Steigerhouten tuinstoel
Bouwwerken

Steigerhouten tuinstoel maken?

Wil je een steigerhouten tuistoel maken? In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt voor het zelf bouwen van een steigerhouten tuinstoel. Van een boodschappenlijstje voor de materialen tot aan het beslissen welke kussen er op de stoelen komen gaan we stap voor stap doornemen hoe je zelf een steigerhouten tuinstoel kunt maken!

Maken van een steigerhouten tuinstoel, de voorbereiding

Als verstandige klusser beginnen je met een goede voorbereiding. Stel een lijst op van alle materialen welke je nodig hebt voor het het bouwen van een tuinstoel, maar als eerst zet je de accu van je accuboortol in de oplader. Om je alvast op de juiste weg te helpen, staat de materialenlijst in dit artikel al voor je klaar.

Ben je van plan om meerdere stoelen te maken, vermenigvuldig de materialen in de lijst dan met de hoeveelheid stoelen welke je wilt maken.

Lijst met de benodigdheden en materialen

Een bouwwerk kan niet gemaakt worden zonder de juiste materialen. Voor de tuinstoel maken we gebruik van steigerhout. Koop de planken zoveel mogelijk op maat in om niet met teveel resthout achter te blijven. Wellicht kan je bij de bouwmarkt de planken al op maat laten zagen maar ach.. wat is de lol daarvan. Om één tuinstoel te maken vind je hieronder een overzicht van de planken welke je nodig hebt. Let op, de maten zijn vermeld in millimeter, dat ene nulletje extra en je maakt zo een stoel voor de grote vriendelijke reus…

Steigerhouten planken

De hoeveelheid planken welke je nodig hebt:Aantal   Lengte Breedte Dikte
10 195 600 30
2 585 60 30
2 600 60 30
2 400 60 30
2 555 60 30
2 585 30 30

Schroeven

Voor dit project worden schroeven gebruikt van ø5mm en 50 mm lang. Wellicht heb je de steigerhouten tuintafel al zelf gebouwd welke je ook op de blogpagina kunt vinden. In dit geval zal je nog wel meer dan genoeg schroeven over hebben. Mocht dit niet het geval zijn, koop een doosje schroeven waarmee je voorlopig nog even vooruit kunt. Omdat we een stoel voor buiten maken is het verstandig om schroeven van RVS te kopen zodat deze met de tijd niet gaan roesten.

Lak of verf

Wil je de tuinstoel(en) een andere kleur willen geven dan de houtlook, neem dan gelijk verf of lak mee van de bouwmarkt. Let op dat je grondverf gebruikt en de planken goed schuurt voordat je de stoel in elkaar gaat zetten.

Ben je klaar met bouwstap 2, dan is dan is dit het juiste moment om de onderdelen van de stoel een kleurtje te geven.

Het bouwen van een steigerhouten tuinstoel

Aardig gesjouw het dat hout van de bouwmarkt naar de auto en vervolgens naar de achtertuin, maar daar zijn we dan.

Nu je alle materialen klaar hebt liggen en je accuboortol is opgeladen kan je aan de slag.

Hou altijd rekening met je eigen veiligheid. Controleer je gereedschappen en draag waar nodig de nodige beschermingsmiddelen. In het artikel veilig klussen vind je meer informatie over veilig klussen, controles op je gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Er staat een bouwtekening van een steigerhouten tuinstoel met een correct stappenplan voor je klaar. Neem de volgorde stap voor stap door. Mocht je meerdere tuinstoelen tegelijk willen maken, vermenigvuldig de stappen dan maal het aantal stoelen wat je wilt bouwen.

Bouwtekening voor steigerhouten tuinstoel

Mocht je het artikel ”zelf een steigerhouten tafel maken” al hebben gelezen, weet je hoe de rest van het artikel eruit zal zien. Is dit niet het geval, helemaal geen probleem. De bouwtekening kan er op het eerste oog wat lastig uitzien, maar dit gaan we stap voor stap behandelen. Hierbij de bouwtekening voor de steigerhouten tuinstoel:

Zoals je een boek leest, lees je een bouwtekening ook. Van links naar rechts tot de volgende regel. Rechts onderin staan de planken weergegeven. Elke plank is gespecificeerd met een itemnummer.

Stappenplan om een steigerhouten tuinstoel te maken

Elke schroef welke je gaat indraaien moet worden voorgeboord. Met voorboren voorkom je dat het hout splijt. Voorboren heeft nog een voordeel. Elke balk welke je tegen een plank schroeft, wordt zo tegen elkaar aan getrokken. Neem een boortje van Ø5mm zodat je schroeven nog voldoende grip op het hout houden. Gebruik per plank minimaal twee schroeven. Bij twijfel kun je er altijd meer gebruiken. Je boort alleen voor in de groene balk zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien:

Steigerhouten tuinstoel maken tekening voorbeeld

Bouwstap 1 = onderdeel A maken

 1. Zaag de items 2, 3, 6 t/m 8 op de juiste maat
 2. Leg drie planken van item 2 op een vlakke ondergrond
 3. Schroef de items 6, 7 & 8 op de drie planken item 2. Let op dat je gaten voorboort en schroeven van ø5mm en 50mm lang gebruikt.
 4. Zet het in elkaar geschroefde deel rechtop en schroef item 3 bovenop vast. Boor wederom de schroefgaten voor en alleen in item 3
Steigerhouten tuinstoel maken onderdeel A

Bouwstap 2 = onderdeel B maken

 1. Zaag de items 2, 3, 6 t/m 8 op de juiste maat
 2. Leg drie planken van item 2 op een vlakke ondergrond.
 3. Schroef de items 6, 7, & 8 op de drie planken item 2. Let op dat je gaten voorboort en de schroeven van ø5mm en 50mm lang gebruikt.
 4. Zet het in elkaar geschroefde deel rechtop en schroef item 3 bovenop vast. Boor wederom de schroefgaten voor, alleen in item 3. 

Dit is het juiste moment om de losse componenten van de tuinstoel in de verf of lak te zetten.

Steigerhouten tuinstoel maken onderdeel B

Bouwstap 3 = samenstellen 1

 1. Zaag de items 1 en 4 op maat.
 2. Schroef de items 1 en 4 vast aan onderdeel A en B.
  Velen handen maken licht werk. Kijk of er iemand in de buurt is om je te helpen om de onderdelen A en B voor je omhoog te houden.
Steigerhouten tuinstoel assambleren

Bouwstap 4 = samenstellen 2

 1. Zaag de items 1 en 5 op maat
 2. Schroef de items 1 en 5 vast op onderdeel A en B.
Steigerhouten tuinstoel maken in elkaar zetten

Een zelfgemaakte steigerhouten tuinstoel: het eindresultaat

 

Daar staat een pracht van een steigerhouten tuinstoel. Neem plaats (als de verf gedroogd is uiteraard 😉) en geniet even van dit moment. Je mag er best trots op zijn dat je op een zelfgebouwde stoel zit! Nu snel opzoek naar passende tuinkussens voor een optimaal zitcomfort.

Bouwtekening van steigerhouten tuinstoel van Freds Bouwtekeningen

Je hebt gezien dat je gemakkelijk je eigen tuinmeubel in elkaar kunt zetten. Dit komt door de complete bouwtekening en een duidelijk stappenplan. Hiervan zijn er nog vele meer beschikbaar. Wil je meer kleinere projecten zoals de steigerhouten tuinstoel maken of ben je klaar voor het echte werk zoals een bouwproject voor een buitenkeuken? Neem dan een kijkje op de website van Fred Schouten. Fred bied meer dan duizenden bouwtekeningen aan. Daarnaast staan er veel informatieve blogs met allerlei informatie over het maken van eigen bouwwerken op zijn website. Veel klusplezier gewenst!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *