Laminaat leggen uitgelichte afbeelding
Klussen

Laminaat leggen, hoe doe je dat?

Je hebt de sleutel gekregen van je nieuwe woning, gefeliciteerd! Toen je de woning voor het eerst zag, zal je op een kale betonnen vloer gelopen hebben of vond je de huidige vloer niet mooi. Hier wil je een nieuw laminaat leggen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In dit artikel word je stap voor stap uitgelegd hoe je laminaat moet leggen. Hoeveel laminaat je nodig hebt, welke gereedschappen en hoe je dit moet doen.

Laminaat leggen begin

De voorbereiding

Als eerst ga je natuurlijk opzoek naar het soort laminaat wat je op je vloer wilt leggen. Je hebt ongetwijfeld al wat ideeën over de inrichting. De kleur en vorm van je vloer is de basis van je interieur. Neem dan ook goed de tijd om te onderzoeken wat voor soorten laminaat je wilt gaan kopen. Het zou zonde zijn als je een hele vloer gelegd hebt en vervolgens niet tevreden bent over de kleur of print.

Onderzoek eerst op internet wat voor soorten laminaat er zijn en waar je deze kunt kopen. Met wat vooronderzoek heb je al een richting waarnaar je kunt gaan zoeken. Denk tijdens het vooronderzoek gelijk aan de prijscategorie. Verderop in dit artikel zal je een indicatie krijgen van de kosten van een laminaatvloer.

Maak er dan ook een uitje van

Verbouwen kan veel stress met zich meebrengen. Dit is helemaal niet nodig. Neem de tijd voor het uitzoeken van de juiste vloer en maak er een uitje van.

Vrijwel elke bouwmarkt bied verschillende soorten laminaat aan. Heb je een vrije dag, ga dan naar verschillende bouwmarkten om de verschillende soorten eens in het echt te bekijken. Probeer hierbij je nieuwe inrichting te visualiseren met die bepaalde ondergrond.

Dit kan je alleen doen maar ook met een partner, familie of vrienden. vier ogen zien altijd meer dan twee en daarom is het misschien wel leuk om dit gezamenlijk te doen. Vergeet vooral ook niet om een lunch tussendoor te plannen en maak er een leuke dag van!

Heb je dat ene soort gevonden waarop je direct blij van word, onthoud dan de naam en de winkel maar zoek nog even door. Maak een foto en vergelijk de benaming bij andere winkels. Wellicht vind je het zelfde voor een goedkopere prijs of is het motief bij een andere winkel net even wat mooier.

Wat heb je nodig om laminaat te leggen?

  • Laminaat (uiteraard), lees verder hoeveel je nodig hebt
  • Hamer, om de planken goed sluitend te krijgen
  • Afstandhouders, om de juiste afstand van het laminaat tot de muur te leggen
  • Zweihaak of profielaftaster, om hoeken goed af te kunnen tekenen.
  • Laminaatsnijder of decoupeerzaag, om de planken op het juiste formaat te kunnen zagen
  • Optioneel: lijm voor het vastzetten van kleine stukken & een slagijzer voor het aantikken van laminaat op moeilijk bereikbare plaatsen.

Hoeveel laminaat heb ik nodig?

Om te weten hoeveel laminaat je nodig hebt moet je weten hoe groot de oppervlakte van de vloer is. Voor laminaat word dit altijd berekend in vierkante meter, oftewel m². Als je een koophuis hebt, is er vaak een plattegrond beschikbaar waarop de maten van muren wordt aangegeven. Toch is het verstandig om de maten altijd na te meten.

Oppervlakte van rechthoekige of vierkante kamer berekenen

Het is van een vierkante of een rechthoekige kamer is vrij gemakkelijk om het oppervlakte uit te rekenen. Om het oppervlakte van een ruimte uit te rekenen heb je een rolmaat en wellicht een rekenmachine nodig.

Pak een rolmaat en meet de lengte en de breedte van de ruimte op. Als voorbeeld nemen we een ruimte welke een lengte heeft van 8 meter en een breedte van 6 meter (klinkt goed die afgeronde meters, mocht de lengte anders zijn, ook achter de komma, is het principe van de berekening nog steeds het zelfde). De berekening is in dit voorbeeld: 8m X 6m = 48m².

Laminaat leggen oppervlakte rechthoekige ruimte uitrekeningen

Oppervlakte van L-vormige kamer berekenen

Is de ruimte in de vorm van een L-vorm, splits deze dan op in vierkanten of rechthoeken.

Zoals je in de afbeelding kunt zien is er een stippellijn geplaats om de ruimte in 2e te splitsen. De gedeelte van deze ruimtes doe je apart opmeten en bereken je zoals de bovengenoemde berekening. Tel vervolgens het aantal m² bij elkaar op voor het totale oppervlakte.

Is de ruimte in de vorm van een L-vorm, splits deze dan op in vierkanten / rechthoeken. Zoals je in de afbeelding kunt zien is er een stippellijn geplaats om de ruimte in 2e te splitsen naar gedeelte A en gedeelte B. De gedeelte van deze ruimtes doe je apart opmeten en bereken je zoals de bovengenoemde berekening.

Berekening voor sectie A is 4 X 8 = 32m²
Berekening voor sectie B is 2 X 3 = 6m²

Tel voor het totale oppervlak de 2 uitkomsten bij elkaar op.

32 + 6 = 38m² is het totale oppervlak van deze L- vormige ruimte.

Laminaat leggen oppervlakte L-vormige
 ruimte uitrekeningen

Oppervlakte van kamer met schuine muur berekenen

Het kan voorkomen dat een ruimte geen rechte muren heeft. Vooral bij hoekwoningen of twee onder een kap huizen kunnen schuine muren voorkomen maar ook in een appartement of duplexwoning. Geen paniek. Het oppervlakte uitrekenen van een ruimte met een schuine muur is ook goed te doen.

Net als bij een L-vormige ruimte splits je de ruimte op, zie in de afbeelding. In dit geval deel je de ruimte in 3 delen op. Hierbij worden sectie A en B berekend volgens het zelfde principe als bij de L-vormige ruimte.

Hoe reken je het oppervlakte van een driehoek zoals sectie C uit? Aangezien dit geen wiskundig artikel is krijg je een gemakkelijk ezelsbruggetje mee. Als je een driehoek tegen de spiegel aan houdt wordt het een vierkant of rechthoek. Meet de afstand van de hoek tot het punt waar lijn 1 en 2 elkaar kruisen. Vermenigvuldig dit door elkaar en deel door 2.

Laminaat leggen oppervlakte met schuine muur ruimte uitrekeningen

Koop nooit te weinig

Heb je het het oppervlakte van de ruimte waar je laminaat wilt leggen berekend, dan weet je ook hoeveel pakken laminaat moet kopen. Op elk pak laminaat staat aangegeven hoeveel vierkante meter (m²) ermee gelegd kan worden.

Hou er rekening met zaagafval. heb je een ruimte met alleen maar haakse hoeken, hou dan rekening met 5% zaagafval. Heb je een ruimte met veel schuine wanden, hoeken, buizen of andere obstakels, hou dan rekening met 10%.

Wees niet bang om een extra pak laminaat mee te nemen. Als je een ongeopend pak laminaat overhoudt, kan je deze bij de meeste verkopers weer terug brengen en je geld terug vragen.

Wat kost een laminaatvloer

Nu je weet welk laminaat je wilt en hoeveel je nodig hebt, kan je uitrekenen hoeveel het laminaat kost. Als je op internet aan het zoeken bent geweest zal je wel gezien hebben dat laminaat ongeveer €12,- tot wel €50,- per vierkante meter kost. Het verschil in kosten kan komen door verschillende oorzaken. Denk hierbij aan de lengte of dikte, structuur en afwerking. Deze kosten zijn alleen voor het laminaat zelf. Hou er rekening mee dat je ook een ondervloer en plinten / lijsten nodig hebt.

Een ondervloer kan je al kopen voor €3,- per vierkante meter maar kan ook oplopen tot wel €15,-.
Plinten worden vaak geplaatst zelfde style als het laminaat. Het laminaat wat je gekozen hebt bepaald in dit geval ook de kosten van je plinten.

Hoe leg ik laminaat?

Je hebt nu als het goed is de juiste hoeveelheid laminaat gekocht. Het is verstandig om het laminaat minimaal 2 dagen in de ruimte te laten acclimatiseren. Hierdoor went het laminaat aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte. Leg de pakken laminaat altijd vlak op de vloer en zet ze nooit rechtop tegen de muur. Als je laminaat schuin tegen de muur aan laat staan, zal het door zijn eigen gewicht krom trekken. Dit geeft een lelijk resultaat als je het laminaat überhaupt nog in elkaar krijgt.

Ondervloer voordat je laminaat gaat leggen

Het is raadzaam on altijd een ondervloer te plaatsen voordat je het laminaat gaat leggen. Als je het laminaat op een ondervloer legt, spreek je over een ”zwevende vloer”. Dit betekend eigenlijk niet meer dan dat het laminaat niet direct op de ondergrond is gelegd. Dit doe je ter verduurzaming van je laminaatvloer.

Voordelen voor een ondervloer:
– Egaliseren van de ondervloer om het laminaat netjes recht te kunnen leggen;
– Warmte-isolatie omdat een ondervloer kauw tegen houd van een betonnen of stenen ondervloer;
– Verzorgt een bepaalde mate van geluidsdemping.

Lees het artikel over ondervloeren vanuit de blog voor meer informatie hierover.

Laminaat leggen, waar te beginnen?

Tip: een kleine tip om te beginnen, lees eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het laminaat. Er zal maar net dat ene dingentje op staan wat je misschien wel vergeet.

Begin met laminaat leggen altijd in een hoek. Leg eerst een strook over de volledige lengte van de ruimte. Als de planken niet precies uitkomen tot het einde van de ruimte, zaag je het eerste gedeelte op maat. Plaats afstandhouders tegen de muur en schuif de strook tegen de afstandhouders aan.

Afstandhouder

Tip: Gebruik laminaat uit verschillende pakketten. Mocht er een klein kleurverschil in de pakketten zitten, zie je daar niets meer van als de vloer helemaal bedekt is.

Laminaat zagen of snijden?

Je kan verschillende gereedschappen gebruiken om laminaat op maat te maken.

Het beste resultaat krijg je met een laminaatsnijder. Hiermee krijg je een strakke snede en beschadigd de toplaag niet. Een ander voordeel van een laminaatsnijder is dat er geen stof of zaagzelf vrijkomt tijdens het snijden.

Niet iedereen heeft een laminaatsnijder thuis liggen. Een goed gereedschap om te gebruiken is de decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag kan je mooi recht zagen (als je op het lijntje blijft) maar je kan ook in bochten zagen. Dit maakt het een uitermate geschikt gereedschap voor de lastigere plekken zoals bijvoorbeeld langs verwarmingsbuizen.

Tip: Leg bij het zagen met een decoupeerzaag het laminaat op z’n kop zodat de toplaag niet beschadigd. Het zou zonde zijn als je van die rare rafels aan de zaagkant hebt.

Laminaat in verband leggen

Bij het leggen van de eerste strook zal je op het einde hoogstwaarschijnlijk een stukje hebben afgezaagd om van muur tot muur te komen. Neem het afgezaagde stuk om te beginnen aan de tweede strook. Let er wel op dat het eerste deel langer dan 25cm moet zijn. Is dit stukje toch kleiner, neem dan een nieuwe plank en zaag deze door de midden. Door telkens met het afgezaagde stuk telkens weer te beginnen, verspringen de naden in de stroken.

Wil je dat het laminaat super strak ligt en de naden om de strook gelijk liggen, begin dan met een halve of een derde van een plank. Begin de tweede strook dan weer met een hele plank. Dit geeft wel het mooiste resultaat maar hou er rekening mee dat je hierdoor veel zaagafval zult hebben en dus meer laminaat moet kopen dan de eerste berekening.

Verschillende soorten legsystemen laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat op de markt. Elk soort heeft ook een eigen manier van leggen. Er zit dus een wezenlijk verschil tussen kliklaminaat en bv. een snel-klik-systeem.

Kliklaminaat

Zoals de naam het al verraad, kliklaminaat klik je letterlijk in elkaar. Dit laminaat klik je met de lange zijde in elkaar. Hou de plank van de 2e en opvolgende stroken tegen elkaar aan. Hou de plank van de nieuwe strook in een hoek van ongeveer 45 graden. Schuif de plank met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klikken maar.

Laminaat in hoek leggen

Tip: de kopse kant herken je aan de korte kan waar je de jaarringen van de boom goed in kunt zien.

Sluit de planken goed tegen elkaar aan. Dit kan je doen door een slagblokje te gebruiken. Een slagblokje is niet meer dan een blokje hout. Dit blokje plaats je tegen de plank aan waar je het laminaat beter aan wilt laten sluiten. Vervolgens sla je met de hamer op het slagblokje. Door de klap van de hamer sluiten de planken strak tegen elkaar aan. Met het slagblokje voorkom je dat je de planken beschadigd.

Laminaat strak leggen

Snelkliksysteem

Heb je een snelkliksysteem gekocht? Dan klik je de kopse kanten aan elkaar vast. Aan de kant waar het blauwe stripje zit klik je simpelweg met je vingers de planken aan elkaar vast. LET OP!!! Een kliksysteem hoort van zichzelf al goed aan te sluiten. Hierbij komt geen hamer, slagblokje of brute kracht bij kijken. Mocht een plank niet goed aansluiten, dan is er iets mis met het pakket wat je hebt gekocht. Ga je toch op de planken slaan, is de kans groot dat het kliksysteem kapot gaat. Elk deel hoort gemakkelijk in elkaar te klikken.

Laminaat in een hoek of vorm leggen

Je hebt in een kamer minimaal 4 hoeken zitten, dit kunnen er uiteraard meer zijn als je kamer niet vierkant of rechthoekig is. Staat de hoek niet precies in 90 graden door bijvoorbeeld een schuine muur, kan je het beste een profielaftaster of zweihaak gebruiken om de planken met de juiste hoek af te tekenen.

Het netjes leggen van laminaat rond leidingen kan een grote kriem zijn. Dit is makkelijker op te lossen dan je denkt. Zaag de plank ter hoogte van het midden van de leiding af. Hierbij moet je wel goed meten uiteraard. Leg de plank tegen de leiding aan en teken op de kopse kant van de plank tegen de leiding aan een halve diameter van de leiding af. Doe dit vervolgens ook aan de kant van de leiding tegen de uur aan.

Tip: gebruik wat lijm op de kopse kanten van de planken rond de leidingen. Omdat het stuk tegen de muur klein is, heeft deze minder bevestigingsoppervlakte en is de kans groot dat dit stukje met de tijd los komt te liggen als je hier niets aan doet.

De laatste strook laminaat leggen

Wat ideaal, de breedte van de planken komt precies uit op de kamer.., helaas is dit vaak een sprookje. De laatste strook van het laminaat moet je vaak in breedte op maat zagen. Je kan dit helemaal precies opmeten maar dat kan ook gemakkelijker.

Leg een plank los recht boven op de een-na-laatste strook. Je hebt dus op de een-na-laatste strook een dubbele (losse) laag laminaat. Leg op deze dubbele laag een derde plank en schuif deze tegen de muur aan. Let op dat je wel een afstandhouder tussen de muur en de plank hebt zitten. Teken langs de rand van de derde plank een zaaglijn op de tweede plank en voila, daar is de juiste breedte van de plank.

Leg de plank welke je wilt verzagen precies boven op de een-na-laatste strook laminaat. Gebruik een tweede plank om

Je zal vaak beginnen aan de makkelijkste rechte kant. Dit betekend dat de laatste strook het lastigst zal zijn, bijvoorbeeld onder een radiator. Je zal merken dat je nu behoorlijk beperkt in ruimte bent om de plank in een juiste hoek goed aan te kunnen schuiven. Je kan hiervoor het beste een slagijzer gebruiken. Haak het slagijzer achter de afgezaagde kant (tussen muur en plank) en tik met een hamer op het slagijzer totdat de plank goed is aangesloten.

Slagijzer en gereedschap

Plinten en lijsten

Dat was best een klus maar je hebt het voor elkaar. De vloer is volledig bedekt met laminaat, goed gedaan!
Verzamel alle afstandhouders en maak je klaar om de plinten te leggen. Lees in dit artikel hoe je plinten en lijsten kunt leggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *