Klussen

Een gipsmuur bouwen, dat kun je zelf!

Een huis heeft een standaard (kamer)inrichting. Dat wilt niet zeggen dat jij daar tevreden over hoeft te zijn. Een zolderruimte in tweeën delen voor een extra kamer of de basis leggen voor een kookeiland? Dat kan jij helemaal zelf. Een gipsmuur bouwen is niet heel moeilijk. Je zal alleen een goede voorbereiding moeten treffen, de juiste materialen kopen en secuur te werk gaan. 

Oké als je dit zo leest klinkt het wel heel makkelijk. Als je zelf een muur wilt bouwen zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Hoe je zelf een gipsmuur kunt bouwen met de juiste voorbereiding en materialen lees je in dit artikel. 

Een scheidingswand bouwen van gipsplaten

Het eerste wat je moet doen is bepalen wat je wilt. Zie de tekening van je huis als een leeg canvas. De enige muren welke je moet laten staan zijn de constructiemuren. Je wilt immers niet dat je huis instort… In de meeste huizen zijn alleen de buitenmuren constructiemuren. Met de juiste materialen kan jij zelf een muur maken. 

Ben je van plan om een ruimte in tweeën te splitsen om een extra kamer te creëren? Dan kan je het beste een muur maken met gipsplaten. Gipsplaten zijn groot en gemakkelijk te bevestigen aan een houten constructie. Het voordeel van een muur bouwen met gipsplaten is dus dat je de muur snel in elkaar kan zetten. Een muur gebouwd van gipsplaten is vaak ook vrij smal en neemt dus niet teveel ruimte in.

Een gipsmuur bouwen met gipsplaten

Een gipsmuur is alleen niet altijd even stevig. Valt er iets zwaars tegen een gispmuur aan, dan is de kans groot dat je een gat in de muur komt. Een sterkere optie hiervoor zijn gipsblokken. Gipsblokken zijn sterker dan platen. Heb je kleine kinderen, dan is de kans groot dat een gipsmuur van platen zal beschadigen. Bouw een gipsmuur met gipsblokken, dan heb je een sterkere muur. Omdat gipsblokken groot zijn, kan je een gispmuur van blokken ook snel maken. Echter neemt dit wel veel meer werk in beslag. Voor een sterkere muur zal je behoorlijk meer materialen nodig hebben. Ook neemt dit wat meer tijd in beslag. 

In dit artikel wordt je uitgelegd hoe je een scheidingsmuur bouwt van gipsplaten. 

Een muur of scheidingswand bouwen van gipsplaten

Het bouwen van een muur met gipsplaten is de gemakkelijkste optie voor het splitsen van een ruimte. Maar wat komt hier bij kijken? De materialen welke je nodig hebt en hoe pak je dit aan wordt hieronder uitgelegd. 

Het bouwen van een gispmuur bestaat uit verschillende stappen. Deze stappen worden hieronder uitgebreid besproken. 

  • Voorbereiding 
  • Constructie bouwen 
  • Afwerking 

Voorbereiden op het bouwen van een gispmuur

De goede voorbereiding bij een gipsmuur bouwen gaat je een hoop gemak geven. Laad elektrische gereedschappen van te voren op. Misschien heb je een bepaalde tool nog niet in je bezit en is het wel goed om deze van te voren te kopen. 

Zorg ervoor dat je alle ruimtes goed op meet en voldoende materialen hebt liggen. Ook de ruimte zelf kan je voorbereiden op de komst van een nieuwe muur.

Opmeten van de ruimte waar je een gipsmuur wilt bouwen

Meten is in de bouw misschien wel het belangrijkst. Dit moet altijd secuur gedaan worden zodat je materialen ook gelijk op de juiste maat kunt maken. Bij het bouwen van een gispsmuur is dit niet anders. Ook helpt het meten bij het bepalen hoeveel materialen je nodig hebt. 

Bij elk bouwproject is het verstandig om een schets te maken. Maak een schets van de ruimte waar je de gispmuur in wilt bouwen. Meet de lengte en de breedte op van de ruimte en schrijf deze maten op de schets. Teken vervolgens de muur in en schrijf ook hierbij de maten op. Hou hierbij gelijk rekening met een mogelijke deuropening en ruimte om nog langs te kunnen lopen als je een gedeelte van een ruimte afsluit. 

Gipsmuur bouwen opmeten

Als laatst meet je ook de hoogte van de muur op. Normaal gesproken meet je de hoogte van de grond tot het plafon. Het is natuurlijk ook mogelijk om een ruimte open te houden tussen de bovenkant van de muur en het plafon maar dit is weer een specifiekere constructie. In dit artikel gaan we dan ook verder met het bouwen van een gipsmuur van de vloer tot het plafon. 

Het meten kan je met verschillende gereedschappen doen. De meest bekende hierin is de rolmaat. Gebruik je een rolmaat, zorg er dan voor dat je er een hebt die lang genoeg is. Als de afstand langer is dan de rolmaat, is me meeting minder secuur. Voor de secuurste meeting gebruik je een afstandsmeter met laser. Een ideale tool voor het meten van langere afstanden en ruimtes.

Materialen bestellen voor het bouwen van een gipsmuur

Je hebt alle maten verzameld. Je weet hoe hoog en lang je de gipsmuur moet bouwen. Het is tijd om de materialen te gaan bestellen. Bereken de benodigde hoeveelheid materialen zodat je niet misgrijpt en zaken opnieuw moet bestellen. In één keer genoeg bestellen kan je ook weer transportkosten besparen. 

De materialen welke je nodig hebt voor het bouwen van een gispmuur: 

  • Gipsplaten 
  • Houten balken 
  • Isolatiemateriaal 
  • Schroeven 
  • Gaasband 

Gipsplaten hebben een standaard afmeting. Voor een stevige constructie is het aan te raden om gipsplaten te gebruiken van 60 centimeter breed. 

Houten balken met een breedte van 10x10cm kunnen prima gebruikt worden voor het maken van het geraamte. Bij het kopen van schroeven zal je dus rekening met de lengte hiervan. 

Ben je van plan om een deur in de muur te plaatsen, kan je alvast scharnieren en een deur kopen. De opening wordt wel behandeld in dit artikel maar het plaatsen van een deur niet. Hou er rekening mee dat deuren vaak standaard afmetingen hebben. Een deur op maat laten maken is aanzienlijk duurder dan een standaard deur. 

Denk van te voren goed na of je voldoende stroompunten in de ruimtes hebt. Het is goed om dit te bepalen voordat de gispmuur helemaal gebouwd is. Tijdens het bouwen kan je kabels goed weg werken en stopcontacten mooi verwerken in de muur. Bedenk je dit later, dan kan je de niet meer in de afgewerkte muur doen. Wil je extra stroompunten maken, zal je ook gelijk de volgende materialen moeten aanschaffen: 

  • Elektradraden 
  • Flexibele PVC buis 
  • Stopcontact 
  • Kabel/inbouwdozen 
  • Verbindingsklemmen 

Onderaan dit artikel vind je een totaallijst met alle nodige materialen en waar je deze online kunt bestellen.

Gereedschappen welke je nodig hebt om een gipsmuur te bouwen

Je hebt gereedschappen nodig voor het bouwen van je gipsmuur. Hoogstwaarschijnlijk zal je niet dagelijks een gipsmuur bouwen. De gereedschappen welke je nodig hebt om een gipsmuur te bouwen: 

  • Rolmaat / afstandsmeter 
  • Handzaag of elektrische zaag 
  • Verstekbak (optioneel) 
  • Schroevendraaier / schroeftol of schroefautomaat 
  • Potlood 
  • Blokhaak 
  • Stanleymes 
  • Trekveer (optioneel, voor het trekken van elektradraden) 
Gereedschappen om een gispmuur mee te bouwen

Aangezien gereedschappen niet altijd even goedkoop zijn, is het goed om in je naaste kring te informeren of je gereedschappen kunt lenen. Heb je weinig doe-het-zelvers in je omgeving is er altijd nog de optie om gereedschap te huren bij een bouwmarkt. 

Onderaan dit artikel vind je een totaallijst van alle gereedschappen en waar je deze online kunt bestellen.

Ruimte voorbereiden voordat je begint met het bouwen van een gipsmuur

Als je de materialen online besteld, zal je afhankelijk zijn van een levertijd. Of je moet wachten of niet, is het goed om de ruimte voor te bereiden op de klus. Zorg voor een opgeruimde ruimte. Als er al een deur in de ruimte zit, kan het een slimme zet zijn om deze tijdelijk weg te halen. Deze kan je zo niet beschadigen als je er constant met materiaal langs loopt. 

Zorg ervoor dat de ruimte opgeruimd en voldoende verlicht is. Zo voorkom je ongevallen en oneffenheden in de constructie. Een vlakke vloer is van belang voor het gewenste resultaat. Heb je nog geen lamp in de ruimte hangen (rekening houdend dat de ruimte straks in tweeën gedeeld is, is het verstandig om een bouwlamp bij de hand te hebben. 

Een muur is een behoorlijk groot project. Hoe groter een project is, hoe groter de kans is dat je scheef gaat werken. Markeer daarom met potloot het begin- en eindpunt van de gipsmuur op de huidige muren. Een handige tool om niet scheef te gaan werken is een slaglijn. Met een slaglijn kan gemakkelijk een lijn op de grond markeren d.m.v. gekleurd poeder. Span de slaglijn tussen de markeerpunten. Trek de lijn vervolgens een stukje omhoog en laat vervolgens weer op de vloer vallen. Zo creëer je een duidelijke lijn waar de gipsmuur komt te staan. Slaglijnpoeder is beschikbaar in verschillende kleuren en zo geschikt voor elke ondervloer. 

Constructie voor een gipsmuur bouwen

Materialen binnen, ruimte voorbereid, gereedschappen opgeladen en klaargelegd. Tijd om aan de slag te gaan. Je gaat als eerst een constructie bouwen. Ook wel een houtgeraamte of houtskelet genoemd. Douglas hout is hier een zeer geschikte houtsoort voor. 

Als eerst maak je de liggende balken op maat. Dit zijn de balken welke aan op de grond en tegen het plafon aan komen te staan. Als je hebt opgemeten hoe lang de staande balken moeten zijn, hou er dan rekening mee dat je er 20 cm vanaf haalt. Dit is de ruimte die de liggende balken innemen. Bijvoorbeeld: meet je dus van grond tot plafon 250cm, zaag de balken dan op 2,30cm lang. Dit is als je uitgaat van balken welke 10 cm breed zijn. 

Schroef altijd minimaal 2 schroeven door de liggende balk, de staande balk in. Dit voorkomt dat de staande balken onverwachts kunnen gaan draaien. 

Gipsmuur bouwen schroeven

Onder- of bovenzijde hoe je de schroeven door de liggende balk de staande balk inschroeft 

Let op dat je niet te dicht op de randen van de staande balken schroeft. Mocht je onverhoopt iets scheef gaan, dan kan zit de schroef nog steeds helemaal in de staande balk en bied de optimale stevigheid. Gebruik voor het houtskelet wat langere schroeven. Schroeven van 15 tot 20 cm lang zijn hier prima voor. 

Als je het geraamte klaar hebt, til je deze in zijn geheel omhoog. De staande balken welke tegen de muur aan komen te staan, ga je aan de muur bevestigen. Dit doe je met constructieschroeven. Grote stevige schroeven met een plug welke hier speciaal voor gemaakt zijn. Je kunt de constructie ook gelijk op zijn plaats bouwen maar dit werkt minder makkelijk. Boor van te voren de schroefgaten eerst in de muur en gebruik een constructieplug. 

Opmeten en monteren van de staande balken van het houtgeraamte

Meet en teken de ruimte tussen de staande balken af. Uitgaande van gipsplaten van 60 cm breed. De eerste gipsplaat komt tegen de muur aan te staan. De breedte van de balk is 10 cm. De gipsplaat moet halverwege de volgende balk komen te staan. Als je meet vanaf de muur, komt de volgende staande balk op 55 cm te staan. Als je meet vanaf de binnenzijde van de eerste staande balk, komt de volgende staander op 45 cm te staan. 

Opvolgend komen de staanders 50 cm uit elkaar te staan. Op deze manier komen de gipsplaten telkens precies halverwege de staande balken uit. 

Zet de constructie omhoog en schroef de eerste en de laatste staande balk aan de muur vast bij de voorgeboorde gaten. 

TIP: boor het hout voor. Dit voorkomt dat de balken kunnen splijten. 

Houtskelet om een gipsmuur te bouwen

Eerste gipsplaten bevestigen

Staat het geraamte, dan is het tijd om de eerste platen te monteren. Deze platen moeten van de grond tot het plafon staan. Gips is een materiaal welke gemakkelijk op maat gemaakt kan worden. Meet de gipsplaat van te voren op en teken de gewenste lengte af. Met een Stanleymes snij je de tekenlijn gedeeltelijk door. Leg de snijrand op een balkje hout en breek de gipsplaat zo op de gewenste lengte af. 

De eerste plaat zet je strak tegen de muur. Maak gebruik van gipsplaatschroeven om de plaat aan de eerste staande paal te bevestigen. Schroef niet te dicht langs de rand van de gipsplaat. Gips is een gevoelig materiaal en kan scheuren als je te dicht langs de rand schroeft. Draai op de lange kanten om de 60cm een schroef in de platen. Zo zitten de platen optimaal stevig vast. Op de korte kanten schroef je om de 30cm. Heb je de gipsplaten aan één zijde van de wand bevestigd, dan is het tijd om het isolatiemateriaal te bevestigen. 

Schroef de schroeven niet precies met de kop tot de gipsplaat maar altijd iets verder. Gips is een zacht materiaal. Dit geeft je de mogelijkheid om de schroef met de kop in de gipsplaat te schroeven. Door de schroefkop net in de gipsplaat te schroeven, krijg je geen oneffenheden tijdens de afwerking. Let op dat je hiermee niet te ver gaat. Als je de schroefkop door de gipsplaat forceert, is de kans groot dat de gipsplaat gaat scheuren. 

Elektriciteit in je gipsmuur bouwen

Als je elektradraden wilt trekken, is dit het beste moment. Je kan aan één zijde van de scheidingsmuur bepalen waar je de stopcontacten wilt hebben. Ook heb je nu nog de ruimte om gaten door het geraamte te boren om de kabels door de balken te trekken. LET OP: trek de draden altijd door PVC buizen. Dit geeft bescherming tegen kortsluiting en mogelijk brandgevaar! 

Moet je een scheidingswand of gipsmuur isoleren?

Je hebt nu het houtgeraamte staan en aan één kant van het geraamte de gipsplaten bevestigd. Dit is het moment om het isolatiemateriaal aan te brengen. Hiervoor maak je gebruik van Rockwool. Rockwool is een goed isolatiemateriaal en zeer geschikt voor constructies zoals een scheidingswand. 

Het isoleren van de muur doe je om de temperatuur in de kamer zo stabiel mogelijk te houden en om geluid te dempen. Isoleren helpt je aan een duurzamere woning. 

Lees hier meer tips hoe jij je woning duurzamer kunt maken.

Jeuk en irritatie voorkomen bij isolatie Rockwool/glaswol

Voordat je met Rockwool aan de slag gaat is het goed om jezelf te beschermen. In Rockwool zitten zogenoemde glaswolsplinters. Deze kunnen op je huid komen en vervelende jeuk of irritaties veroorzaken. Zorg er dus voor dat je jezelf goed beschermd als je met dit materiaal aan de slag gaat.  Een aantal tips om jezelf te beschermen tegen glaswolsplinters: 

  • Ventileer de werkruimte goed indien mogelijk; 
  • Maak de werkruimte goed schoon met een stofzuiger; 
  • Voer afvalmateriaal af volgens de voorschriften op de verpakking; 
  • Maak gebruik van PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen): 
    • Veiligheidsbril; 
    • Handschoenen; 
    • Stofkap/mondkap (zeker in niet geventileerde ruimtes); 
  • Bedek je huid zover als mogelijk, geen blote armen en/of benen. 
Irritatie bij isolatiemateriaal

Jeuk, irritatie of allergie na werken met Rockwool / glaswol verhelpen

Ben je onlangs de nodige voorzorgsmaatregelen toch in aanraking gekomen met het isolatiemateriaal. Dat kan gebeuren. Er is een kans aanwezig dat je op deze plekken jeuk, irritaties of misschien zelfs wel een allergische reactie hebt gekregen. Dit kan door komen door het bindmiddel welke gebruikt wordt bij glaswol. De glaswolsplinters of de stof fenol-formaldehyde kunnen irritaties of allergische reacties veroorzaken. Heb je last van de eerder genoemde symptomen kan je de volgende tips volgen. Ook als je geen irritaties hebt gekregen is het goed om de volgende tips uit te voeren als je gewerkt hebt met isolatiemateriaal: 

  • Was de werkkleding los van andere kleding. Hiermee voorkom je dat glasvezels op andere kleding terecht komt. Hiermee voorkom je de spreiding van glasvezels. 
  • Neem een koude of lauwe douche. Douchen zal helpen om vezels welke op je huid gekomen zijn af te spoelen. Deze tip is altijd aan te raden als je met isolatiemateriaal gewerkt hebt. Neem je toch een warme douche, dan gaan je poriën open staan. Heb je nog geen last van irritaties, dan is de kans groot dat je deze alsnog krijgt. 
  • Heb je toch last gekregen van bepaalde symptomen, geen paniek. De meeste irritaties zal je niet lang last van hebben. Toch is het goed om de nodige maatregelen te nemen. Krijg je toch onverhoopt langer last van bepaalde symptomen of twijfel je of je allergische reacties kan krijgen, kan je altijd nog je huisarts raadplegen. 

Isolatiemateriaal bij gipsmuur aanbrengen

Isolatiemateriaal koop je in rollen. Rol het isolatiemateriaal over de vloer uit. Meet het op en snij met een stanleymes de Rockwool op de gewenste afmeting uit. De afmeting hoeft niet tot de millimeter precies te zijn. Rockwool is een flexibel materiaal wat je gerust een beetje mag proppen tussen de palen van het houtgeraamte. Doordat je de gipsplaten aan één kan al bevestigd hebt, kan je je ook een beetje proppen. Vul de ruimte helemaal op. Heb je wat vreemde hoeken in het houtgeraamte zitten, vul deze dan ook helemaal op. Op deze manier krijg je het optimaalste isolatieresultaat. 

Isoleren bij gipsmuur bouwen

Een gipsmuur na bouwen afwerken

Isolatiemateriaal zit in de muur, mogelijke stroompunten heb je al bepaald en waar nodig in de gipsplaten gezaagd. Het is tijd om de andere zijde van de muur dicht te zetten. Ook hierbij begin je net als de eerste kant, tegen de muur aan. Zorg ervoor dat de gipsplaten goed tegen elkaar aansluiten en schroef deze vast. 

Zijn alle gipsplaten bevestigd en is de muur helemaal dicht? Goed gewerkt! Het lijkt nu al op een echte muur. Het nadeel van een scheidingswand van gipsplaten is dat dit niet heel mooi is. Gips zelf is niet het meest mooie materiaal. Daarnaast zie je nog duidelijk de inkepingen tussen de gipsplaten. Zelfs als je deze strak tegen elkaar hebt bevestigd. Gipsplaten hebben namelijk altijd aflopende randen. 

Het afwerken van een gipsmuur doe je door deze te sauzen. Ook hierbij wil je het mooiste resultaat behalen. De muur zal er immers voor een langere tijd staan. Hiervoor gebruik je gaasband. Gaasband is een hulpmiddel voor het dichten van voegen. Door gaasband op de randen van de gipsplaten te plakken, krijg je met sauzen een optimaal glad resultaat. Plak zo elke rand af. 

Materialen om een gipsmuur te bouwen

Om een gipsmuur te bouwen heb je natuurlijk materialen nodig. In dit artikel heb je al gelezen wat je allemaal nodig hebt. Maar waar koop je al deze materialen en gereedschappen? Hieronder vind je een totaallijst van alle nodige materialen. Dit is een selectie van professioneel materiaal van de goedkoopste in de klasse. Klik op het gereedschap of materiaal om direct online te kunnen bestellen: 

Gereedschappen & hulpmiddelen

Gereedschappen om een gipsmuur mee te bouwen

Voor het plaatsen van elektrakabels is een trekveer een ideaal hulpmiddel. Hiermee kan je gemakkelijk kabels door leidingen zoals PVC buizen te trekken. Trekveren zijn er in verschillende afmetingen. Voor het trekken van elektrakabels in een scheidingsmuur is een trekveer van 10m over het algemeen voldoende. Toch is het niet onverstandig een wat langere trekveer te kopen. 

Bestel hier online een hoogwaardige trekveer van 15m voor nog geen €57,-.

Bouwmaterialen

Bereken en meet altijd goed voordat je zomaar wat gaat bestellen. Gipsplaten, houten balken, isolatiemateriaal en andere materialen zijn vaak te koop in verschillende afmetingen. Onderstaande links geven producten weer van gemiddelde afmetingen. Denk goed na over wat je nodig hebt voordat je zomaar wat koopt. Omdat elke ruimte anders is, zijn er bij onderstaande materialen geen prijzen bij vermeld. 

Voor het trekken van elektrakabels heb je ook de nodige materialen nodig. Hieronder vind je de nodige materialen voor het aanleggen van stroompunten in de gipsmuur die je wilt bouwen: 

Gipsmuur bouwen stroom trekken

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *