Bouwwerken

Hoe begin je aan een bouwproject?

Hoe ga je te werk

Het is zo ver, je staat aan het begin van je (eerste) bouwproject. Maar waar begin je dan eigenlijk mee? Zonder een goede voorbereiding zal je snel merken dat het niet zo gemakkelijk is om alles maar vanuit de losse pols te doen. Ben je al bezig met een bouwproject en merk je dat je de planken in een verkeerde maat hebt gezaagd, materiaal te kort komt of toch niet een stevige constructie hebt gemaakt? Hoe frustrerend is dat.

De uitspraak ”een goede voorbereiding is het halve werk” is het begin van jouw bouwproject en dan ook werkelijkheid. Je zal merken dat je met een goede voorbereiding een hoop tijd, frustratie en zelfs geld bespaard! Gereedschap, materiaal en een goed stappenplan is van groot belang voor het maken van je eigen bouwwerken.

De voorbereiding voor het begin van je bouwproject

Je staat aan het begin van je eigen bouwproject Geen doe-het-zelver kan iets zonder gereedschappen, een goed stappenplan en materialen. Deze middelen gaan we stuk voor stuk doornemen in deze blog.

Welk gereedschap heb je nodig?

Je kan geen spijkers met koppen slaan zonder een hamer. Voor je begin van je bouwproject zijn er een aantal gereedschappen welke handig om in huis (of zelfgebouwde schuur) te hebben. De gereedschappen welke altijd handig zijn om in huis te hebben:

  • Hamer
  • Kruiskop en platte schroevendraaier
  • Zaag
  • Combinatietang

Met dit kleine assortiement gereedschappen kan jij je eigen bouwwerk al starten.

Voor uitleg over gereedschappen, zie de blog inhoud van mijn gereedschapskist of neem een kijkje op de begrippenlijst.

Stappenplan

Bij het voorbereiden van je bouwwerk is het altijd goed om een stappenplan te maken. Inventariseer welke materialen en hoeveel je nodig hebt zodat je tijdens het klussen niet nog 5 keer naar de bouwmarkt op en af moet rijden.

Als je het lastig vind om in te schatten wat je nodig hebt, is een bouwtekening van zeer toegevoegde waarde. Waar vind je dan een goeie bouwtekening vraag je jezelf af?
Hierbij kan Fred Schouten je helpen.

Benieuwd wat Fred ontwikkeld heeft? Klik dan op onderstaande afbeelding een maak kennis met Fred.

Over Fred Schouten

Fred is al zijn hele leven bezig met klussen en het zelf bouwen van dingen.
Toch liep hij telkens tegen het zelfde probleem aan, verkeerde bouwtekeningen.

Uren lang was Fred op het internet aan het zoeken naar goeie bouwtekeningen.
De tekeningen welke hij vond waren vaak half Nederlands half Engels, incompleet of miste een goed stappenplan. De tekeningen welke wel aan zijn verwachtingen voldeden waren vaak er duur.

Dit inspireerde Fred om iets te creëren wat toegankelijk is voor elke doe-het-zelver. Een product wat beschikbaar is voor iedereen, goed en vooral betaalbaar. Hierdoor is zijn internetsite ontstaan. Op zijn website vind je niet alleen goede bouwtekeningen maar ook informatieve blogs met veel tips & tricks.

Benieuwd wat Fred ontwikkeld heeft? Klik dan op onderstaande afbeelding een maak kennis met Fred.

Welke materialen gebruik je?

Het gebruik van de juiste materialen is belangrijk voor je eigen bouwwerken. Maak je een lounge set voor buiten, zal je rekening moeten houden met materiaal wat bestendig is tegen elk soort weer. Denk hierbij aan het soort hout wat je gebruikt of het soort materiaal waarvan je schroeven zijn gemaakt. Je wilt immers dat je eigen bouwwerken lang mee gaan en stevig blijven.

Zoals je al zult snappen is geen bouwproject het zelfde. Dit geldt dan ook voor het materiaal wat je per project zult kunnen gebruiken. Zoek daarom ook naar een bouwtekening waarin al duidelijk aangegeven staat welke houtsoorten je het beste kunt gebruiken. In de bouwtekeningen van Fred vind je duidelijk aangegeven welk soort materiaal en hoeveel je moet gebruiken.

Door de jarenlange ervaring welke Fred heeft opgedaan met klussen heeft hij ook ervaring met verschillende houtsoorten, schroeven en allerlei andere materialen welke je het best kunt gebruiken per bouwproject. Dit staat in elke bouwtekening aangegeven.

Mocht je willen weten hoe de bouwtekeningen van Fred er uit zouden moeten zien vind je hier een tweetal voorbeelden. Deze lijken op het eerste oog misschien wat ingewikkeld maar bij elke bouwtekening zit een stappenplan zodat jij je perfecte bouwwerk in elkaar kunt zetten.

Voorbeeld van U-vormig tuinmeubel

Het begin van een bouwproject tekening 1
Het begin van een bouwproject tekening 2
Het begin van een bouwproject tekening 3
Het begin van een bouwproject tekening 4

Voorbeeld van 2-persoonsbed

Het begin van een bouwproject tekening 1.1
Het begin van een bouwproject tekening 1.2

Waar wacht je nog op?

Zit je al tijden te zoeken naar een goedkope maar wel mooie lounge set, staat je eettafel al een tijdje te wiebelen of ben je de beperkte ruimte in je kleine schuurtje zat? Steek dan snel je armen uit de mouwen. Maak kennis met Fred en laat de doe-het-zelver in je los!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *