dat verzinkt schroeven gaan roesten. Verroesten schroeven staan toch wat minder mooi.

Mocht je de tafel een kleurtje willen geven of willen verduurzamen, lees bouwstap 4 eerst en voeg desnoods verf toe aan je boodschappenlijstje.

Aan de slag

Veiligheid staat voorop. Aangezien je gaat werken met vrij zwaar materiaal en splintergevaar op de loer ligt is het belangrijk dat je hiervoor de juiste maatregelen neemt. Draag veiligheidsschoenen en als je met het hout aan de slag gaat, draag handschoenen.
Als je gaat zagen is het mogelijk dat er splinters gaan rondvliegen, zeker als je met een decoupeerzaag aan de slag gaat. Maak tijdens het zagen dan altijd gebruik van een veiligheidsbril.

Een goede bouwtekening is niet compleet zonder een goed stappenplan. Je moet weten wat je doet en in welke volgorde. Zorg er dus voor dat je de bouwtekening en het stappenplan naast elkaar kunt leggen. Print beide uit of hou een tablet bij de hand zodat je niet constant tussen de foto’s op je telefoon hoeft te switchen.

Bouwtekening steigerhouten tafel

Hieronder vind je de bouwtekening van de steigerhouten tuintafel.

Zelf een steigerhouten tafel maken bouwtekening

Wellicht denk je nu, die tekening is net als braille. Dat geeft helemaal niets. Als je het stappenplan volgt, zal je zien dat alles op zijn plaats valt.

Stappenplan voor steigerhouten tafel

In het stappenplan word er naar itemnummers verwezen. De verwijzingen naar de itemnummers vind je terug op het materialenoverzicht die je links onderin de bouwtekening kunt vinden.

Overal waar je gaat schroeven zal je moeten voorboren. Neem hiervoor een boortje van ø5mm. Zet per plank minimaal 2 schroeven. Zie de afbeelding hieronder als voorbeeld. Met voorboren voorkom je dat het hout gaat splijten en dat het balkje goed tegen het plankje word aangetrokken. Je boort alleen voor in het groene balkje:

Zelf een steigerhouten tafel maken voorbeeld

Bouwstap 1 = onderdeel A maken

 1. Zaag item 1 en 6 op maat.
 2. Leg 5x item 1 op een vlakke vloer.
 3. Schroef hierop item 6 met schroeven. Hierin moet je de gaten voorboren.

 

Onderdeel A steigerhouten tuintafel

Bouwstap 2 = onderdeel B maken

Deze stap zullen we twee keer moeten doen. Onderdeel B komt twee keer terug wanneer we de onderdelen gaan samenvoegen.

 1. Zaag item 1 en 6 op maat.
 2. Leg 5x item 1 op een vlakke vloer.
 3. Schroef hierop item 6 met schroeven. Hierin moet je de gaten voorboren.
Onderdeel B steigerhouten tuintafel

Bouwstap 3 = onderdeel C maken

Net als bouwstap 2 zullen we onderdeel C twee keer moeten maken.

 1. Zaag item 1 en 6 op maat.
 2. Leg 5x item 1 op een vlakke vloer.
 3. Schroef hierop item 6 met schroeven. Hierin moet je de gaten voorboren.
Onderdeel C steigerhouten tuintafel

Bouwstap 4 = onderdelen A, B en C samenvoegen

Deze stap zal je hoogstwaarschijnlijk de leukste van alle stappen vinden. Nu zal je zien dat de losse onderdelen één geheel gaan voren. Voordat de onderdelen samen gaat voegen moet je je afvragen of je de tafel een kleur wilt geven. Het schilderen van losse componenten is gemakkelijker omdat je dan wat minder moeilijk te bereiken hoeken hebt.

Je kan er ook voor kiezen om je zelf gebouwde steigerhouten tafel te verduurzamen zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Dit kun je doen door de tafel te vergrijzen met verdunde verf. Laat je wel even goed informeren zodat je weet welke verf je moet gebruiken en verdunnen.

 1. Schroef aan onderdeel B en C vast aan elkaar met schroeven van ø5mm en 50mm lang.
  Hierin moet je de gaten voorboren. Zorg er voor dat ze goed haaks staan ten opzichte van
  elkaar.
 2. Schroef daarna onderdeel A vast aan het geheel.
Zelf een steigerhouten tafel maken laatste stap

Voila,daar straat ie dan! Door een goede voorbereiding en in maar 4 simpele stappen heb jij je eigen steigerhouten tuintafel in elkaar gezet.

Waar kan je zulke bouwtekeningen opvragen?

Goede bouwtekeningen zijn zeldzaam. Veelal zijn de bouwtekeningen welke je op internet vind vaak incompleet, missen een stappenplan of zijn gewoon niet duidelijk. Als je dan geschikte bouwtekeningen hebt gevonden, zijn deze vaak erg duur.

Vond je de bouwtekening van de steigerhouten tuintafel wel duidelijk en kon je het stappenplan goed volgen? Daar zijn er nog veel meer van. Dit was maar een van de duizenden bouwtekeningen welke gemaakt zijn door Fred Schouten. Ben je na de tuintafel enthousiast geworden en wil je een passende steigerhouten loungebank maken? Klik dan snel verder voor nog meer bouwtekeningen.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *