Steigerhouten bed maken DIY
Bouwwerken

Steigerhouten bed maken, hoe doe je dat?

Is jouw bed aan vervanging toe of heb jij zin in een mooi bouwproject? Je kunt zelf een steigerhouten bed maken. Een mooi bouwproject waarmee je een nieuw bed in je slaapkamer kunt zetten. Het is toch stoer om te kunnen zeggen dat het bed waar je op slaapt, zelf gemaakt hebt! Buiten een mooi verhaal is het ook nog eens een bouwproject waar je ontzettend veel eer uit haalt.  

Hoeveel mensen kunnen er zeggen dat ze op een bed slapen welke ze zelf in elkaar gezet hebben? Nee niet een bed van de Ikea welke je met een enkele inbussleutel gemakkelijk in elkaar schroeft. Van niets naar iets, een paar planken welke je kunt omtoveren naar een prachtig bed.  

Steigerhouten bed maken is goedkoper of duurder?

De meeste mensen denken dat het maken van een meubel zoals een bed vaak goedkoper is. Goedkoper dan het kopen van een kant en klaar meubel. Dit is helaas een fabel. Het zelf maken van een bed van steigerhout hoeft niet perse goedkoper te zijn. Als jij tijdens het bouwen meerdere fouten maakt, is de kans groot dat het bouwproject duurder uitpakt dan je had bedacht.  

Maak van te voren een berekening. Zorg ervoor dat je een materialenlijst opstelt en zoek hiervoor de prijzen op op het internet. Steigerhouten meubelen zijn vaak prijzig terwijl je steigerhout vaak ook goedkoop kunt vinden. Mocht je opzoek zijn naar nieuw steigerhout van goede kwaliteit, klik dan hier!  

Heb je de juiste middelen om zelf een bed te maken, dan is de kans zeer groot dat je goedkoper uitkomt wanneer je zelf een steigerhouten bed maakt. Door dit artikel heb je de eerste stap al genomen en word je verder geholpen met het uitzoeken van de juiste middelen.

Steigerhouten bed maken

Bed maken of kopen?

Ben jij iemand die graag de handen uit de mouwen steekt of kies je liever voor het gemak? Als je dit artikel bent gekomen, ben je waarschijnlijk iemand die graag met zijn handen bezig is. Zo ook omdat je graag zelf een steigerhouten bed wilt maken. Als je nog twijfelt of je zelf een steigerhouten bed kunt maken, staan hier de voor- en nadelen naast elkaar: 

Voordelen

 • Origineel meubel, maak een bed volledig naar eigen smaak; 
 • Bepaal zelf de afmetingen; 
 • Kwaliteit heb je zelf in de hand; 
 • Goedkoper dan een kant en klaar bed; 
 • Niet afhankelijk van de levertijd van een winkel 

Nadelen

 • Je zal er tijd in moeten investeren; 
 • Materialen en gereedschappen moet je hebben of aanschaffen 
 • Je zal een bouwtekening nodig hebben, maar daar is een geschikte oplossing voor. Lees hiervoor snel verder 
Steigerhouten bed maken

Hoe maak je een steigerhouten bed?

Er komt wel wat bij kijken als je een steigerhouten bed wilt maken. Hoe ga je hier precies mee van start en waar moet je allemaal rekening mee houden? In het kort maak je een bed net als elk ander meubel in 3 hoofdstappen, namelijk: 1. voorbereiding 2. bouwen 3. afwerking.  

Dit klinkt vrij gemakkelijk. Toch zijn er meer stappen voor het maken van een bed. Stap voor stap lees je hier het proces: 

 1. Wat voor soort bed wil je maken; 
 2. Welke ruimte heb je beschikbaar; 
 3. Van welke materialen maak je het bed (dit bepaald ook de look); 
 4. Bouwtekeningen van verschillende soorten bedden; 
 5. Kopen van materialen; 

Voorbereiding voor het maken van een steigerhouten bed

Het maken van een steigerhouten bed vergt nog wel wat voorbereiding. Je zal nu een aantal keuzes moeten maken.  

Je zal moeten bepalen wat voor soort bed je wilt gaan maken. Hierbij hou je gelijk rekening met de beschikbare ruimte welke je hebt. In welke kamer ga je het bed plaatsen en met wat voor materiaal. De stappen welke je moet gaan nemen en welke middelen ga je daarvoor gebruiken. 

1. Steigerhouten bed of een ander soort bed maken

Voordat je aan een bouwproject begint is het goed om te bepalen wat je wilt gaan maken. Hoe duidelijker je dat voor jezelf hebt, hoe gerichter je kunt gaan zoeken naar middelen. Je kunt kiezen voor een één- of tweepersoons bed. Wellicht ben je meer opzoek naar een hoogslaper of een stapelbed. Kies eerst het soort bouwproject voordat je verder gaat. Ben je nog niet zeker over wat voor soort bed je wilt maken, lees dan snel verder! Bij punt 4 in dit artikel lees je meer over verschillende soorten bedden.  

2. Welke ruimte heb je beschikbaar

Je kan een heel mooi bouwproject in je hoofd hebben. Een bed met achterwand, aangebouwde nachtkastjes en ga zo maar door. Hierbij moet je wel realistisch blijven nadenken. In een kleine ruimte moet je niet een te groot bed willen plaatsen. Verder moet je rekening houden met de overige meubelen in de kamer. Komt er een kledingkast of misschien andere meubelen in de kamer te staan?  

Maak voor jezelf een schets van de kamer. Teken hierbij de gewenste meubelen in en werk met afmetingen. Op deze manier kan je een goede inschatting maken voor wat wel en niet past. 

Steigerhouten bed maken

3. Van welke materialen wil je een bed maken?

Materiaal geeft de look van een meubel. In dit artikel hebben we het over het maken van een bed uit steigerhout. steigerhouten meubelen zijn in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Dit betekend niet dat je perse steigerhout hoeft te gebruiken. Je kunt ook hele mooie meubelen maken van vuren- of douglashout. Eiken- of hardhout hebben ook weer hun eigen karakter. Zoek een stijl uit welke past bij jou en jouw interieur.  

Je kunt materialen voor het maken van een bed op verschillende plekken vinden. Je kunt hiervoor naar de bouwmarkt, bij een houthandelaar of via het internet.  

4. Bouwtekeningen om meer dan een steigerhouten bed te maken

Een bouwtekening voor het maken van een steigerhouten bed is geen overbodige luxe. Beter gezegd, een bouwtekening is nooit een overbodige luxe bij een bouwproject. Met een goede bouwtekening wordt jouw bouwproject een stuk gemakkelijker. Zo weet je hoeveel materialen je moet aanschaffen, welke maten je hout moet zagen en welke stappen je kunt volgen voor het maken van een mooi meubel.  

Het vinden van een goede bouwtekening is niet altijd even gemakkelijk. Je wilt complete informatie, duidelijke afmetingen, een stappenplan en een materialenlijst. Dit is helemaal wenselijk wanneer je verschillende soorten meubels wilt maken.  

Goede bouwtekeningen lastig te vinden. Heb je er toch een gevonden, is deze vaak duur. Als je verschillende soorten bedden wilt maken, wil je natuurlijk graag gelijk klaar zijn met één pakket met verschillende bouwtekeningen. Het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten geeft jou hier een mooie mogelijkheid voor. In dit bouwtekeningenpakket vind duizenden bouwtekeningen van o.a. verschillende soorten bedden.  

Lees verderop in dit artikel meer over Freds Bouwtekeningen

Weet jij nog niet precies wat voor soort bed je wilt gaan maken? Dan kan je bij Freds Bouwtekeningen genoeg inspiratie opdoen. De soorten bedden waar Fred Bouwtekeningen van heeft: 

 • Eenpersoonsbed  
 • Tweepersoonsbed 
 • Kinderbedden 
 • Stapelbedden 
 • Opklapbedden 
 • (stapel)bed met bureau 
 • Etc.. (van verschillende materialen mogelijk)  

Hieronder zie je voorbeelden van de verschillende soorten bedden: 

Steigerhouten bed maken

Verschillende tweepersoonsbedden

Stapelbedden met trap

Kinderbed

5. Kopen van materialen

Het kopen van de juiste materialen is van groot belang wanneer jij gaat beginnen met jouw bouwproject. Maar waar doe je dit nou en hoe weet je of je de juiste materialen hebt.  

Het kopen van materialen kan je op verschillende locaties doen. Je kunt naar een bouwmarkt gaan, een houthandelaar of je vindt het online.  

Hout kopen bij een bouwmarkt

In Nederland zijn verschillende bekende bouwmarkten. Denk hierbij aan een Gamma, Karwei of Praxis. Hier kun je hout kopen voor jouw bouwproject. Planken van verschillende houtsoorten en maten. Als beginnende klusser is het ook helemaal niet gek dat je denkt aan deze winkels om je materialen in te kopen.  

Bij de bouwmarkten lopen en regelmatig acties waardoor hout voor een redelijke prijs kunt kopen. Loopt er geen actie op het hout waar jij een bed van wilt maken, dan zijn er vaak goedkopere opties.  

Verder ben je afhankelijk van de maten welke een bouwmarkt aanbied. Dit kan er voor zorgen dat je veel zaagafval hebt. Mocht je toch kiezen om je hout bij de bouwmarkt te kopen, probeer dan goed na te denken over de maten van het hout welke je wilt kopen. Verder is het goed om rekening te houden met de leverkosten. Leverkosten bij een bouwmarkt zijn vaak hoog. Zorg dus voor je eigen vervoer om hier geld op te besparen.  

Kom je bij de bouwmarkt veel kromgetrokken planken tegen, dan kan je het beste naar een houthandelaar gaan. 

Materialen kopen bij een houthandelaar

Je kunt er voor kiezen om je hout te kopen bij een houthandelaar. Als je hiervoor kiest, weet je zeker dat je zult slagen voor de juiste afmetingen. Kies wel eerst een houtsoort uit voordat je opzoek gaat naar een houthandelaar. Houthandelaren hebben vaak een specialiteit in een bepaald soort hout. Wil je een ander soort hout voor jouw bouwproject dan de specialiteit, dan zal de prijs hiervan een stuk hoger liggen.  

Waar je ook rekening mee moet houden is het vervoer van het materiaal. Houthandelaren bieden vaak wel de mogelijkheid tot transport. Echter zal je snel merken dat de transportkosten hoog zullen liggen. Net als bij de bouwmarkt is het aan te raden om het vervoer hier zelf voor te regelen.  

Vergelijk prijzen van bouwmaterialen op het internet

Het meest gemakkelijke om prijzen te vergelijken van bouwmaterialen is op het internet. Je hoeft niet allerlei bouwmarkten of houthandelaren af te gaan. Dit kan je thuis vanaf je computer doen. Het kan zijn dat je dan alsnog bij een bouwmarkt of houthandelaar uit komt maar dan weet je wel al waar de de beste prijs krijgt. Verder kan je op internet snel voorwaarden vinden voor jouw bestelling. Tevens is dit de beste optie om de verzendkosten te vergelijken.  

Houtdirect is een online houtleverancier welke kwalitatief goed hout levert. Ben je opzoek naar een goede online houtleverancier, klik dan eens op onderstaande afbeelding.  

Freds Bouwtekeningen kopen? Weet waar je aan begint!

Wil jij de bouwtekeningen van Fred gebruiken voor het maken van een bed? Weet waar je aan begint. Als je besluit om het bouwtekeningenpakket van Freds Bouwtekeningen te kopen, zal het niet alleen bij het maken van een bed blijven. Bij Freds Bouwtekeningen koop je niet een enkele tekening. Je koopt een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen. Je begint met het maken van een steigerhouten bed en voordat je het weet maak je met Freds Bouwtekeningen schuren, overkappingen, tafels, tuin-sets en ga zo maar door. Daarnaast krijg je niet alleen toegang tot alle bouwtekeningen van Fred, maar wordt je lid van een community. Een community van klussers en doe-het-zelvers wat al veel meer waard is dan de aanschafwaarde.  

Bouwtekeningen kopen Freds Bouwtekeningen ervaringen

Verschillende projecten van Fred’s Bouwtekeningen 

Korting voor Fred's Bouwtekeningen

Daarnaast kan je nu gebruik maken van een bijzondere korting. En dit is niet zomaar een korting. Buiten de levenslange toegang tot bouwtekeningen, kom je met onderstaande link op een speciale verkooppagina van Freds Bouwtekeningen. Als je op deze pagina het bouwtekeningenpakket aanschaft, krijg je ontzettend veel voordelen. Tekensoftware om zelf bouwtekeningen te kunnen maken en verschillende gidsen welke je kunnen helpen bij het verkopen van zelfgebouwde meubelen. Gebruik onderstaande link voor €220,- korting en maak nu gebruik van deze tijdelijke aanbieding!  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *