Ondervloer voor laminaat leggen
Klussen

Ondervloer voor laminaat leggen

Voordat je begint aan het leggen van een nieuwe vloer is het verstandig om een eerst een ondervloer voor laminaat te leggen.

Als je hebt besloten om een laminaatvloer te leggen, zal je het oppervlak van de ruimte al hebben opgemeten. Heb je dit nog niet gedaan, lees dan in het artikel over hoe je laminaat kunt leggen hoe je het gemakkelijkst een oppervlakte kunt uitrekenen. De hoeveelheid ondervloer wat je nodig hebt zal niet anders zijn dan het nodige laminaat. Lees op de verpakking van de ondervloer hoeveel oppervlakte je kunt bedekken met een pak en reken zo gemakkelijk uit hoeveel pakken je moet kopen.

Ondervloer voor laminaat leggen meten

Net als bij laminaat geldt voor ondervloeren ook, koop altijd een pakket extra. Mocht je het pakket uiteindelijk niet gebruiken en is de verpakking netjes gesloten, kan je deze vaak bij het verkooppunt inleveren.

Er zijn verschillende soorten ondervloeren te koop. Doe goed vooronderzoek zodat je de juiste ondervloer kunt leggen. Op de blogpagina vind je een artikel over welke soorten ondervloeren er zijn, wat het verschil is en welke je nodig hebt.

Vloer vlak maken

De eerste en gelijk belangrijkste stap voordat je een ondervloer voor laminaat gaat leggen is dat je je vloer zo vlak mogelijk maakt. Een ondervloer zal al veel oneffenheden weg halen maar dat wilt niet zeggen dat je hiermee alles gelijk perfect vlak krijg. Verwijder oneffenheden bij een betonnen vloer met een plamuurmes. Probeer ook zoveel mogelijk putjes te vullen.

Ondervloer voor laminaat leggen egaliseren

Heb je een houten vloer, loop deze dan na op uitstekende schroeven of spijkers en verwijder deze. Heb je last van verende planken, schroef deze dan eerst vast.

Is de vloer in jouw ogen vlak, ga er dan nog een keer met een stofzuiger overheen. Tijdens het stofzuigen kan je oneffenheden voelen welke je misschien over het hoofd hebt gezien. Daarbij zuig je gelijk alle losse stukjes beton, schroeven of houtsnippers welke je hebt weg gehaald op.

Vochtscherm ondervloer van laminaat

Laminaat en vocht gaan absoluut niet samen. Ga je een vloer leggen op een mineraal houdende ondergrond zoals bijvoorbeeld beton of cement, dan is het zeer raadzaam om eerst een vochtscherm als ondervloer voor laminaat aan te leggen.

Vocht kan er voor zorgen dat je laminaat krom trekt. Vanuit een betonnen of cementvloer is de kans groot dat je last krijgt van opkomend vocht. Kijk ook goed in wat voor ruimte de de vloer gaat leggen. Een kruipruimte of een kelder zijn van zichzelf al vaak vrij vochtig omdat deze direct in aanraking komen met de grond. Ook in dit soort ruimtes is het raadzaam om eerst een vochtscherm aan te brengen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je mooie laminaatvloer met de tijd krom gaat trekken.

Als je een vochtscherm koopt, koop je een kunststof folie. Deze folie rol je uit van muur tot muur. Snij je de folie af met een hobby- of stanleymes. Zo leg je stroken folie over de vloer. Blijf dit proces herhalen tot de volledige vloer bedekt is. Plak vervolgens de losse stroken aan elkaar, bij voorkeur met aluminiumtape.

Vochtscherm ondervloer

TIP: Laat de folie iets tegen de muur op lopen maar niet te hoog. Kijk hoe groot je plinten zijn zodat de folie hier achter wegvalt.

Leggen van de ondervloer

Leg de platen los op de folie. Leg de platen tegen elkaar aan maar zorg ervoor dat je dit niet te strak doet zodat deze nog een beetje kunnen uitzetten. Voor de meeste stabiliteit leg je de platen in verband. De platen zijn gemakkelijk met een stanleymes op maat te snijden.

Net als het tegen elkaar aan leggen, leg je de platen enkele millimeters van de muur af. Ook dit doe je weer voor het uitzetten van de ondervloer. Bedek zo de volledige vloer en maak jezelf klaar om het laminaat te gaan leggen.

TIP: Gebruik een andere plaat als liniaal voor het aftekenen of afsnijden.

Lastige vormen of hoeken

In elke ruimte heb je te maken met lastige vormen, zeker als er leidingen door de vloer lopen of deurposten die net wat in de muur vallen waardoor de muurlijn één strakke lijn is.

Deze vormen kan je het beste aftekenen met een profielaftaster. Een handig stuk gereedschap waarmee je gemakkelijk onregelmatige hoeken kunt afteken. Als je een hoek anders dan 90° wilt afteken, kan je het beste een zweihaak gebruiken. Zie in de begrippenlijst wat voor soort gereedschappen dit zijn en hoe je ze gebruikt.

Je vloer is nu mooi vlak, beschermd tegen vocht en je bent klaar voor het leggen van een laminaat vloer. Lees in het volgende artikel hoe je een laminaat vloer kunt leggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *