Verf kopen voor binnen en buiten
Klussen

Verf kopen, voor binnen of buiten?

Ben jij een echte doe-het-zelver en ga je een schilderklus niet uit de weg? Dan is het goed om te weten wat voor verf je moet gebruiken voor jouw project. Heb je eindelijk de perfecte kleur verf gevonden, kom je erachter dat deze verf niet geschikt is voor jouw verfklus. Heel vervelend. In dit artikel worden de verschillen van verf uitgelegd en waar je op moet letten als je verf gaat kopen.

Er zijn ontzettend veel verschillende merken verf op de markt. Jij wilt natuurlijk wel de beste verf hebben voor jouw klus. Niet alleen de verschillende soorten maar ook merken komen in dit artikel aan het bod.

Verf kopen, wat is het verschil tussen binnenverf en buitenverf?

Het eerste waar je rekening mee moet houden als je verf gaat kopen, is of je het voor binnen of buiten gaat gebruiken. Dit heeft te maken met de omstandigheden waar het geverfde object of deel zich bevind.

Binnenverf heeft te maken met wisselende temperaturen. Jouw huis zal overdag warmer zijn dan ‘s nachts. Heb je kinderen in huis of woont er een verschrikkelijke kluns in je huis? Dan is het goed om krasbestendige verf te kopen. Verder heeft verf binnen niet veel te voorduren.

Buitenverf daarin tegen heeft het een stuk zwaarder. Temperatuurverschillen zijn buiten een stuk groter dan binnen. Daarnaast heeft buitenverf ook nog eens te maken met andere weersomstandigheden. Zo krijgt buitenverf ook nog eens te maken met hagel, regen en volle zon.

Verschillende soorten verf zijn dus ontwikkeld voor de omgeving waarin ze gebruikt worden. Als verf meer te voorduren krijgt, is deze hier speciaal voor aangepast.

Binnenverf kopen
buitenverf kopen

Wat is de beste binnenverf die je kunt kopen?

Ook al moet buitenverf in zwaardere omstandigheden mooi blijven dan binnenverf, betekend dit niet dat binnenverf minder sterk is. Binnenverf heeft zo weer te maken met zijn eigen uitdagingen. Stoten, krassen, schuiven. Je wilt dat verf mooi blijft ookal gebeuren een van deze zaken wel eens. Zeker met kleine kinderen is de kans groot dat deze eens tegen een muur of meubel opbotsen als ze aan het spelen zijn. Ga je verf kopen voor een binnenklus? Kijk dan goed naar stoot- en krasvaste verf. Een goed voorbeeld van sterke binnenverf is de Rubbol BL Rezisto Satin van Sikkens.

Geen kleine kinderen in huis maar wel een creatieve partner welke het interieur graag aanpast? Actieve puzzelaars of bordspelers in je huis? Dan is het goed om te kijken naar een slijtvaste vaste verf. Check de Rubbol Finura Satin voor een kras- en slijtvaste verf.

Hou altijd rekening met het einddoel van de verf. Denk goed over je wensen na voordat je lukraak verf gaat kopen.

Voor een verfklus binnen kan je kiezen voor een binnenverf. Dit neemt niet weg dat je ook buitenverf kunt gebruiken. Buitenverf is bruikbaar voor binnen maar dan is het aan te raden om dit alleen voor donkere verf toe te passen. Sommige verfsoorten zoals alkydverf kunnen met de tijd een geligere gloed krijgen. Ook al kan het, is het toch aan te raden om voor binnen, binnenverf te gebruiken.

Wat is de beste buitenverf die je kunt kopen?

Er is één hoofdregel voor buitenverf: buitenverf is voor buiten! Deze regel is key voor het het gewenste reslutaat. Omdat buitenverf veel meer moet doorstaan dan binnenverf, is buitenver speciaal ontwikkeld voor het doorstaan van extreme omstandigheden. In tegenstelling tot binnenverf, is buitenverf bestand tegen regen, sneeuw, hagel maar ook tegen de zon. Gebruik je binnenverf voor buiten, dan zal dit snel lelijk worden. De felle zomerzon zal binnenverf binnen de kortste keren dof maken. 

Kies voor buitenprojecten dan ook altijd verf of lak die speciaal voor buiten is bedoeld. Dies bijvoorbeeld Sikkens Rubbol XD HighGloss. Een goed dekkende en extreem weersbestendige verf welke je goed kunt toepassen op hout, metaal en kunststof. 

Is jouw creatieve project alleen voor binnen, dan kan je prima een binnenverf kopen. Met een donkere buitenverf kom je met een binnen project ook nog weg. Gebruik je alkydverf, dan kan dit een lichtere tint geven dan je op voorhand had bedacht.

Buitenverf hoeft niet perse sterker te zijn dan binnenverf. In tegendeel zelfs. Er zijn verfsoorten zoals de Rubbol BL Rezisto Satin welke zeer goed bestand zijn tegen stoten en krassen. Een verf welke bestand is tegen kinderen of de grootste kluns in huis. 

Eisen aan verf stellen voor de beste koop

Er zijn verschillende merken op de markt. Zoveel dat er zelfs een beetje keuzestress kan ontstaan. Jij wilt graag in één keer een schot in de roos kopen, gelijk de verf die aan jouw wensen voldoen. Het is hierom van belang dat je jouw eisen helder hebt. Maar wat voort eisen kan je eigenlijk aan verf stellen? Dit zijn de meest voorkomende kenmerken welke aan verf wordt gehangen:

  • Binnen of buiten
  • Stoot- en krasvast
  • Kras- en slijtvast
  • Mat, glans of zijdeglans
  • Reinigbaarheid
  • Dekkingsgraad 
  • Droogtijd 
  • Reuk

Er worden veel testen gedaan op verf. Zo heeft de consumentenbond een test van maar liefst 19 soorten muurverf. Binnen zo’n test zijn er verschillende highlights. Zo word er gekeken naar bijvoorbeeld het dekkende vermogen, het schoonmaken van en de luchtkwaliteit. 

Verf kopen voor binnen of buiten

1. Dekkend vermogen van verf

De meeste verffabrikanten claimen dat hun verf, met name muurverf, in 1 keer dekt. Dit is een misleidende claim. Het dekkend vermogen van de verf die jij wilt kopen hangt af van de ondergrond. Zelfs met de ”beste” verf is de kans groot dat je een tweede of meerdere lagen moet aanbrengen voor een mooi geheel. 

2. Schoonmaken van een geverfd object

Een andere populaire claim bij verffabrikanten is hoe goed verf schoon te maken is. Sommige fabrikanten zeggen dat een geverfde muur extra goed schoon te maken valt als je verf van hun merk koopt. Als je er logisch over nadenkt, zou elk geverfd object gemakkelijk schoon gemaakt moeten kunnen worden. Uit de schoonmaaktesten komen er per merk duidelijke verschillen per merk naar voren. Sommige verfmerken kunnen hier een dikke onvoldoende op scoren. 

3. Reuk en luchtvermogen

Net ergens binnen geverfd? Dat kan best een lucht met zich meenemen. Een lucht die niet alleen als vervelend kan worden ervaren.. Nee verflucht kan ook schadelijk zijn. De schade kan voorkomen door de uitstoot van de zogenoemde VOS (vluchtige organische stoffen). Deze VOS kunnen uit de verf komen tot wel 30 dagen na het verven. Ga je binnen verven, zorg dan altijd voor voldoende ventilatie. Veiligheid gaat ook bij verven altijd voorop

Wat is het beste merk voor binnenverf of buiten verf die je kunt kopen?

Keuzestress is al eerder genoemd. Eerst moet je een kleur kiezen, vervolgens of het een matte, zijdeglans of glansverf moet zijn, voor binnen of buiten en dan komt het merk nog. Onder aan de streep komen er een aantal merken als beste uit de verf. In dit artikel is het merk Sikkens al genoemd, en dat is ook niet voor niets. Hierbij de vier bekendste en betrouwbare merken welke in Nederland ook door professionele schilders wordt gebruikt:

Van deze merken kan je verf kopen voor elke klus. Voor binnen en buiten met de eigenschappen welke jij zoekt! Er zijn natuurlijk nog veel meer merken op de markt. Elk met plus en min punten. Doe altijd goed je vooronderzoek voordat je lukraak verf gaat kopen. 

Waar kun je online verf kopen?

Verf kopen kan je bij haast elke bouwmarkt doen. Verkoopt een onderneming alleen maar verf, zal deze daar ook gespecialiseerd in zijn. Wil je meer informatie over verf krijgen, is een specialist altijd de beste optie. Ook online kan je verf kopen en zijn er specialisten beschikbaar. Wil je informatie over verf, een bepaald merk of project krijgen? Kan je ook online een specialist inschakelen. Verf.nl is een van deze specialisten. Je kunt hier terecht voor alle soorten verf, beits en houtolie. Maar daar blijft het niet bij! Verf.nl bied ook verschillende schilderbenodigdheden aan, behang en nog veel meer. Maar het meest belangrijk is dat je hier ook terecht kan voor informatie of hulp. De gespecialiseerde klantenservice kan jou helpen aan dat gene wat jij zoekt. 

Opzoek naar verf? Koop gemakkelijk en snel bij Verf.nl. Hou ook zeker de aanbiedingen in de gaten.

Best verkochte verf kopen?

Alle verfmerken hebben hun plus en minpunten. Uiteraard wil jij alleen maar de beste verf kopen, passend voor jouw toepassing. Hier vind je de best en meest verkochte verfsoorten van 2021:

Sigma Sigmatex Superlatex matt

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin

        Sigma S2U Nova Satin

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *