Plinten leggen verschillende soorten
Klussen

Plinten plaatsen op laminaat, hoe doe je dat?

Plinten plaatsen op je nieuwe laminaatvloer.

Je zal zien dat er er nog wat ruimte is tussen de muur en je vloer. Ook al heb je nog zo precies gelegd of gebruik hebt gemaakt van afstandhouders krijg je een onafgewerkte rand tussen de vloer en de muur.

Die rare rand wil je natuurlijk netjes afgewerkt hebben. Dit doe je vaak door plinten of lijsten te plaatsen op de rand. Hou er rekening mee dat alles wat in dit artikel uitgelegd word met uiterste precisie gedaan moeten worden om het perfecte resultaat te krijgen. Dit geld voor alle afwerking. Wil je goed genoeg van perfect onderscheiden, neem dan de tijd voor de afwerking. Werk zo rustig en secuur mogelijk en ga voor het perfecte resultaat.

Hoe moet ik plinten plaatsen

Het is maar net wat voor plint je wilt. Lage plinten zijn vaak voorzien van een plakstrip. Hoge plinten zal je aan de muur moeten bevestigen. En dan hebben we het nog niet over sierlijsten welke tot wel een meter hoog tegen de muur bevestigd kunnen worden.

Plinten of lijsten in verstek zagen

Je kunt voor de makkelijke weg kiezen door de plinten of lijsten recht af te zagen. Deze makkelijke manier zie je uiteindelijk wel terug in het eindresultaat.

Het mooiste resultaat krijg je als je plinten in verstek zaagt. Dit betekend dat je de uiteinden van de plinten in een hoek van 45 graden zaagt en zo haaks op elkaar kunt laten aansluiten. Waar je hierbij rekening moet houden is of de plint eindigt in een inwendige of een uitwendige hoek.

Plinten plaatsen haaks zagen
Probeer niet haaks te zagen zoals deze beste man maar gebruik hier hulpmiddelen voor zoals een verstekbak

Tip1: Om te bepalen of het om een inwendige of uitwendige hoek gaat, een uitwendige hoek kun je vast pakken en een inwendige hoek niet;
Tip2: Voor het zagen van inwendige of uitwendige hoeken, bij hoeken naar binnen zaag je de plinten naar buiten, bij hoeken naar buiten zaag je de plinten naar binnen.

Maak bij het opmeten van een hoek gebruik van een zweihaak. Niet alle muren zijn perfect recht. Zaag je met een verstekbak precies op 45 graden, dan is het goed mogelijk dat er na het plaatsen alsnog kieren ontstaan.

Verstek wil zeggen dat beide plinten verbonden zijn onder een haakse hoek. Samen maken ze een precieze rechte hoek.

Binnenhoek maken

Meet als eerst de lengte van de muur op. Plaats vervolgens de plinten tegen de muur totdat je bij een hoek bent. Je kunt gerust in het midden van de muur beginnen maar hou er rekening mee dat de plinten in de hoek niet te klein worden. Ga bij de eerste en de laatste plint uit van minimaal 30 cm.

Kom je bij de hoek aan, zaag de plint dan in de volledige lengte af maar bevestig deze nog niet tegen de muur.

Meet vervolgens met een zweihaak de hoek van de muur op en teken dit af op de plint. Zaag dit vervolgens secuur af. Bij een binnenwaardse hoek zal de lengte van de plint welke tegen de muur aan staat langer zijn dan de kant welke naar de woonkamer staat. Heb je dit gedaan, meet en zaag dan eerst de volgende plint aan de andere muur op. Als je dan de plinten los tegen de muur aan houdt, kan je zien of je goed gezaagd hebt.

Inwendige hoek

Buitenhoek maken

De buitenhoeken (degene welke je dus vast kunt pakken) zijn ietsjes lastiger om te maken. De lengte welke je van de muur hebt opgemeten is niet de maximale maar de minimale lengte van de plint. Dit komt omdat de plint zal uitsteken vanuit de hoek. Bij een buitenhoek is de lengte van de plint aan de muur de kortste zijde.

Meet de lengte van de muur op en tel daarbij de dikte van de plint op. Zaag de plinto p maat onder een hoek van 45 graden. Check dit uiteraard eerst even met de zweihaak. Let op, het verstek loopt nu naar binnen toe. Voordat je de plint aan de muur bevestigd doe je net als bij een binnenhoek eerst de volgende hoekplint zagen zodat je kunt passen of je correct gezaagd hebt.

Uitwendige hoek

Lage / platte plinten plaatsen

Lage of platte plinten zijn vaak in de zelfde stijl als het laminaat. Dit kan een mooie eenheid uitstralen. Mocht je gebruik maken van lage plinten, zorg er dan voor dat je deze bij de zelfde winkel als het laminaat koopt.

Platte plinten plaatsen is vrij gemakkelijk. Hou er rekening mee dat we het nog steeds over afwerking hebben. Neem de tijd en werk zo precies mogelijk.

Voor lage plinten is het verstandig om een plinten tang te gebruiken om de latten in verstek te knippen. Doordat een platte plint vaak dun is kan je een tang beter gebruiken dan een zaag.

Platte plinten worden vaak geplakt. Er zit vaak al een lijmrand om een platte pint. Je kunt ook kleine spijkertjes gebruiken om de plint vast te zetten maar vaak zijn deze plinten daar te dun voor en is de kans groot dat de plint zal splijten.

Hoge plinten / lijsten plaatsen

Voor het plaatsen van hoge plinten of lijsten heb je wat meer materialen nodig dan voor lage plinten. Onderaan dit artikel vind je een materialenlijst.

Kijk van te voren goed hoeveel plinten of lijsten je nodig hebt. Het mooiste is als je voor je hele huis of per verdieping het zelfde soort plint of lijst gebruikt. Dit straalt eenheid uit en oogt het netst.

Plinten voorbereiden

Plinten zal je moeten voorbereiden voordat je deze aan de muur gaat bevestigen.

Zet de plinten eerst in de grondverf. Is de grondverf opgedroogd, schuur deze dan licht op.
heb je dit gedaan, breng dan een laklaag aan

Tip: schilder en lak de plinten aan beide zijden. Dit voorkomt dat de plint mogelijk kan kromtrekken.

Lengte van plinten meten

Meet de muur op en zaag de plinten op maat. Hou hierbij rekening met de inwendige of uitwendige hoeken voor het zagen in verstek zoals je eerder in dit artikel is uitgelegd.

Voorboren

Om de plint stevig aan de muur te bevestigen zal je behoorlijk wat moeten schroeven. Pak een houtboor van 3mm en boor om de 30cm een gaatje in de plint. Vergroot de gaatjes vervolgens met een verzinkboor zodat de schroeven netjes wegvallen in de plint wanneer je deze aan de muur bevestigd.

Gaten in de muur voorboren

Zet de plint met de voorgeboorde gaten tegen de muur aan. Gebruik een potlood om door de gaatjes de boorgaten op de muur te markeren.

Pak een steenboor van 6mm en boor de gaten in de muur.

Bevestig de plint aan de muur

Stop pluggen in de gaten. Let hierbij op dat de plug helemaal in het gat moet komen. Lukt dit net niet, boor dan iets dieper.

Druk de plint stevig tegen de muur aan en begin met schroeven. Gebruik schroeven die tot net in het steen komen, dus net iets groter dan de plug.

Tip: Je kunt ook gebruik maken van spijkerpluggen. Misschien werkt dit voor jou wel gemakkelijker.

Afdichten van schroefgaten en kieren.

Die schroeven in je plint zien er niet mooi uit en dit wil je weg werken. Je kunt hiervoor plamuur gebruiken. Wil je de plinten wat transparanten afwerken, gebruik dan kneedbaar houd.

Zijn er toch wat kieren ontstaan tussen de plint en de muur, vul deze dan op met acrylaatkit. Strijk de rand glad af met een natte vinger. Acrylaatkit droogt vrij snel en na ongeveer een half uurtje kun je de plinten aflakken.

Plinten lijmen

Je kunt er ook voor kiezen om de plinten met lijm of kit aan de muur te bevestigen. Een voordeel hiervan is dat je geen boorwerk in je muur hebt. Een ander voordeel is dat je aan het eind de schroeven niet hoeft weg te werken met plamuur, kit of vloeibaar hout.

Een nadeel van lijmen is dat je muur wel recht moet zijn. Loopt de muur net wat krom, dan is het lastig om de plint strak tegen de muur aan te krijgen.

Ga je plinten vastlijmen, maak dan gebruik van een kitspuit. Breng om de ongeveer 10cm een dot lijm of kit aan op de plint en druk deze tussen de muur aan. Je kunt ook golven kit spuiten maar hou tussen elke lijn wel afstand van minimaal 5cm. Zet de plint klem met houten latjes zodat de plint goed tegen de muur aan blijft zitten als de lijm droogt.

Plinten plaatsen kitten

Tip1: Voorbereiding is hierbij echt het halve werk. Leg de houten latten alvast klaar zodat je hier gemakkelijk bij kunt als je de plint tegen de muur aan drukt;
Tip2: Zet een tijdelijke lat vast op de vloer zodat je latjes een anker hebben om de plint stevig tegen de muur aan te kunnen drukken.

Materialenlijst voor plinten leggen

Voor het leggen van plinten heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Voor het leggen van lage plinten heb je niet meer nodig dan een zweihaak, een potlood en een decoupeerzaag.

Voor het leggen van hoge plinten heb je net wat meer materialen en gereedschappen nodig. Hierbij de lijst van de materialen welke je nodig hebt voor het plaatsen van hoge plinten:

Materialen
 • Plinten (du’h)
 • Voorstrijk / grondverf
 • Lakverf
 • Schroeven met platte kop, 6mm
 • Pluggen 6mm
 • Montagekit
 • Acrylaatkit
Gereedschappen
 • (Timmermans)potlood
 • Rolmaat
 • Decoupeerzaag
 • Accuboortol, incl kruiskop bitje en 3mm houboor
 • Verzinkboor
 • Steenboor, 6m
 • Kitpistool
 • Plamuurmes
 • Verstekbak
 • Zweihaak

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *