Bouwwerken

Zelf een steigerhouten eettafel maken

Steigerhout is een houtsoort die gemakkelijk en probleemloos te zagen is en snel droogt. Het is een lichte houtsoort die zich goed laat lijmen. Steigerhout is eigenlijk vurenhout, dat vooral in de bouwsector voor steigers wordt gebruikt en daaraan ook de naam ontleent. Tegenwoordig wordt deze houtsoort ook graag gebruikt in de meubelbranche. Een perfecte houtsoort voor het zelf maken van een mooie eettafel.

Zelf een steigerhouten eettafel maken

Als je een eettafel nodig hebt voor je huis, dan ben je misschien geneigd een kant-en-klaar model te kopen. Het is echter heel goed mogelijk om je eigen tafel van steigerhout te maken, zeker als je een doe-het-zelver bent. Zelf een houten tafel op maat maken heeft als voordeel dat je je eigen ontwerp kunt bedenken en je creativiteit er op los kunt laten. Zo een tafel kan een heel eenvoudig en origineel ontwerp zijn dat je huis een persoonlijk tintje zal geven. Heb je de eerste stappen als doe-het-zelver gezet en wil je wat hulp bij het vervaardigen van dit meubelstuk? Met behulp van Freds Bouwtekeningen maak je van steigerhout een praktisch en uniek meubelstuk waar je dol op zult zijn!

Steigerhouten eettafel maken hoe?

Waarom je eigen houten eettafel creëren

Een zelfgemaakte tafel heeft een uitstraling die warmte en persoonlijkheid in je huis zal brengen. Het zal zonder twijfel een uniek stuk zijn en je kunt het materiaal en de afwerking naar wens aanpassen. Bovendien kun je de tafel aanpassen aan de inrichting van je huis. Maak gebruik van een bouwtekening om een veelzijdige tafel in elkaar te zetten waar je minder geld aan hebt besteed dan wanneer je die kant-en-klaar zou kopen. Zelf je tafel in elkaar zetten geeft je aan het eind van de rit ook nog eens een voldaan gevoel. En om de kans op het succesvol vervaardigen van je eigen tafel te vergroten, maak je gewoon gebruik van een handige bouwtekening.

Eigen ontwerp en unieke uitstraling

Een voordeel van een op maat gemaakt meubel is dat het wordt aangepast aan de specifieke afmetingen van de ruimte waar je het wil plaatsen. Het is niet altijd zo gemakkelijk om een ​​kant-en-klaar meubel te vinden met de ideale afmetingen en afwerkingen voor je huis. Immers is elke woning uniek, met zijn eigen afmetingen, interieur en decoraties. Wat erg populair is bij op maat gemaakte meubelen is dat je eigen ontwerp kunt bedenken en je eigen materialen – zoals steigerhout – kunt kiezen, zodat het een unieke uitstraling heeft. Niets geeft je een beter gevoel dan een meubel dat je helemaal zelf in elkaar hebt getimmerd!

Wat heb je allemaal nodig?

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het maken van een tafel, is het berekenen van de hoeveelheid hout die je in totaal nodig hebt. Kies ook voor een houtsoort die functioneel is en ook nog eens goed past bij de algemene inrichting van je huis. Steigerhout is een zeer goede optie, omdat het sterk en goedkoop is. Ga ook na welke gereedschappen je nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Decoupeerzaag
  • Elektrische boor
  • Klemmen
  • Beitel en hamer
  • Schroeven
  • Houtlijm
  • Schuurmachine
  • Vernis of verf
  • En uiteraard hout
Zelf eettafel maken

Een Stappenplan voor je eigen eettafel

Stap 1: Schaf goede bouwtekeningen aan

 

Het belangrijkste is dat je duidelijke maten hebt. De standaard hoogte van een eettafel ligt doorgaans tussen de 70 en 75 cm, dus bij het kopen van hout voor het blad en de poten moet je daarmee rekening houden. Goede bouwtekeningen zijn in dit geval van cruciaal belang. Ontneem jezelf niet de kans om in één keer de goede hulpmiddelen in te schakelen en gebruik de bouwtekeningen van Fred Schouten. Hieronder lees je meer over het bouwtekeningenpakket van Fred!

Freds bouwtekeningen eettafel maken

Stap 2: Ga na hoeveel hout je nodig hebt

 

Nadat je de tekening goed hebt doorgenomen, zowel qua vorm als afmeting, moet het al duidelijk zijn hoeveel hout je nodig hebt. Er zijn veel grote doe-het-zelfzaken die meubelhout verkopen, zodat je je eigen creaties kunt maken. Je hebt in ieder geval hout nodig voor het tafelblad en voor de tafelpoten.

Stap 3: Breng de markeringen aan

 

Gebruik een potlood om te markeren waar de sleuven en pennen aan de uiteinden van de dwarsbalken moeten zijn. Meet zo goed mogelijk, zodat elk van de stukken dezelfde afstand heeft. Markeer ook op de poten de plaats waar de deuvels worden aangebracht. Houd er rekening mee dat bij doe-het-zelfprojecten een millimeter omhoog of omlaag veel van het werk kan bederven.

Stap 4: Maak sneden in het hout

 

Bevestig de dwarsbalken aan de werktafel met klemmen. Zo zorg je ervoor dat de planken niet verschuiven. Bovendien is het een stuk veiliger. Maak met de decoupeerzaag de nodige sneden om de deuvels te maken. Volg de lijn die je eerder hebt getrokken. Boor de gaten zorgvuldig en maak ze leeg met behulp van een beitel en een hamer

Hamer en beitel

Stap 5: Snijd de verstevigingspluggen

 

In elke hoek van de tafel heb je enkele verstevigingen nodig die, naast de stabiliteit, de tafel veiliger maken. Snijd met de decoupeerzaag enkele deuvels in een driehoekige vorm. Je hebt ook verschillende rechthoekige houten pluggen nodig, die aan de structuur worden bevestigd en waar je de plank en de structuur vastschroeft.

Stap 6: Gebruik het schuurpapier

 

Als je een elektrische borstel hebt, gebruik deze het hout glad af te werken, vooral in de gebieden waar je hebt gezaagd. Ga vervolgens met schuurpapier over het hele oppervlak om een afwerking achter te laten die aangenaam aanvoelt en zonder splinters is. Maak vervolgens het gehele oppervlak goed schoon met een droge doek. Gebruik desgewenst de stofzuiger om eventueel achtergebleven zaagsel te verwijderen.

Schuren eettafel steigerhout

Stap 7: Monteer het frame

 

Breng houtlijm aan op de deuvels en plaats ze in de dozen op de poten. Terwijl je ze plaatst, verwijder je de rest van de lijm met een stuk papier. Plaats ook de driehoekige stukken wapening en druk stevig aan zodat ze goed hechten. Hetzelfde doe je met de noppen rond het hele oppervlak. Als je klaar bent, wikkel je een touw om het frame, bij de dwarsbalken en span je het met een stok totdat de lijm hard wordt.

Stap 8: Bevestig het tafelblad aan het frame

 

De houten blokken zijn de steun waarop het tafelblad wordt geschroefd. Leg het blad met de voorkant naar beneden en bovenop de tafelstructuur. Schroef vervolgens de houtdraadschroeven vast om beide stukken met elkaar te verbinden. Gebruik de schroevendraaier om dit klusje gemakkelijker te maken.

Stap 9: Verf of vernis de tafel

 

Afhankelijk van de afwerking die jij verkiest, schilder je je houten eettafel volgens jouw voorkeuren. Als je verschillende afwerkingen wilt, bijvoorbeeld de witte poten en het blad van natuurlijk hout, dan kun je de schilderbeurt doen voordat je de twee stukken monteert. Creëer hier je eigen stijl en maak zo een unieke eettafel. 

Stap voor stap je eigen tafel met Freds Bouwtekeningen

Om succesvol een rustieke houten tafel te maken, moet je natuurlijk enkele basisbegrippen van timmerwerk kennen. Met Freds Bouwtekeningen leer je stap voor stap hoe je een steigerhouten eettafel kunt maken. Een gemakkelijke, praktische en decoratieve klus, waaraan je heel graag zult werken. Een zelf op maat gemaakt meubelstuk krijgt meer aandacht en zorg dan wanneer het in een fabriek zou worden vervaardigd. Daarnaast zal je het ongetwijfeld voorzichtiger willen afwerken, wat resulteert in een mooier afgewerkte tafel. Een zelf op maat gevormde tafel zal zeker voldoen aan je esthetische smaak en je keuken of eetkamer met persoonlijkheid vullen. Met Freds Bouwtekeningen maak je het jezelf veel gemakkelijker om een unieke eettafel in elkaar te zetten.

Benieuwd naar de bouwtekening voor een steigerhouten eettafel? Gebruik onderstaande link en kom op de kortingspagina van Freds Bouwtekeningen

 

 

Relevante artikelen voor het zelf maken van meubels

Een eettafel is een van de meubelen welke jij zelf kunt maken. zo zijn er nog veel meer. Freds Bouwtekeningen geeft jou inspiratie met meer dan 10.000 bouwtekeningen. Kies een meubel uit en ga direct aan de slag. Je kunt een klein project beginnen zoals een stoel of kastje. Wil je het groter aanpakken, probeer dan eens een zelfgemaakt schuur of overkapping

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *