Bouwwerken

Van welke houtsoorten meubels maken?

Verschillende houtsoorten om meubels mee te maken

Voor het maken van je eigen meubels kan je verschillende houtsoorten gebruiken. Niet elke houtsoort is geschikt voor het maken van een stevig en mooi meubel. Met welke houtsoorten kan je dan wel of juist niet meubels maken? Dit artikel is geweid aan de verschillende houtsoorten welke je kunt gebruiken voor het maken van meubels.

Houtsoorten voor meubels maken

Voor het maken van meubels gebruiken de meeste klussers het liefst steigerhout. Een zeer populaire houtsoort waar de mooiste meubels van gemaakt kunnen worden. Onlangs de populariteit van steigerhout zijn er nog veel meer houtsoorten welke geschikt zijn om een meubel te kunnen maken.

De ene houtsoort is gemakkelijk te onderhouden dan de ander. Je wilt het liefst zo lang mogelijk doen met het door jou mooi gemaakte meubel en daar komt ook een stukje onderhoud bij kijken. Wat moet je hiervoor doen en met welke materialen? Deze informatie vind je allemaal hier!

Welke houtsoort kies je voor het maken van een meubel?

Er zijn ontzettend veel houtsoorten op de markt. Bij een product worden er altijd specificaties geleverd maar bij een houtsoort staat nooit of deze ook geschikt is voor het maken van een meubel. Als je een goede bouwtekening hebt staat er een materialenlijst aangeduid. Het soort hout wordt soms maar lang niet altijd benoemd. Welke houtsoort moet je dan hebben voor het maken van meubels?

Plaatsing van het meubel

Moet het meubel het weer trotseren? Als een meubel buiten geplaatst gaat worden, kan je voor het maken van meubels van een stuk minder houtsoorten gebruik maken dan een meubel welke binnen wordt geplaatst. De kwaliteit van hout kan snel afnemen wanneer deze te maken krijgt met sneeuw of regen. Daarnaast is het goed om eerst te kijken welk onderhoud het hout nodig heeft voordat je allemaal duren spullen moet aanschaffen om je meubel mooi te houden.

meubel plaatsen

Wat mag het kosten?

Met materialen of gereedschappen kan je wel zeggen dat goedkoop duurkoop is. Een goedkoop stuk gereedschap of materiaal kan qua prijs interessant klinken maar de kans is groot dat het ook sneller kapot kan gaan. Bij hout is dit iets anders. Soorten hout om meubels mee te maken zijn niet afhankelijk van een merk maar van het soort hout. In houtsoorten zijn er behoorlijk grote prijsverschillen.

Kosten hout

Afhankelijk wat je verwachtingen zijn kan je kiezen uit een heel scala houtsoorten welke goedkoper of heel duur zijn. Eikenhout wat van zichzelf al mooi is is een wat goedkopere houtsoort. Teak daarin tegen is een stuk duurder maar ziet er doorgaans verfijnder uit. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt, wat je er het mooist uit vind zien, maar vooral hoeveel je er aan uit wilt geven.

Welke houtsoorten passen in de omgeving?

Als je een plaats voor het te maken meubel in je hoofd hebt en een budget hebt bepaald, kan je nadenken over welke houtsoorten je gaat gebruiken om meubels mee te maken. Dit is een belangrijke stap. Veel beginnende klussers maken de fout om een meubel te maken van een houtsoort welke niet in de omgeving past.

Houtsoorten meubels maken
Ieder zijn smaak

Doe tijdens je overweging goed onderzoek over de verschillende houtsoorten welke voor jou beschikbaar zijn. Neem in je overweging gelijk de omgeving mee. Zelfgemaakte meubels worden vaak in een ruimte geplaatst welke al (deels) is ingericht. Past de houtsoort op de plek waar jij het meubel wilt gaan neerzetten. Let hierbij op de het soort vloer, kleuren van muren en kozijnen en natuurlijk de andere meubels. Dit kan je goed uitproberen door met kleine houtstalen door de kamer of ruimte te gaan. Probeer altijd voor een houtsoort te kiezen waar jij je meubels goed mee kan maken maar ook mooi past in de huidige inrichting van een ruimte.

Van welke houtsoorten kan je het beste meubels maken?

Er is niet perse een houtsoort welke beter is dan de ander voor het maken van meubels. Het is wel of niet mogelijk om met bepaalde houtsoorten meubels te maken. Verder kan de ene houtsoort beter voor een meubel voor in de tuin gebruikt worden dan een meubel welke binnen wordt geplaatst. Welke houtsoort dan verder het beste is, is een kwestie van smaak. De meest doorgaande houtsoorten zijn hieronder in een overzicht gezet. In dit overzicht vind je of de houtsoorten geschikt zijn om meubels mee te maken en hoe je het hout het beste kan onderhouden voor een langere levensduur van je meubel:

HoutsoortGeschikt voor buitenmeubels? Onderhoud
AcaciaJaAflakken: het aanbrengen van een laatste verflaag / toplaag. Een laklaag aanbrengen na dat het hout geschuurd is en (waar nodig) een grondverf is aangebracht. 
Afrormosia houtJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
BerkenhoutJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
Douglas houtJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
EikenhoutJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
Grenen
hout
JaAflakken: het aanbrengen van een laatste verflaag / toplaag. Een laklaag aanbrengen na dat het hout geschuurd is en (waar nodig) een grondverf is aangebracht. 
MDFNeen.v.t.
Meranti houtJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
MerbauJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
MultiplexJaAflakken: het aanbrengen van een laatste verflaag / toplaag. Een laklaag aanbrengen na dat het hout geschuurd is en (waar nodig) een grondverf is aangebracht. 
SpaanplaatNeen.v.t.
SteigerhoutJaAflakken: het aanbrengen van een laatste verflaag / toplaag. Een laklaag aanbrengen na dat het hout geschuurd is en (waar nodig) een grondverf is aangebracht. 
Tamme Kastanje houtJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
TeakJaOlie of beits: na schuren insmeren met olie wat je goed kunt doen met een oud t-shirt of verven met beits 
VurenhoutJaAflakken: het aanbrengen van een laatste verflaag / toplaag. Een laklaag aanbrengen na dat het hout geschuurd is en (waar nodig) een grondverf is aangebracht. 

De houtsoorten welke in bovenstaand overzicht zijn genoemd kan je bij de meeste bouwmarkten in Nederland vinden. Ben jij niet in de mogelijkheid om naar de bouwmarkt te gaan en de lange planken mee te nemen omdat je geen geschikt vervoer hebt? Dan is het online kopen van hout een zeer goede optie. Vind alle houtsoorten welke je maar kunt bedenken aan de grootste online houtaanbieder van Nederland.

Vind de grootste online houtaanbieder van Nederland door op onderstaande afbeelding te klikken!

Houtsoorten om meubels mee te maken kopen

Met de juiste materialen en gereedschappen kan je ontzettend veel maken van hout. Van een tuinstoel tot een schuur, je kunt je het zo gek niet bedenken. Als je de juiste materialen hebt liggen is het zeker geen overbodige luxe om een goed stappenplan te hebben. In combinatie met een goede bouwtekening kan jouw project zeker niet mislukken. Benieuwd wat je allemaal kan maken van hout? Op de blogpagina staan meerdere bouwprojecten. Lees eens de volgende artikelen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *