Kapotte tegel vervangen
Klussen

Kapotte tegel vervangen, hoe doe je dat?

Hoe kapotte tegel vervangen

Heb jij een kapotte tegel in je keuken of badkamer welke je graag wilt vervangen? Lees in dit artikel hoe je dat kan doen. Een tegel kan op allerlei manieren beschadigen of kapot gaan. Er valt een flesje parfum op de grond, je zet een keukenmachine iets te ruig tegen de muur aan of misschien wel een lekkage. Hoe dan ook is het zonde. Zo’n mooie muur hebt en er zit een kapotte tegel tussen. Die wil je graag vervangen hebben. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kan je dit doen zonder dat je andere tegels beschadigd? Het vervangen van een kapotte tegel is goed te doen. Je hebt alleen de juiste gereedschappen nodig en dit stappenplan om te volgen.

Kapotte tegel(s) door lekkage

Kapotte tegels kunnen voorkomen door lekkage. Heb je het vermoeden dat je last hebt van een lekkage, controleer dat eerst voordat je de kapotte tegels gaat vervangen. Zijn er meerdere vloer- of wandtegels kapot? Dan zal de lekkage daar in de buurt zitten. Verhelp de lekkage eerst voordat de schade verergerd en je straks weer opnieuw moet beginnen. Bij een lekkage is het altijd verstandig om de tegels te vervangen. Geen lekkage? Dat is weer een zorg minder en ineens een andere optie dan een kapotte tegel te vervangen. Je kunt een kapotte tegel ook repareren.

Kapotte tegels door lekkage

Kapotte tegel vervangen of repareren?

Wat kun je bij een kapotte tegel het beste doen, vervangen of repareren? Dit is afhankelijk van de beschadiging. Zit er een kleine beschadiging op de tegel of zit de tegel op een plek waar deze niet goed te zien is, dan is repareren de beste optie. Het repareren van een tegel is makkelijker dan vervangen. Het repareren kan je op verschillende manieren doen. De eerste optie die je hebt is het afplakken van de beschadiging. Een andere optie is de beschadiging op te vullen met een speciale stopverf. Stofverf kan je gebruiken voor een beschadiging maar ook voor scheuren of gaten.

Kapotte tegel vervangen of repareren
De bovenste 2 tegels kan je repareren. De onderste 2 kan je het beste vervangen

Is de beschadiging te groot om te repareren, dan kan je het beste de kapotte tegel vervangen. Hou hierbij wel rekening dat je een identieke tegel nodig hebt. Moet je uiteindelijk een nieuwe tegel kopen, dan is de kans groot dat je kleurverschil krijgt. Ga je badkamer- of keukentegels kopen, is het nooit een overbodige luxe om een paar extra tegels in te kopen. Hou je deze over, bewaar ze dan voor als je een beschadigde tegel later wilt vervangen. Bij het kopen van tegels is het ook altijd verstandig om van te voren te kijken of er geen kleurverschil in de tegels zit.

Kapotte tegel repareren

Bij een kleine beschadiging is de beste optie om de tegel te repareren. Het kan ook zijn dat je geen vervangende tegel meer hebt. In dit geval zal repareren ook de beste optie zijn. Je wilt immers niet dat één of enkele tegels anders zijn dan de rest.

Waarom tegel repareren?

Barsten, gaten of beschadigingen kan je dan het beste opvullen met een keramisch vulmiddel. Keramisch vulmiddel is beschikbaar in verschillende kleuren zodat het kleurverschil minimaal wordt. Bij het repareren van een tegel zal je er alleen altijd rekening mee moeten houden dat je de beschadiging camoufleert. Een gerepareerde tegel zal altijd afwijken van de rest. Echter doe je een tegel repareren niet alleen voor het oog. Zeker in vochtigere ruimtes zoals een badkamer is het verstandig om gaten en scheuren te repareren. Bacteriën leven graag in een vochtige ruimte. Doordat je in scheuren en gaten haast neit kunt schoonmaken, is dit een ideale broedplaats voor bacteriën.

Boorgaten opvullen in een tegel

Is het een boorgat in een tegel welke je weg wilt werken, dan is de kans groot dat er een plug in de muur zit. Verwijder deze plug eerst voordat je de tegel gaat repareren. Dit is belangrijk voor een goede hechting van het vulmiddel. Je kunt de plug er proberen uit te trekken met een tang maar de kans is groot dat je de tegel verder beschadigd. Uitboren van de plug is een betere optie. Een klein truckje uit de oude doos: trek de plug uit de muur met behulp van een kurkentrekker. Heb je de plug uit de muur, zet dan een stofzuiger op het gat om achtergebleven gruis te verwijderen.

Boorgat in tegel maken of repareren
Boorgat wat goed te vullen is

Spuit het gat of de barst royaal vol met het vulmiddel. Het vulmiddel wat teveel op de tegel zit kan je gemakkelijk verwijderen met iets hards. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een liniaal of een plastic pasje (bankpas afgeraden!)

Camoufleren van een kapotte tegel

Als echte klusser wil jij een kapotte tegel kunnen vervangen. Mocht dit nu echt niet kunnen omdat je niet de juiste materialen hebt, kan je de kapotte tegel altijd nog camoufleren. Dit kan je simpelweg doen om er iets voor te zetten of hangen zoals een spiegel of misschien wel bedruk plexiglas. Wat ook nog een mooie optie kan zijn is de tegel te vervangen voor iets anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spiegelglas. Spiegelglas kan je op maat laten snijden zodat het de zelfde vorm heeft als de tegels. Dit valt ook gemakkelijk met tegellijm te bevestigen. Hoe je een tegel verwijderd lees je verderop in dit artikel. Met een beetje creativiteit zijn er zat opties om een kapotte tegel te camoufleren.

Kapotte tegel verbergen / camoufleren
Plant ervoor zodat de scheur niet opvalt

Kapotte tegel in badkamer of keuken vervangen

Je hebt besloten om een kapotte tegel helemaal te vervangen in plaats van de repareren. Met het vervangen van de tegel ga je de beschadigde tegel verwijderen en een nieuwe tegel plaatsen op dezelfde plek. Hiervoor heb je het een en ander aan materiaal en gereedschap nodig.

Gereedschappen & materialen

Je kunt verschillende gereedschappen gebruiken voor het vervangen van een kapotte tegel. De gereedschappen welke je nodig hebt zijn als volgt:

Gereedschappen

 • Elektrische voegenfrees of als je gaat voor het handwerk, een voegenschraper of stanleymes
 • (Kleine) steenbeitel
 • (optioneel) slijptol
 • Hamer
 • Plamuurmes
 • Voegrubber

Materialen & atributen

 • Nieuwe tegel (uiteraard)
 • Tegellijm
 • Tegelkruisjes
 • Voegmiddel
 • (optioneel) muurstopper/vuller
 • Handoek
 • Spons

Voegen om kapotte tegel verwijderen

Om de kapotte tegel te verwijderen zal je eerst de voegen rond de tegel weg moeten halen. Dit kan je doen met elektrisch- of handgereedschap. Niet iedereen heeft het in zijn gereedschapskoffer zitten, een voegenfrees. Met dit stuk elektrisch gereedschap kan je moeiteloos voegen verwijderen. Ga je voor het handgereedschap omdat dit wat meer voor de hand liggend is, gebruik je een voegenschraper of een stanleymes. Safety first! Begin je met het verwijderen van de voegen, draag dan altijd een veiligheidsbril. Er kunnen tijdens het werken losse stukjes voeg rond vliegen en die wil je niet in je ogen krijgen.

Voordat je begint met het verwijderen van de voegen is het verstandig om te beginnen met afplakken. Plak tape op de omliggende tegels welke nog goed zijn. Hiermee voorkom je dat je deze tijdens de werkzaamheden ook beschadigd. Met een voegenfrees snij je in het midden de voegen uit welke je wilt verwijderen. Werk je met een voegenschraper of stanleymes, begin altijd in het midden van de voeg. Na het uitslijpen bik je met een beitel de voegresten weg welke nog aan de randen van de tegels zit.

Verwijderen van de kapotte tegel

Nu de voegen weg zijn, kan je de kapotte of beschadigde tegel verwijderen. Dit kan je doen met een slijptol of met een hamer. Heb je een slijptol, maak hiermee dan een kruis door de tegel heen. Op deze manier kan je de tegel zeer makkelijk verwijderen. Verwijder met een hamer de resterende stukken tegel. Heb je geen slijptol en werk je alleen met een hamer? In beide gevallen is het verstandig om een handdoek voor de tegel te houden waarop je met de hamer gaat slaan. Op deze manier kan je rondvliegende stukjes tegen houden. Nu de tegel is verwijder is het tijd om de vervangende tegel aan te brengen.

Kapotte tegel verwijderen, vervangen of repareren
Gebruik de hamer niet te ruig

Tegel in badkamer of keuken vervangen

Nu je de kapotte of beschadigde tegel hebt vervangen, kan je een nieuwe tegel plaatsen. Belangrijk hierin is een schone en vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat je alle oude resten van de tegellijm hebt verwijderd. Dit kan je doen met een plamuurmes. Vol vervolgens mogelijke beschadigingen in de muur op met een muurvuller. Is het oppervlakte waar de tegel op geplaatst word schoon en vlak, dan wordt het tijd om de vervangende tegel aan te brengen. Vind hier een kant en klare muurvuller > >

Tegel plakken

Smeer op de achterkant van de nieuwe tegel in met tegellijm. Smeer de tegellijm niet te dik. Dit is sterk spul en je wilt niet dat de lijm onder de tegel vandaan komt zodra je deze tegen de muur aan duwt. Om er zeker van te zijn dat de voegen overal even breed worden, kan je gebruik maken van tegelkruisjes. Lijm zit op de tegel, tegelkruisjes zijn geplaatst, je kunt de tegel gaan plaatsen. Plaats de onderzijde van de tegel op de ondergrond en duw deze daarna voorzichtig aan.

Tegels plaatsen of leggen
Plaats de tegel voorzichtig

Drogen

Laat de tegellijm minimaal 24 uur lang drogen. Tijdens het drogen is het belangrijk dat de ruimte droog blijft, helemaal bij de tegel zelf. Vervang je een tegel in de douche, gebruik de douche dan ook een dag niet. Is een dag later de tegellijm goed opgedroogd, kan je beginnen met het aanbrengen van voegmiddel.

Voegen

Voor het mooiste resultaat zal je het zelfde voegmiddel moeten gebruiken als waar de rest mee is gevoegd. Gebruik je een ander voegmiddel, krijg je kleurverschil in de voegen. Dit kan natuurlijk best een uitdaging zijn als de tegels al een tijd op de muur of vloer zitten. Mocht je de tegels zelf hebben gevoegd, is het altijd verstandig om het merk en soort te onthouden. Heb je het tegelzetten uitbesteed, probeer dan contact op te nemen met degene die dat gedaan heeft. Bij een nieuwbouwwoning kan je aan de vaklui vragen of je een zak voegmiddel kunt overnemen. Wees bij het aanbrengen van het voegmiddel niet te zuinig. Breng de voegspecie aan met een voegrubber.

Tegels voegen
Wees niet te zuinig met voegmiddel

Gebruik vervolgens een natte spons om de tegel af te nemen. Hiermee voorkom je cementsluiers. Doe het afnemen wel voorzichtig, je wilt het natte voegmiddel niet wegboenen. Laat de voegen drogen en maak de tegels nogmaals schoon. Toch een cementsluier ontstaan? Gebruik water met azijn om deze weg te boenen. Krijg je de cementsluier hiermee niet weg, gebruik dan een ruitenkrabber.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *