Meubels maken voor beginners geld verdienen
Bouwwerken,  Klussen

Meubels maken voor beginners, 8 tips om te beginnen

Wil jij beginnen met het maken van meubels maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Lees hier een aantal tips voor meubels maken voor beginners

Het zelf maken van meubels is leuk. Mooie projecten waar je lekker mee bezig kunt blijven. Daarbij geven projectjes als zelf meubels maken ontzettend veel zelfvoldoening wanneer een meubel af is.

Gelijk een mooi verhaal als je aan je visite verteld dat ze zitten op een zelfgebouwde bank, hoe cool is dat! Misschien kan je iemand inspireren om ook te beginnen met het maken van meubels. Voor je het weet heb je een klusmaatje. 

Meubels maken voor beginners geld verdienen

Niemand is te jong of te oud om
te beginnen met meubels maken

Waarom je zelf meubels zou moeten maken

Zoals hierboven al vermeld staat is het maken van meubels leuk. Het zijn projecten waarbij je lekker kunt klussen en waar je jouw creativiteit helemaal op los kunt laten. Als je bezoek krijgt heb je een leuk verhaal wanneer je kunt vertellen dat ze op zelfgemaakte meubels zitten. Toch is het maken van meubels niet altijd even makkelijk, zeker niet voor beginners. Voor de beginners van het maken van meubels hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Beginners zullen inspiratie op moeten doen voor het maken van meubels

Voordat je de grootste projecten in je hoofd haalt is het goed om te weten wat je wilt maken. Je zal rekening moeten houden met de ruimte waar je de meubels gaat plaatsen en in welke stijl je de meubels wilt gaan maken. Dit doe je door inspiratie op te doen. Je kunt naar de bibliotheek gaan om te zoeken naar doe-het-zelf of bouwboeken. Tegenwoordig heb je ook veel informatie dichtbij. Denk hierbij aan het internet. Op het internet staan tal voorbeelden van meubels welke je zelf kunt gaan maken. Meubels voor de ervaren klusser maar ook voor beginners. De mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt van veel verschillende soorten hout meubels maken. Denk hierbij aan meubels van steigerhout of douglashout, maar ook van teakhout of sloophout. 

Vind hier meer dan 10.000 inspiratie ideeën voor meubels maken voor beginners > >

2. Wat hebben beginners nodig voor het zelf maken van meubels?

Als je eenmaal wat ideeën hebt opgedaan kan je aan de slag. Het is verstandig om van te voren te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Met alleen hout kom je er natuurlijk niet. Je hebt beslag zoals schroeven nodig maar ook de juiste gereedschappen. Een hele praktische is een bouwtekening. Misschien kan je deze zelf maken of vinden op het internet. Aan de hand van een bouwtekening kan je bepalen wat voor materialen je allemaal nodig hebt. Denk hierbij niet alleen aan de materialen waarmee je wilt gaan bouwen maar ook aan de gereedschappen. De juiste afmetingen van het hout zijn zeer belangrijk maar het is ook vervelend als je tijdens het klussen erachter komt dat je opeens allemaal nieuwe en dure apparatuur nodig hebt. 

Materialen welke je nodig hebt om meubels maken 

3. Bouwtekeningen voor beginners voor het maken van meubels

Je kunt zelf een bouwtekening maken. Echter zal je erachter komen dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Zeker voor beginners zal je een aantal dingen over het hoofd zien. Een kleine inschattingsfout is zo gemaakt en daarom zijn afmetingen uiterst belangrijk. Secuur gemeten afmetingen zorgen ervoor dat je meubels niet gaan wankelen. Voor beginners is het daarom verstandig om bestaande bouwtekeningen te gebruiken. 

Waar vind je complete bouwtekeningen gratis?

Het vinden van een complete bouwtekening is niet altijd even makkelijk. De meeste bouwtekeningen welke je gratis kunt vinden zijn vaak incompleet of onduidelijk. Een goede (Nederlandstalige) bouwtekening bestaat uit: 

  • Tekening met duidelijke afmetingen 
  • Materialenlijst 
  • Stappenplan 

Voor de beginners onder ons zal je snel genoegen nemen met een bouwtekening welke alleen al afmetingen hebben aangeduid. Maak deze fout niet! Je zal er snel achter komen dat het lastig is om een dergelijke bouwtekening te lezen en dat je snel te weinig materialen verzameld. 

Of je bij het zelf maken van meubels bij de beginners hoort of al wat meer ervaring hebt, een complete bouwtekening is een belangrijke tool. Zoek niet langer verder. Fred’s Bouwtekeningen heeft een bouwtekeningenpakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen. Van salontafel tot complete overkapping. Duidelijke bouwtekeningen met materialenlijsten en stappenplannen. Klik op onderstaande link voor het bouwtekeningenpakket van Fred. Bij dit bouwtekeningenpakket ontvang je vele voordelen. Wacht hier niet te lang mee wat de voordelen gelden nog maar voor een korte tijd. 

4. Probeer eerst met oud hout

Het klinkt tof om aan de slag te gaan met echt gereedschap. Werken met een cirkelzaag of een boormachine. Bij het idee wordt menig klusser al gelukkig en gaan de handen jeuken om aan de slag te gaan. Toch is het werken met zulke apparaten niet altijd even gemakkelijk. Schroeven die toch nog een beetje uitsteken of dol draaien, hout wat net niet mooi recht gezaagd is. Daarom is het goed om eerst met dit soort gereedschappen te oefenen. Het oefenen kan je dan ook het beste eerst op oud hout doen. Gebruik hiervoor hout wat je niet nodig hebt voor jouw bouwproject. Het beste kan je overblijfselen gebruiken van andere projecten. Met het oefenen kan je heel wat duur hout besparen. Daarnaast leer je jouw gereedschap kennen waardoor je veiliger kunt werken. Let altijd op, Safety First!

Begin met oud- of afvalhout om te proberen

5. Bereken de kosten voor het maken van een meubel

Over het algemeen is het maken van een meubel goedkoper dan het kopen van een kant-en-klaar meubel. Dit is alleen als je ook echt goed te werk gaat. Bij de kleinste fout kunnen de kosten al snel veel hoger oplopen dan dat je van te voren bedacht had. Maak van te voren een goede kostenberekening. Neem hierin niet alleen het materiaal in mee maar ook de gereedschappen welke je nodig hebt. 

Kant-en-klare goedkopere meubels zullen zeker te vinden zijn tegenover je bouwproject. Toch is het zelf maken van meubels veel gaver. Het zelf maken van meubels brengt tegenover kopen meerdere voordelen met zich mee. Als eerst is het een leuke uitdaging, het meubel is orgineel en het geeft ontzettend veel zelfvoldoening als ze klaar. 

Bereken de kosten voordat het tegenvalt 

6. Van welk hout meubels maken voor beginners, materialen kiezen

Voor beginners is het tasten in het duister: van en met welk materiaal moet je meubels maken? Doe hier eerst goed onderzoek over. Het soort hout is uiteraard heel belangrijk. Je zal met meerdere zaken rekening moeten houden: 

  • Waar komt het meubel te staan, binnen of buiten 
  • Is de ruimte waar het meubel komt te staan vochtig zoals bijvoorbeeld in de badkamer 
  • Het materiaal moet sterk genoeg zijn 
  • Is het materiaal duurzaam 

Welke houtsoorten je kunt gebruiken voor het maken van meubels kan je lezen in dit artikel. Ook het kleinere materiaal is belangrijk. Laat je goed informeren bij een bouwmarkt over verschillende soorten hoeken, schroeven en overig beslag. 

 Kies zorgvuldig je houtsoort uit 

7. Waar halen beginners hun bouwmateriaal om meubels mee te maken

Je kunt naar de eerste de beste bouwmarkt gaan om materialen in te slaan, maar is dat wel de juiste keus? Het soort materiaal is belangrijk maar ook waar het materiaal vandaan komt. Beginners zullen bij het maken van meubels al snel denken dat het niet teveel mag kosten. Bij het maken van meubels geld de uitspraak ”goedkoop is duurkoop” maar al te goed. Je wilt dat je meubels stevig zijn en lang meegaan. Kies je voor goedkope materialen, is de kans groot dat je meubel binnen een korte tijd bij het grofvuil staat. Koop daarom materialen bij erkende winkels. 

Een betrouwbare leverancier van goede kwaliteit van hout vind je hier > > 

Een betrouwbare leverancier in afwerkmaterialen zoals verf of beits vind je hier > >

8. Bekleden van meubels voor beginners

Meubels bekleden klinkt best moeilijk, zeker voor beginners. Bij het zelf maken van meubels kan je het idee hebben om deze te gaan bekleden. Gelukkig is stofferen niet heel moeilijk. Kies een handige methode en laat je goed informeren over de mogelijkheden. Zeker bij het bekleden met leer is het goed om informatie over het product en de methodes te vragen. Meubels zonder bekleding kunnen ook heel mooi zijn. Werk meubels mooi af en laat ze in je interieur passen. 

Het zelf maken van meubels hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Of je nu beginner bent of al veel ervaring hebt, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Beginners kunnen het beste beginnen met kleine meubels zoals een tuinstoeltje of kastje. Heb je wat meer ervaring op gedaan, probeer dan eens een complete loungebank te maken.

Stofferen met leer 

Goedkope bouwtekeningen

Eerder in dit artikel kon je een stukje lezen over het Fred´s bouwtekeningenpakket. Een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen. Momenteel loop er een fikse korting op Fred´s Bouwtekeningen. Door op onderstaande link te klikken krijg je veel voordelen op dit pakket. Denk hierbij aan eigen tekensoftware en een aantal bouwgidsen. Deze korting is tijdelijk en zal snel verlopen. Wacht daarom niet te lang en gebruik snel onderstaande kortingslink om gebruik te maken van deze voordelen!

De korting verloopt wanneer de teller op 0 komt te staan. Klik nu op onderstaande link voordat de korting verloopt!

-812Days -11Hours 00Minutes -26Seconds

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *