Meubels van pallets maken
Bouwwerken

Pallet meubels maken, wat kan jij van pallets maken?

meubel zoals bank van een pallet maken

Meubels maken van een pallet? Het komt telkens meer voor. Pallets, pallets en nog eens pallets. Ze verschijnen overal. Voorheen alleen nog maar om goederen te transporteren maar tegenwoordig staan ze al bij mensen in de woonkamer. Een pallet kan veelzijdig gebruikt worden, ook voor het maken van meubels. Maar wat kan je allemaal van een pallet maken? In dit artikel zijn een aantal voorbeelden verzameld. Wil jij zelf meubels maken van een pallet? Lees dan dit artikel eens en word geïnspireerd door mensen welke je al voor zijn gegaan.

Vind hier nog meer inspiratie met behulp van bouwtekeningen > >

Welke pallet gebruiken om meubels mee te maken?

Voor de distributie van goederen worden er doorgaans 2 formaten pallets gebruikt. Deze formaten hebben zo ook hun eigen naam. In de transportwereld word gesproken over een blokpallet of een europallet. Beide hebben hun eigen maatvoeringen. Wil jij van een pallet meubels maken, denk dan al van te voren na over wat voor soort meubels je wilt maken en wat de omvang hiervan zou moeten zijn.

Blokpallet om meubels mee te maken

Om gelijk met de deur in huis te vallen, is het gebruiken van blokpallets om meubels mee te maken oppassen geblazen. Er zijn ontzettend veel soorten blokpallets op de markt. Je kan hier spreken over een ”eenmalige” pallet. De naam verklapt al dat dit pallets zijn welke doorgaans voor een enkele keer gebruikt worden. Deze pallets worden bijvoorbeeld gebruikt voor het transporteren van stenen of tegels. Vaak is zo’n pallet gemaakt van dun hout. Na gebruik zal deze pallet na gebruik dusdanig verzwakt zijn dat die niet meer geschikt zijn om meubels mee te maken. Wil je van een blokpallet meubels gaan maken, let dan goed op de stevigheid van de pallets.

pallet 1000x1200 meubels maken
Stevige eenmalige blokpallets van 1000×1200

Gebruik je een blokpallet om meubels mee te maken, dan heb je gekozen voor een wat groter meubel. Een blokpallet heeft doorgaans een oppervlakte van 1000x1200mm. De hoogte van blokpallets kunnen verschillen. Dit komt door de verschillende soorten. Een aantal ideeën voor meubels welke je van een blokpallet kunt maken zijn: lounge bank, bedden, tafels of een verticale tuin. Deze voorbeelden zullen verder in dit artikel worden toegelicht.

Europallet om meubels mee te maken

Een europallet is een zeer geschikte pallet om meubels van te maken. Dit komt omdat een europallet zeer stevig is. Daarnaast is de afmeting van een europallet ideaal voor het maken van meubels. De afmeting van een europallet is 800x1200x144mm. Door deze omvang wordt deze pallet het meest gebruikt voor het maken van meubels.

Europallets moeten ontzettend veel gewicht kunnen dragen. Beter gezegd, een europallet word gekeurd op een lastvermogen van 1.500kg. Dat is behoorlijk wat. Zo kan je wel begrijpen dat een europallet gemaakt wordt van sterk hout. De klossen van een europallet (de vierkante houten blokken waarmee de planken verbonden zijn) zijn dan ook het belangrijkste onderdeel van een europallet. Een echte europallet herken je dan ook aan het EUR of EPAL merk wat op de linker klos gedrukt staat.

europallet om meubels mee te maken nieuw
Europallet

Verder zijn er nog veel meer soorten pallets met verschillende afmetingen. Het is aan jezelf om de geschikte soort te vinden. Heb je een pallet op het oog om meubels mee te maken, controleer deze dan goed. Het is belangrijk dat de pallet stevig is, niet teveel beschadigd en spijkers horen niet uit te steken.

Wat kan je van een pallet maken?

Genoeg over de verschillende pallets. Jij wilt meubels maken. Maar wat kan je allemaal van een pallet maken? De opties zijn haast oneindig. Je kunt een pallet in zijn geheel houden en zo gemakkelijk een meubel maken. Voor de beginnende klusser is dit de makkelijkste optie. Ben jij toch de creatieve klusser, dan kan je de pallet ook helemaal uit elkaar halen. Van de pallet kan je mooie planken halen welke je weer op allerlei manieren kunt gebruiken. Hieronder zijn een aantal voorbeelden verzameld. Voor de beginnende klusser als voor een ervaren klusser zal er wat tussen zitten.

Pallet gebruiken om meubels mee te maken: Tafels

Pallets gebruiken om een tafel mee te maken, dat is een leuk project. Als je pallets gebruikt heb je al veel mooie planken. Deze kan je goed gebruiken om een tafel mee te maken. Een tafel welke je binnen of buiten kunt plaatsen.

Meubels maken van een pallet: tafel

We beginnen met een makkelijk project, een simpele tafel. Stapel een aantal pallets op elkaar en bepaal de ideale hoogte. Zorg er voor dat je welke pallet wel aan elkaar schroeft. Als je van klos tot klos boort, gebruik dan lange schroeven. Schroeven van 200mm zullen de klus klaren. Bepaal de hoogte van de tafel met het aantal pallets welke je op elkaar stapelt. Geef de tafel een mooi kleurtje en kleed af met een mooi dienblad of kleedje.

pallet tafel meubel maken
Simpele pallet tafel

Meubels maken van een pallet: salontafel

Het maken van pallet meubels zoals de tafel was een beetje kinderspel. Tijd om wat creatiever te worden, een pallet gebruiken voor het maken van een salontafel. Je kunt 2 pallets gebruiken voor het maken van een salontafel. Schroef er zwenkwieltjes onder om de tafel verrijdbaar te maken. Geef de pallet een mooie kleur en hij past zo in jouw interieur.

salontafel meubel maken van pallet
Salontafel gemaakt van pallets

Zoals je op bovenstaande foto kan zien is er gebruik gemaakt van een ander soort pallet dan een europallet. Heb je alleen europallets? Geen paniek. Je kunt de pallet uit elkaar halen en van de losse onderdelen een meubel maken. Vind je het teveel werk om de pallet helemaal uit elkaar te halen, kan je de pallet ook door de midden zagen. Zaag niet door de klossen heen. Deze verliezen hierdoor hun kracht en het verkort de levensduur van jouw meubel. Zaag langs de klos en schuur de scherpe hoeken rond af.

Pallet op maat zagen

Meubels maken van een pallet: bijzettafel

Een mooie salon tafel is leuk om te maken. Een soort gelijke tafel is de bijzet tafel. Laat een glasplaat op maat maken om de bijzettafel een moderne look te geven. Ga je liever voor een rustieke look, speel dan met de kleur welke je de pallet geeft. Zie hieronder 2 voorbeelden van een bijzettafel gemaakt van een pallet met glazen plaat.

Pallet tafel maken
Pallettafel rustieke look
Salontafel meubel van pallet maken
Pallettafel moderne look

Ander soort meubels maken? Vind hier meer dan 10.000 ideeën > >

Meubels maken van een pallet: Tafel met lades

In deze nemen we een tafel als voorbeeld. Als je pallets op elkaar stapelt heb je tussen de pallets ruimte over. Deze ruimte kan je gebruiken om lades in te schuiven. In plaats van een tafel zou je ook een bank of bed kunnen maken waar je in de open ruimte lades kunt plaatsen. Wees hier creatief mee. Het zou zonde zijn als je deze ruimte niet gebruikt. Je kunt de ruimte ook gebruiken om kleine decoraties in te zetten.

Meubel van pallet maken tafel met lades
Optimaal gebruik van de open ruimtes

Meubels maken van een pallet: buitentafel

Het meubel wat je maakt hoeft niet alleen maar van de pallet gemaakt te worden. Heb je een oude buitentafel staan? Dan kan je misschien wel het onderstel hergebruiken. Een mooi tafeltje voor bij de tuinstoelen zoals onderstaand.

Hergebruik van meubels

Pallet gebruiken om meubels van te maken: Banken

Van meer dan één pallet kan je ook mooie meubels maken zoals banken. Een bank zal uit meerdere lossen onderdelen bestaan. Leg 2 pallets op elkaar. Zet deze tegen een muur aan zodat ze niet verschuiven als je de rugleuning monteert. Zet de pallet als rugleuning tegen de 2 pallets aan en schroef vast aan het zitvlak. Je kunt een extra pallet ook aan de zijkant vastschroeven zodat je een armleuning hebt.

Palletbank maken voor binnen
Palletbank in industriële look

Pallet hoekbank voor buiten

Voordat de pallet meubels werden gemaakt voor binnen, is het allemaal buiten begonnen. De eerste creaties van pallet meubels werden bekend in de tuin. Creëer een mooie zithoek met gebruik van pallets. Hou er rekening mee dat je het hout wel moet bewerken met beits of lak om je meubels te verduurzamen.

hoekbank van pallet meubel maken
Loungehoekje gemaakt van pallets

Pallet hoekbank voor binnen

Wil jij meubels van een pallet maken voor binnen zoals een hoekbank? Dat is ook goed te doen. Hou er rekening mee dat pallets zwaar zijn. Ga je met een pallet bank schuiven over de vloer, dan is de kans op beschadigingen groot. Zowel op de vloer als voor de bank. Een handige optie hiervoor is het plaatsen van wieltjes. Gebruik dan wel minimaal 2 wielen waar een rem op zit. Zo gaat de bank er niet ineens vandoor als jij erop neerploft.

van pallets een hoekbank meubel maken
Mooie hoekbank van pallets

Complete lounge set van pallets

Als je het groots aan wilt pakken en je hebt pallets genoeg, maak dan een complete lounge set. Een plek in de tuin waar je met meerdere personen kunt zitten. Pallet tafels erbij en je hebt zo een complete lounge set. Gebruik de openingen in de pallets als bijvoorbeeld een plantenbak om de lounge set leuk aan te kleden.

Lounge set gemaakt van pallets
Complete lounge set helemaal gemaakt van europallets

Pallet gebruiken om meubels van te maken: stoelen

De bank staat maar je hebt toch nog een lege ruimte in de kamer of in de tuin. Mooie plaats om een stoel neer te zetten. Uiteraard een stoel welke ook van een pallet gemaakt is.

Stoelen van pallets

Als je pallets uit elkaar haalt heb je een hoop hout. Hiervan kan je mooie stoelen maken voor bijvoorbeeld buiten. Je hoeft de pallets niet perse helemaal uit elkaar te halen om een mooie stoel te maken zoals je onderstaand ziet. Een mooi setje stoelen voor buiten.

Meubels stoelen gemaakt van een pallet
Helemaal gemaakt uit pallethout

Strandstoelen van pallets

Simpel en snel, van 3 pallets en wat losse planken. Maak je eigen strandstoel(en) van pallets. Een groot en stevig kussen erop en zonnen maar!

Strandstoel van pallets
Zie jij jezelf al zonnen op deze stoelen?

Pallet gebruiken om meubels mee te maken: in de slaapkamer

Niet alleen voor buiten of in de woonkamer kan je pallet meubels maken. Dit kan ook voor in de slaapkamer. Pallets zijn zo veelzijdig in gebruik dat je er ook een meubel voor in de slaapkamer mee kunt maken.

Bed van pallets

Maak een modern bed met nieuwe pallets. Je kunt de planken van pallets ook gebruiken om een mooi hoofd- of voeteneind te maken.

Bed meubel gemaakt van pallets
Bed gemaakt van pallets

Bed maken van ander materiaal? Vind hier meerdere geschikte bouwtekeningen voor 1 of 2-persoonsbedden > >

Decoraties van pallets maken

Al meerdere malen hebben we het gehad over de veelzijdigheid van pallets. Het maken van meubels is er één van. Maar wat dacht je van decoraties. Een pallet is behoorlijk zwaar maar gelukkig zijn er veel verschillende soorten. Als je een decoratie voor bijvoorbeeld aan de muur wilt maken, kies dan voor een wat lichtere pallet.

Bewerk een pallet naar wens. Gebruik een mooie hoogglanslak om een pallet van de gewenste kleur te voorzien. Let wel op dat je de pallet eerst goed schuurt en voorziet van een juiste onderlaag voor verf. Komt de decoratie buiten te hangen, zorg ervoor dat je deze dan eerst impregneert met het juiste middel.

Muurdecoratie van pallets maken

Je kunt een pallet al in z’n geheel aan de muur schroeven. Let op dat je hierbij wel muurpluggen gebruikt zodat de pallet stevig hangt. Hangt de pallet aan de muur, kan je deze voorzien van leuke kleinere decoraties. Hang er bijvoorbeeld bloempotten aan. Desnoods bevestig je deze met een bout en een moer aan de pallet. Voilà, gemakkelijk en snel heb jij een mooie muurdecoratie hangen van een pallet.

muurdecoratie gemaakt van een pallet
Bloembakken met hangers aan een pallet
Muurdecoratie van pallets maken
Bloempotten aan de pallet bevestigd

Muur van pallethout

Wat dacht je van een muur van pallethout. De planken van een erkende pallet zoals een europallet zijn allemaal gelijk gezaagd. Dit maakt deze planken zeer geschikt voor muurbedekking. Je krijgt in deze wel het mooiste effect als je nieuwe pallets gebruikt.

Muur van houten planken maken
Effect van houten palletplanken aan een muur

Pallets in de tuin gebruiken

Heel mooi al die meubels welke je van een pallet kunt maken maar wat dacht je van pallets gebruiken om je tuin efficiënt in te richten. Gebruik pallets voor het inrichten van je tuin. Van moestuin tot wandelpad

Zet een pallet eens rechtop en laat je creatieve geest erop los. Je zal snel zien dat je meerder vakken kunt maken tussen de planken en klossen van de pallet.

Moestuin bak maken van pallets

Van pallets kan je gemakkelijk een moestuin bak maken. Door delen van een pallet te gebruiken kan je een kist maken waarin je een worteldoek bevestigd. De ruimte welke tussen de planken zit zorgen voor een goede drainage en openingen voor geschikte insecten welke goed zijn voor de moestuin.

Moestuinbak gemaakt van pallets
Dat groeit toch best mooi!

Verticale tuin maken van pallets

In het stukje over decoraties hadden we het over een pallet aan de muur. Maar wat als je nu vanaf de grond meerdere pallets op elkaar aan de muur bevestigd. Timmer aan de onderzijde een extra plank zodat je mooie vakjes hebt. Deze vakjes kun je gebruiken als bloemenbak. Meerdere verschillende bloemen geven een mooi effect in jouw verticale tuin. Een andere leuke optie is als je klimplanten gebruikt om de pallets volledig groen te laten begroeien.

Verticale tuin pallet bloembak
Verticale tuin gemaakt van pallethout

Pallets in de tuin gebruiken

Man, man, man wat een opties allemaal. Maar bij deze gaan we het wat groter aanpakken. Heb je geen grote tuin, ga dan de hoogte in. De verticale tuin was hier al een mooi voorbeeld van, maar wat dacht je van deze: Met pallets kan je gemakkelijk een verhoging maken. Hier zie je een voorbeeld hoe groots je het kunt aanpakken. Deze mooie verhoging laat zien hoe groot je jouw creaties kunt maken. Door verschillende hoogtes in je tuin te maken, lijkt het ook dat je tuin groter is. Een terras of vlonder is ook zo gemaakt van pallets.

pallets in de tuin gebruiken
Terras en wandeltrap gemaakt van europallets

Meubels maken van ander houtsoorten zoals steigerhout

Je kan wel tot de conclusie zijn gekomen dat pallets ideaal zijn voor het maken van meubels. Toch is niet iedereen hier fan van. Je kunt ook meubels maken van andere houtsoorten zoals steigerhout. Pallets geven al een basis voor een meubel. Losse planken doen dat niet. Maak mooie meubels met behulp van bouwtekeningen. Zo weet je zeker dat je een stevige constructie bouwt. Maak gebruik van onderstaande link om bouwtekeningen te downloaden en profiteer nu van vele extra’s!

Gebruik deze speciale kortingslink en ontvang direct korting en vele extra’s op dit bouwtekeningenpakket > >

Andere bouwprojecten

Heb je wat inspiratie op kunnen doen of wil je toch een ander soort meubel maken? Op de blogpagina staan nog veel meer bouwprojecten. Je kunt op de blogpagina ook een selectie maken op berichten speciaal alleen voor bouwwerken. Een aantal voorbeelden van andere bouwprojecten:

Eén reactie

  • Marie Sanders

    Zo’n leuke ideeën! Ik heb vorige week al een paar europallets gekocht, maar wist nog niet precies welke meubels ik ermee wilde maken. Ik denk dat ik voor de tuin iets wil maken, in het artikel staan echt leuke ideeën, ik heb zeker inspiratie opgedaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *