Gereedschappen

Inhoud van je gereedschapskist

Inhoud van jouw gereedschapskist

Voor de kleine klussen in huis of voor het bouwen van je eigen bouwprojecten heb je gereedschap nodig. Maar welk gereedschap heb je nu nodig, wat is de inhoud van je gereedschapskist?

Een doe-het-zelver kan niet zonder gereedschap. Wat zijn de tools die je absoluut niet mogen ontbreken in jouw gereedschapskist en waar dienen deze voor? In dit artikel gaan we een aantal must-have tools doornemen.

Wat is dan de inhoud van je gereedschapskist?

Hamer

Je kan geen spijkers met koppen slaan zonder hamer. Een hamer is iets wat behoord tot de inhoud van je gereedschapskist. In hamers is er tal variatie. Groot, klein, hamers met harde hamerkoppen van metaal of zachte koppen van bijvoorbeeld kunststof of rubber.

Welke hamer je nodig hebt is afhankelijk van je klus of project. Doorgaans heeft de doe-het-zelver een klauwhamer met metalen hamerkop omdat er niet meer nodig is om een spijker door een plank te slaan. Mocht de spijker niet op de juiste plek geslagen zijn of sla je de spijker iets krom, dan gebruik je de klauw om de spijker weer gemakkelijk uit het hout te halen.

Wil je zelf tuinstenen gaan aanleggen en de stenen met een flinke tik stevig tegen elkaar aan willen slaan, gebruik dan weer een hamer met een zachtere kop en een brede kop om te voorkomen dat je de stenen beschadigd of stuk slaat.

Hamers

Zaag

Bij veel bouwmarkten kan je planken op maat laten zagen. Wanneer je een eigen bouwproject maakt krijg je de meeste zelfvoldoening wanneer je alles van A tot Z helemaal zelf maakt. Dus ook de planken op maat zagen.

Handzaag

Een simpele handzaag is voor een beginnende klusser meer dan voldoende. Maak als eerst met korte slagen een begin in de plank. Zit er een insneden in plank, dan kan je los gaan. Wanneer je de volledige lengte van de zaag benut werk je het meest efficiënt. Hou er rekening mee dat zagen met een handzaag behoorlijk arbeidsintensief is. Moet je dus veel zagen kan je altijd nog naar de bouwmarkt gaan of met een motorische zaag aan de slag gaan.

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag behoort niet direct tot de inhoud van je gereedschapskist maar is toch wel zeer handig om als klusser te hebben. Een decoupeerzaag is een gemotoriseerde zaag, doorgaans elektrisch. Een decoupeerzaag is een kleine zaag dat door (veelal) een elektromotor de zaagbeweging tot stand brengt. Als je veel wilt gaan zagen is het zeker aan te raden om dit met een decoupeerzaag te doen aangezien je met deze tool moeiteloos lang en veel kunt zagen.

Je kan verschillende soorten zaagjes kopen. Dit is afhankelijk van het soort materiaal wat je wilt zagen. Hou er rekening mee dat je zaagjes koopt welke geschikt zijn voor jouw type decoupeerzaag omdat de bevestigingspunten kunnen verschillen.

Het enigste nadeel van een decoupeerzaag is dat je niet dicht langs een obstakel kan zagen. Hiervoor kan je het best een reciprozaag voor gebruiken maar die hebben de meeste hobbyklussers niet in de schuur liggen.

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers

Een setje schroevendraaiers kunnen niet ontbreken als inhoud van je gereedschapskist. Een setje zeg je? Jazeker, aangezien er zoveel verschillende schroeven bestaan. Om je bereik met schroeven te vergroten zou je minimaal 3 schroevendraaiers moeten hebben: 2 platte schroevendraaiers waarvan 1 met een blad van 3mm (gebruik voor bijvoorbeeld schakelaars, en een met een blad van 7 / 8 mm. Ook mag de kruiskopschroevendraaier niet ontbreken.

Je kan natuurlijk ontzetten veel schroevendraaiers aanschaffen en moeten zoeken welke schroevendraaier het beste op de schroef past. Je kan dit ook op een andere manier oplossen door een schroevendraaierpakket te kopen. Zo’n pakket bestaat uit een los handvat waar je losse koppen op kunt zetten, hoe handig is dat!

Accuboortol

Een accuboortol behoort eigenlijk wel tot de basisuitrusting van een doe-het-zelver en behoort zeker tot de inhoud van je gereedschapskist. Heb je wel is geprobeerd om 10 schroeven met een handschroevendraaier in te draaien? Je handen zullen hoogstwaarschijnlijk bij de 5e schroef al behoorlijk aan het verkrampen zijn. Hiervoor de accuboortol.

Wanneer je zelf een bouwwerk in elkaar wilt zetten zal je behoorlijk wat moeten gaan schroeven. De kosten voor een accuboortol zullen zich zeker terug betalen tegenover de pijn en moeite welke je krijgt wanneer je alles met de hand moet doen.

Doordat de bitjes gemakkelijk te vervangen zijn kan je een accuboortol ontzettend veelzijdig gebruiken. Om te boren, schroeven, zagen, vrijwel alles wat je wilt als het maar door een roterende beweging kan. Om te schroeven is het verstandig om minimaal 2 setjes bitjes hebt, PZ1 & PZ2.

Meetlat

Als je zelf dingen wilt gaan bouwen kan je niet zonder juiste meetapparatuur. Uiteraard kan je bij elke bouwmarkt alles op maat laten zagen maar een echte doe-het-zelver wilt dit natuurlijk allemaal zelf doen.

De meetinstrumenten welke vaak in iemand zijn gereedschapskist zitten zijn een duimstok of rolmaat. Beide meetinstrumenten zijn altijd voorzien van een centimeter en millimeter aanduidingen. In sommige gevallen, zeker bij de duimstok kunnen ook inches (2,54 cm) worden aangeduid.

Duimstok

De duimstok is gemaakt van hout, metaal of kunststof. Deze tool is een een stok met meerdere scharnieren. Deze delen kan je uitvouwen en zo zelf de grootte van je meetlat bepalen. De meeste duimstokken zijn wanneer alles uitgevouwen 1 of 2 meter lang en dus handig voor de kleinere metingen maar zijn ook verkrijgbaar tot wel 5 meter lang.

Rolmaat

De rolmaat is voor het opmeten van binnen en buiten maten. Rolmaten zijn voorzien van een zelf oprollende meetband. De meetband is gemaakt van dun, flexibel roestvrijstaal. De halfronde vorm van de band voorkomt het omknikken.

Aan het uiteinde van de band zit een lipje welke verschuifbaar is. Als het lipje uitgetrokken wordt, meet je een buitenmaat. Is het lipje ingeduwd, dan meet je de binnenmaat. Hier hoef je zelf geen moeite voor te doen omdat het lipje vanzelf verschuifd wanneer je het ergens achter haakt of ergens tegenaan duwt om een afstand te meten.

Hou er rekening mee dat als het lipje ingeduwd staat en je de hele rolmaat laat oprollen, deze tegen de behuizing aan kan knallen (en ja dat gaat best met een vaart) en hierdoor beschadigen. Gebruik de stopknop om het laatste stukje van het inrollen te controleren.

Hobbymes

Wil je even snel wat op maat snijden maar niet je mooie keukenmessen gebruiken, is dit het gereedschap wat je in je koffer wilt hebben.
Het zal je nog verbazen waar je een hobbymes allemaal voor gebruikt, zeker als deze binnen handbereik is.

Er zijn verschillende soorten hobbymessen op de markt.
Een hobbymes is uitschuifbaar waarvan de messen veelal afbreekbaarzijn. Wanneer het mes bot begint te worden, breek je simpelweg het botte stuk af en schuif je het mes wat verder uit. Heb je het laatste stukje mes gebruikt, kan je hier gewoon weer een nieuwe strip messen voor kopen. Doordat het mes uitschuifbaar is, kan je zelf bepalen hoe groot het mes word. Zo kan je een kort stukje uitschuiven en precies te werk gaan of juist wat verder uitschuiven voor het wat grovere werk. Een ander voordeel is dat je het mes helemaal kan inschuiven en zo veilig weg kan bergen.

Een hobbymes word veelal een stanleymes genoemd. Echter is een stanleymes toch net even wat anders. Stanley is een merk wat een groot scala aan gereedschappen aanbied. Een stanleymes is niet uitschuifbaar maar heeft verwisselbare mesjes. Omdat de messen van een stanleymes wat kleiner zijn, is dit doorgaans een steviger gereedschap dan een hobbymes.

Potlood

Het klinkt misschien heel simpel maar een potlood mag absoluut niet ontbreken van de inhoud van je gereedschapskist. Wanneer je streepjes wilt zetten voor de afmetingen of even snel wat maten op te schrijven. Je hoeft niet perse een speciaal timmermanspotlood te kopen, al raad ik dit wel voor het gebruiksgemak.

Elk potlood zal voldoen om de nodige aanduidingen aan te geven of om iets op te schrijven. Een timmermanspotlood is een doorgaans wat dikker potlood waarbij je geen puntenslijper bij de hand hoeft te houden. Door het zachte hout wat gebruikt word bij het maken van deze potloden, is het gemakkelijk om met een stanleymes welke je vaak al bij de hand hebt, een stukje af te snijden waardoor je niet constant naar een puntenslijper hoeft te zoeken.

Let hierbij op dat je schuin afsnijdt om een scherpe punt te krijgen en snij altijd van je af voordat je naast je gereedschapskist ook een EHBO-koffer nodig hebt.

Tangen

In de basis heb je aan 2 tangen genoeg, een combinatietang en een waterpomptang. Als je met een tang aan het werk gaat merk je al snel hoeveel kracht je hiermee kan zetten. Bespaar hierom niet op een tang om voor de goedkoopste te gaan welke vaak minder kracht aankunnen.

Combinatietang

De naam verklapt het al, een tang die meerdere functies heeft.
Het eerste gedeelte van de tang is geribbeld en vlak sluitend. Hierdoor kan je kleine dingen stevig vastpakken. Vervolgens zit er een geribbeld boogvormig gedeelte. Dit is voor om ronde dingen zoals bijvoorbeeld een buis stevig vast te kunnen pakken.
Vervolgens zitten er snijkanten waarmee je bijvoorbeeld draden door kunt knippen. Net boven het scharnierpunt zitten er aan beide zijden inkepingen. Hiermee kan ook draad geknipt worden. door de plaats van de inkepingen kan je dit alleen met veel meer kracht.

Doordat de handvaten vaak van kunststof staan is de tang geïsoleerd. Hierdoor ligt de tool niet alleen lekkerder in de hand maar is deze ook gelijk geïsoleerd. Ookal is de tang geïsoleerd, controleer altijd of de stroom van een draad af is mocht je hiermee aan de slag gaan.

Waterpomptang

Mocht je met de combinatietang niet voldoende kracht kunnen uitoefenen, is daar altijd nog de waterpomptang. Doordat dit een wat langere tang is heb je een grotere hefboom waardoor je dus meer kracht kunt zetten. Net als de combinatietang is het eerste gedeelte geribbeld en sluitend. Daarnaast ook weer geribbeld bolvormig gedeelte.

Het scharnier van de waterpomptang is verstelbaar. Hierdoor heb je een groot bereik voor verschillende soorten buizen.

Spijkers, schroeven en pluggen

Altijd in huis te hebben: schroeven spijkers en pluggen! Koop de schroeven en pluggen in maatje 8. Dit is de meest gangbare maat bij klussen. Mocht je in dit artikel gelezen hebben over schroevendraaiers, weet je nu dat jouw schroevendraaier en boormachine samen gaan met je schroef. Pluggen geven de schroef houvast. Het zou toch ontzettend zonde zijn als de mooie lijst van je schilderij kapot valt als de schroef niet genoeg grip heeft en het gewicht niet kan dragen.

Spijkers zijn altijd handig om in huis te hebben. Het liefst wat verschillende maten. Wil je een kastje in elkaar zetten of gebruik je liever een spijker om een schilderij op te hangen, je kan ze maar bij de hand hebben.

Natuurlijk kan je de inhoud van je gereedschapskist nog veel verder uitbreiden maar met deze tools en middelen ben jij elke klus in huis de baas en heb je genoeg tools om je eigen bouwprojecten van de grond te krijgen.

Onderhoud je gereedschappen goed en berg ze altijd veilig op zodat ze langer meegaan.

Wil je weten wat je allemaal kunt met deze tools, ga dan terug naar de blogpagina.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *