Wat is de beste dopsleutelset?
Gereedschappen

Dopsleutelset kopen? Vergelijk de 8 beste doppensets!

Elke klusser weet dat je met alleen een hamer en een zaag niet elke klus kunt klaren. Waarom niet een dopsleutelset kopen? De meeste doe-het-zelvers hebben een arsenaal aan gereedschap paraat liggen. In de verzameling gereedschappen kan een dopsleutelset niet missen. Maar wat is nu de beste doppenset en waar koop je die?

Vergelijk hieronder de best verkochte dopsleutelsets van het moment en bepaal welke jij het beste kunt kopen.

Wat is een dopsleutelset?

Voordat je lukraak wat gaat kopen is het goed om te weten wat een dopsleutelset is. Een dopsleutelset bestaat uit verschillende dopsleutels van verschillende maten. Een dopsleutel wordt gebruikt voor het vast of losdraaien van moeren en bouten. Dopsleutels kunnen een vaste dop hebben. Wil je de meeste flexibiliteit uit je gereedschappen hallen, dan ga je voor losse doppen. Losse doppen kunnen worden aangesloten op de accessoires welke bij een doppenset vaak worden meegeleverd. Bij accessoires kan je denken aan bijv. spinnerhandvaten of ratels.

Er worden veel verschillende doppensets aangeboden, elk met een eigen indeling. Je kunt een wat simpelere dopsleutelset kopen van 10 delen. Ben je een ervaren klusser en probeer je alles zelf te doen? Dan zal en groter set beter bij je passen. Grotere sets kunnen oplopen tot wel 100 verschillende delen. Al met al zit er altijd wel een dopsleutelset voor jou tussen.

In dit artikel worden de beste doppensets met elkaar vergeleken. Dit is gedaan zodat jij de beste keus kunt maken bij het kopen van een doppen. 

Als je niet bekend bent met bepaalde vaktermen of mis je nog informatie? Kijk dan onderaan deze pagina voor een samenvatting, uitleg van vaktermen en aanvullende informatie

De beste dopsleutelsets vergelijken voordat je gaat kopen

 

Online het beste gereedschap kopen doe je bij Gereedschapcentrum.nl. Gereedschapcentrum.nl bied ook de beste doppensets aan. Hieronder vind je de top 8 best verkochte dopsleutelsets. Elke set heeft zijn eigen toelichting. Maak gebruik van de knoppen naast de dopsleutelsets welke jou aanspreken, vergelijk de prijzen en lees de reviews zodat je de beste keus kunt maken. Van 3-delig tot wel een 215-delig dopsleutelset:

Beste dopsleutelset kopen Beta 3-delig

Beta 3-delig slagdopsleutelset 1/2''

Simpel en voordelig

Beste dopsleutelset kopen milwaukee 10-delig

Milwaukee 10-delig dopsleutelset 1/2''

Hoge kwaliteit

Beste dopsleutelset kopen bahco 24-delig

Bahco 24-delig dopsleutelset 1/2''

Duurzaam

Beste dopsleutelset kopen Bahco 91-delig

Bahco 91-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

Hooggelegeerd staal

Beste dopsleutelset kopen Gedore 94-delig

Gedore RED 94-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

Snelste montage 

Beste dopsleutelset kopen Gedore 100-delig

Gedore RED 100-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

Extra accessoires 

Beste dopsleutelset kopen 172-delig Gedore

Gedore RED 172-delig dopsleutelset 1/4'', 1/2'' & 3/8''

Beste koop

Beste dopsleutelset kopen Mannesmann 215-delig

Brüder Mannesmann 215-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2

Meest uitgebreid 

Wat koop je eigelijk bij een dopsleutelset, wat zit er in?

Ziet er allemaal wel interessant uit, koffertjes met gereedschappen.., maar wat zit er allemaal in een dopsleutelset? Elke set welke hierboven benoemd staan, worden allemaal toegelicht. Door op de knop ”Lees Review” te klikken, kom je meer te weten over de set waarbij je deze aanklikt. 

 

Voor elke dopsleutelset welke hierboven staan is er een review geschreven. Elke koffer wordt voor je uitgepakt en en de inhoud toegelicht.

 

De beste koop dopsleutelset - Gedore RED 172-delig doppenset 1/4'', 1/2'' & 3/8''

Een lijst reviews kan je het beste beginnen met de beste koop. Voor de beste koop dopsleutelset is er gekozen voor de Gedore RED 172-delig. En dat is ook niet zonder reden. Een zeer uitgebreide set met hoog kwalitatief gereedschap. In verhouding tot andere doppensets is deze grote set zeer gunstig geprijsd. De prijs kan in eerste instantie misschien iets afschrikken maar kijk een wat je ervoor terug krijgt

 

Met deze 172 delen koop je niet alleen een dopsleutelset maar het complete plaatje. In deze koffer vind niet alleen doppen van verschillende maten. De set is ook voorzien van verschillende schroef- en torxbits. Met verschillende omschakelaar ratels ben jij met deze koffer elke schroefklus de baas!

 

Wat deze koffer aan inhoud heeft, lees je hieronder:

Voor de maten 1/4”, 1/2” en 3/8” zitten er 3 omschaklbare ratels in de koffer, alle met schakelpal fijnvertanding. 

In  de beste doppenset welke je kunt kopen zitten voor deze ratels veel opzetstukken. Om maar te beginnen met de dopsleutels. Voor alle 3 de maten zijn dopsleutels aanwezig in 2 verschillende hoogtes. Welke maten dopsleutels je in deze set koopt zijn:

 • 1/4” – 20 doppen, maten 4 t/m 14
 • 3/8” – 16 doppen, maten 10 t/m 19
 • 1/2”- 31 doppen, maten 10 t/m 30

Buiten de doppen zitten er nog veel meer opzetstukken in deze koffer. Hierbij kan je denken aan schoefbits, verlengstukken, bitadapters, bougiesleutels en ga zo maar door. De schroefbits zijn hier ook heel uiteenlopend. Zowel PH als PZ bits, torx en imbus. En deze allemaal in verschillende maatvoeringen. 

Deze dopsleutelset voorziet jou van alle gereedschappen voor elke schroefklus. Als jij een dopsleutelset wilt kopen, is deze set zeker het overwegen waard. Van doppen tot schroevendraaiers tot bougiesleutels. Daarnaast worden de gereedschappen met maar liefst 3 verschillende aansluitingen geleverd. Dit gaat om 1/2”, 1/4” & 3/8” aansluiting. Een grote aansluiting zoals de 1/2” aansluiting is sterker zodat je veel kracht kunt zetten. Een kleinere aansluiting als de 1/4” aansluiting neemt dan weer minder ruimte in beslag. Voor alle tussenklussen heb je hierbij ook nog eens een 3/8” aansluiting. Kortom, je kan elke klus aan met deze uitgebreide dopsleutelset. 

Wat koop je bij deze doppenset

De bijgeleverde ratels zijn voorzien van een softgrip. Dit verhoogd het gebruikersgemak. Hierdoor kan je zelfs met deze geharde metalen stukken nog steeds confortabel werken. De ratels zijn omschakelbaar. Hierdoor kan je gemakkelijk los en vast draaien. 

 

Alle verbindingsvierkanten van de hulpstukken zijn allen voorzien van een kogelvergrendeling zodat de doppen en bits goed blijven zitten.  

 

172 delen los meenemen kan best een uitdaging met zich mee brengen. Laat staan dat je die ene maat bit of dop dan nog eens terug ziet te vinden. Gelukkig wordt er een stevige koffer meegeleverd. In de koffer zitten de stukken vastgeklemd zodat je deze niet onverwachts kwijt raakt. De koffer helpt je daarbij ook nog eens de gereedschappen netjes geordend te houden. 

Beste dopsleutelset ratels Gedore RED

Een uitgebreid dopsleutelset als deze is elke cent waard. Voor maar €112,99 heb jij een arsenaal aan gereedschap in 1 koffer. Je kan hierbij denken dat dit behoorlijk duur is maar ga eens na: je hebt geen verdere losse schroevendraaiers meer nodig, alles b7ij elkaar in handbereik en dat van materialen welke ontzettend lang mee gaan. 

 

Zoveel lof over een koffer vol gereedschap, daar moet iets mis mee zijn toch? Helaas zit er inderdaad een nadeel aan deze dopsleutelset. De koffer is met 10,5 kg behoorlijk zwaar. Dit maakt het verplaatsen wat onhandiger. Maar goed, dat valt te verwachten bij een 172-delig set. 

Voordelen Gedore RED 172
Nadelen Gedore RED 172

Beste dopsleutelset voor slagmoer sleutel / wielbouten kopen - Beta 3-delig doppenset 1/2''

What you see is what you get! Een klein kistje met praktische inhoud. De 3-delige dopsleutelset van Beta lijkt klein maar is zeker niet minder praktisch. Met een grootte van 17, 19 & 21mm kan jij doorgaans de meeste wielbouten los of vast draaien. Geleverd met een handig kistje, zijn deze doppen goed op te bergen. Beta staat bekend om zijn innovatieve gereedschappen en wordt daarom al jarenlang verkocht. Dat geld ook voor deze dopsleutelset. Met een beschermlaag van polymeer hoe jij maar één keer in je leven een doppensetje te kopen, en dat voor maar €40,59

Deze dopsleutelset voor slagmoeren bestaat uit 3 delen. 3 doppen met afmetingen van 17, 19 & 21mm. De doppen hebben een aansluiting van 1/2” zodat deze op de meest voorkomende hulpstukken kan worden bevestigd. Een schattige dopsleutelset om te kopen welke doet wat het moet doen. 

Voordelen Beta 3
Nadelen Beta 3

Beste en meest duurzame dopsleutelset - Bahco 24-delig doppenset 1/2''

De meeste klussers kennen Bahco als merk van sleutels. Net als Beta staat Bahco dan ook bekend om hun innovatie bij hun gereedschappen. Hierom mag het 24-delige set van Bahco ook zeker niet achter blijven. Met 18 verschillende maten doppen, een tweecomponentengreep ratel en verschillende hulpstukken kan jij prima uit de voeten. In de koffer van deze dopsleutelset vind je over het algemeen de meeste doppen welke je nodig hebt.

 

Voor een thuisklusser is dit een prima doppenset van hoogwaardige kwaliteit. Door de hoge kwaliteit van Bahco is deze set dan ook het meest duurzaam van het moment. Een set waar je voor een lange tijd heel veel plezier aan kunt beleven. 

 

Wat koop je hier precies?

De koffer alleen is al noemenswaardig. Deze slagvaste koffer van kunststof kan tegen een stootje. Zeer geschikt om te gebruiken op een werk- of bouwplaats. De 2 componentengreep ratel heeft 60 tanden. Hiermee en de bijgeleverde verlengstukken laten jou schroefklussen in de lastigste hoeken klaren. 

Als thuisklusser kan je prima uit de voeten met de dopsleutelset van Bahco. Ookal is er helemaal niets mis met deze doppenset, moet je als doe-het-zelver afvragen of je een 24-delig set wilt kopen. Voor iemand die niet heel veel met bouten en moeren werkt is dit een uitstekende keus. Helemaal vanwege de duurzaamheid. Voor €70,59 is dit dan ook helemaal geen verkeerde koop. De vraag is alleen of dit voldoende is voor een echte creatieve doe-het-zelver. 

Voordelen Bahco dopsleutelset kopen 24
Nadelen Bahco 24

Beste dopsleutelset kopen met extra accessoires - Gedore RED 100-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

Waar het hierboven gaat over een wat beperkte 24-delig dopsleutelset, is er ook een dopsleutelset van 100 delen. De Gedore RED serie bestaat uit verschillende doppensets. Een hiervan is het 100-delige doppenset met extra accessoires. Waar een ratel met meerdere doppen niet voldoende kan zijn, is dit een zeer geschikte vervanger. Het 100-delige dopsleutelset van Gedore Red heeft aansluitingen van zowel 1/4” als 1/2”.

Deze doppenset kan mag dan ook zich dan ook wel echt onder de beste koop onder de doppensets gevonden worden. Met zowel verschillende ratels en 27 verschillende maten doppen verdeeld over de 2 maten aansluitingen, bevat deze koffer nog over meerdere accessoires. Hierbij kan je denken aan diverse ringsteeksleutels, tangen en een hamer. Alles waar een koffer voor een doe-het-zelver aan zou moeten voldoen. 

Is dit dan de beste dopsleutelset die je kunt kopen? Al heeft deze koffer een kleinere inhoud dan de eerste waar je over kon lezen, met de extra accessoires mag deze ook wel echt als beste koop benoemd worden. Maar wat zijn die extra accessoires dan? 

De inhoud van deze doppenset

Voor de 2 omschakelbare ratels krijg je verschillende opzetstukken voor beide maten. Het gaat hier dan ook over 38 verschillende maten dopsleutels. Naast bouten en moeren ben je schroeven met deze koffer ook de baas. Er zitten verschillende schroefbits in deze koffer. PH en PZ kruiskoppen, platte schroevendraaiers en torx kunnen hiermee verwerkt worden. 

Maar we hadden het over extra accessoires. Kan je ergens met een ratel niet lekker bij? Geen zorgen. Deze koffer bevat ook nog eens een set ringsteeksleutels, schroevendraaiers, verschillende tangen en een hamer. Deze koffer bevat een compleet gereedschapsarsenaal. Omdat je zoveel verschillende asseccoires in deze doppenset kunt kopen, is dit misschien wel de beste set voor de huis, tuin en keuken klusser. 

Zoals je kunt zien is deze 100-delige doppenset van Gedore RED volgestopt met veel meer dan alleen een paar doppen. Met deze koffer kan je moeren en bouten draaien. Spijkers slaan en heb je tangen voor diverse doeleinde. De extra bits helpen jouw om meer dan moeren en bouten in te draaien. Kruiskop-, platte- en torxschroevendraaiers en nog veel meer. Door de 1/4” aansluitingen kan jij precieze werkzaamheden uitvoeren. Voor het grovere werk gebruik je de 1/2” aansluitingen. 

Als je nog geen dopsleutelset hebt, is dit naast de 172-delige set wel echt een aanrader om te kopen. Een koffer welke veel meer bied dan de doorsnee doppensets. 

 

Het is een even een flinke investering van €243,99. Maar bedenk hierbij een dat je meer dan alleen een paar doppen hebt. Deze koffer bevat al zeker 80% van alle gereedschappen welke in jouw koffer zouden moeten zitten. 

Voordelen Gedore RED Dopsleutelset kopen 100
Nadelen Dopsleutelset Gedore RED kopen 100

Beste kwaliteit doppenset om te kopen - Milwaukee 10-delig dopsleutelset 1/2''

Milwaukee staat bekend om zijn hoog kwalitatieve gereedschappen. Om zichzelf op de markt te verbreden, blijft Milwaukee ook zeker niet achter. De 10-delige dopsleutelset is zeker het overwegen van kopen waard. Zeker als je wilt gaan voor een duurzame doppenset. Net als bij elk ander gereedschap van Milwaukee weet je dat je op je gereedschappen aan kunt. Wil je een sterk dopsleutelset kopen? Dat is dit de set voor jou! 

 

De doppen in deze 10-delige doppenset zijn van Impact Duty staal van hoge kwaliteit. Het bouwwerk waar je iets los of vast aan wilt schroeven zal eerder instorten dan dat deze doppen kapot gaan. De verzonken hoeken verzorgen dan ook een optimale koppeloverbrenging. De doppen hebben de ideale grip op uit muur stekende bouten dankzij een combinatie van dunne wand- en diepe muurconstructies. 

 

Deze doppenset bestaat uit bestaat uit 10 doppen met de maten 8 t/m 21. Geleverd in een mooie stevige koffer. 

Een hoogwaardige doppenset welke niet kapot te krijgen is. Deze dopsleutelset is te koop voor €69,79. Verzekerd van een eenmalige uitgaven voor de rest van je leven. Er wordt getwijfeld of de doppen van Bahco net zo lang mee gaan als deze. 

Voordelen Milwaukee dopsleutelset kopen 10
Nadelen Milwaukee 10

Beste dopsleutelset met snelste montage - Gedore RED 94-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

De dopsleutels in de Gedore RED serie worden als zeer goed ervaren. De meeste reviews welke worden achter gelaten  behaalt Gedore dan ook het meest haalbare sterren

Eerder heb je al kunnen lezen over 2 andere dopsleutelsets van Gedore. Het 94-delige set mag dan ook zeker niet missen. Door de binnenvierkantsaandrijving met kogelvangsleuf zijn de onderdelen van deze set zeer gemakkelijk in elkaar te zetten. Hierom is deze doppenset beoordeeld als snelste montage. Onlangs de kogelvergrendeling zijn de doppen en overige onderdelen zeer gemakkelijk in elkaar te zetten. 

In vergelijking met de andere Gedore RED dopsleutelsets, tekent deze de basis van de andere 2. Een zeer uitgebreide set zonder poespas. Met 31 verschillende maten doppen heb jij elke nodige sleutel bij de hand. Geleverd met 2 omschakelbare ratels en een zeer uitgebreid bitset ben jij elke klus de baas.


Met deze 94-delige doppenset hoef je geen klus meer uit de weg te gaan. Gedore heeft deze set ontwikkeld en is daarna nog veel uitgebreidere dopsleutelsets gaan ontwikkelen. Deze set is verkrijgbaar voor €84,69. In vergelijking met de 172-delige set welke als beste koop is bestempeld is dit wat aan de dure kant. Hierbij moet je jezelf afvragen of je zo’n grote set nodig hebt of voor een paar tientjes minder ook prima uit de voeten kan. 

Voordelen Gedore RED dopsleutelsete kopen 94
Nadelen Gedore 94

Sterkste doppenset kopen - Bahco 91-delig dopsleutelset 1/4'' & 1/2''

Het 91-delige dopsleutelset van Bahco mag ook zeker niet in deze lijst ontbreken. Deze complete doppenset bevat alleen al 35 verschillende doppen. Daarnaast nog meerdere hulpstukken en ratels met zowel een 1/4” als 1/2” aansluiting. De onderdelen in deze set zijn hooggelegeerd staal. Hierom mag deze dopsleutelset naast die van Milwaukee verkocht worden onder de sterkste doppensets. 

 

Geleverd met een sterke koffer van poly-ethyleen, kan je met deze set de meeste klussen klaren. Met hoge en lage doppen, meerdere bits en verlengstukken kan je overal bij. 

 

Wat krijg je als je deze doppenset zou kopen?

De 35 verschillende doppen zijn in zowel een lange als een korte uitvoering. Verdeeld over de maten 4 t/m 32. De doppen kunnen geplaatst worden op de 2 meegeleverde ratels, beide met snelontgrendeling, 60 tanden en een actiehoek van 6°. Buiten de doppen zitten er ook verschillende bitsets in de koffer. Van platte-, torx- en kruiskopbits. De 2 verlengstukken laten je overal bij komen, en niet te vergeten de bougiesleutel. Kom je onverhoopt ergens met de ratel niet bij? Geen paniek. Je krijgt ok 6 ringsteek- en 4 kniesleutels. 

Voordelen Bahco dopsleutelset kopen 91
Nadelen Bahco 91

Meest uitgebreide dopsleutelset - Brüder Mannesmann 215-delig dopsleutelset 1/4'', 3/8'' & 1/2''

Twijfel je over welke dopsleutelset je moet kopen? Misschien een beetje bang dat je iets mist in de doppenset? Ook al is het 172-delige set compleet voor elke klus, we hebben hier echt een totaal plaatje. 

 

De Brüder Mannesmann 215-delige dopsleutelset! Met deze set weet je zeker dat jij alles in één koffer hebt. 

 

Met 1/4”, 3/8” en 1/2” aansluitingen kan jij schroeven in de meest krappe ruimtes. Een zeer complete professionele dopsleutelset. Geleverd met een sterke kunststof koffer met handige kantelbare houders voor de bits, bitsdoppen en lange doppen! 

 

In de koffer zitten 3 ratels met elk denkbaar opzetstuk, verlengingen, sleutels, grepen en bitdoppen (zeskant- lang, kort, torx etc.). 

 

In deze set zit bijna te veel om op te noemen. Toch wil jij weten wat je koopt en ben je benieuwd naar de inhoud van deze doppenset. 

 

Wat koop je bij deze doppenset?

Ratels, schroevendraaiers, ringsleutels, schroef bits, verlengstukken, alles zit hierin. Hieronder vind je een totaal overzicht van de inhoud van deze zeer uitgebreide doppenset:

 • 3x ratel (1x 6,3 mm / 1/4″, 1x 10 mm / 3/8″, 1x 12,5mm / 1/2″)
 • Schroevendraaier met 6,3mm bithouder, magnetisch
 • 38x inbusdop (6,3 – 12,5mm)
 • 18x inbusdop, lange uitvoering (6,3 – 12,5 mm)
 • 14x inbusdop, E-profiel (6,3 – 12,5 mm)
 • 3x bougiedop (10 – 12,5 mm)
 • 5x verlengstuk (6,3 – 12,5 mm)
 • T-sleutel-adapter voor verlenging (12,5mm / 1/2″)
 • T-sleutel (6,3 mm / 1/4″)
 • 3x cardangewricht (1x 6,3 mm / 1/4″, 1x 10 mm / 3/8″, 1z 12,5 mm / 1/2″)
 • 12x steeksleutel (8-22 mm)
 • 3x bit-adapter (1x 6,3 mm / 1/4″ – 6,3 mm, 1x 10mm x 8 mm, 1x 12,5 mm – 8 mm)
 • Schroevendraaier (6,3mm / 1/4″)
 • 30x schroevendraaier-bit (8×30 mm)
 • 44x schroevendraaier-bit (6,3×25 mm)
 • 30x schroevendraaier-insert (6,3 mm / 1/4″)
 • 2x schroevendraaier-insert (12,5 mm / 1/2″)
 • 2x T-profiel (T55 / T60)
 • 7x ringsteeksleutel (1,27 – 5 mm).

Deze dopsleutelset van Brüder Mannesmann heeft werkelijk alles voor jouw klus. Door de kantelbare houders is de koffer ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk

 

Voor €123,99 ben jij helemaal klaar. Een complete gereedschapskist. Met 3 verschillende aansluitingen van 1/4”, 3/8” en 1/2” kan jij sleutelen in elk mogelijke hoek.  Wil jij een doppenset kopen, is deze dopsleutelset zeker het overwegen waard

 

In vergelijking met andere dopsleutelsets, is deze relatief goedkoop. Wil je een grotere set, dan zal je over moeten stappen naar een gereedschapskist op wielen

 

Een klein maar verklaarbaar nadeel aan deze koffer: hij is behoorlijk zwaar. Met een gewicht van 14kg moet je een stevige koffer meesjouwen. Begin je aan een klus? Leg deze koffer dan op een centrale plek zodat je die niet telkens hoeft te verplaatsen. s

 

Dopsleutelset kopen met koffer
Voordelen dopsleutelset kopen burder mannesmann
Nadelen Burder Mannesmann

Waar staan de maten op doppen voor en wat betekenen de aanduidingen op bitsen?

Als je wat minder ervaring hebt met het kopen van gereedschappen zoals een dopsleutelset, kan je misschien wel tegen onbekende termen aan lopen. Als er gesproken wordt over lange of korte doppen, kan je deze hoogstwaarschijnlijk wel invullen maar wat beteken de maten aansluitingen? Wat is een kogelvergrendeling of waar staat TX voor? Hieronder zullen termen en begrippen uitgelegd worden zodat jij de beste keus kan maken bij het aanschaffen van een dopsleutelset.

 

Het gebruiken van de juiste maten sleutels, doppen of bits is van groot belang. Wanneer je een verkeerde maat gebruikt, is de kans groot dat of het gereedschap of schroeven, moeren of bouten kapot gaan. Draait een schroef, bout of moer dol (dus dat de hoeken slijten of breken) dan heb je vaak veel meer werk aan je schroefwerk. 

Maatvoeringen aansluiting dopsleutels

In de bovengenoemde dopsleutelsets staan 3 verschillende maten aansluitingen aangeduid. Dit gaat om de 1/4”, 3/8” en 1/2”. Deze maten geven de grootte van de aansluitingen aan. De aansluiting is het vierkante uiteinde van een ratel of een hulpstuk. Voor de dop is dit het vierkante gat. 

 

De maatvoeringen staan voor het aantal inch / millimeter.

De maatvoeringen zijn:

Aansluitingen doppenset

Maatvoeringen aansluiting dopsleutels

 • 1/4” = 6,35mm
 • 3/8” = 9,53mm
 • 1/2” = 12,7mm                      

De 1/4” aansluiting is het kleins. De kleinste dopmaten zijn dan ook gemaakt voor deze aansluiting. Deze maat is zeer geschikt voor het schroeven in krappe ruimtes of kleine plekjes. 

 

De 3/8” aansluiting is een middenmaat. Je kan hier dan ook van zeggen dat dit de meest geschikte maat is voor gemiddelde schroefwerkzaamheden. Bij het kopen van een dopsleutelset moet je wel goed kijken of deze maat in de doppenset zit. 

 

De 1/2” aansluiting is de grootste van de 3. Groot en stevig. Dit is de beste aansluiting voor het uitoefenen van grote krachten. Omdat de aansluiting zo groot is, is deze niet te gebruiken voor 8 / 10 mm doppen. Andere bits zoals inbus-, torks- of schroefbits zijn ook niet geschikt voor deze aansluiting. 

 

Er bestaan ook aansluitingen van 3/4” en zelfs 1 inch. Deze maten aansluitingen worden doorgaans voor industriële doeleinde gebruikt. 

Dopmaten uitleg

Op zowel bouten en moeren als op sleutels en doppen wordt de maat aangeduid met een cijfer. Het cijfer op de bout of moer is afgeleid van de breedte van de schroefdraad. Als je dit vergelijkt met de maten op doppen of sleutels, is dit eigelijk een beetje vreemd. het getal welke op een dop of sleutel staat, staat voor de afmeting van de buitenkant van een moer of bout. Om dit systeem te laten werken is de combinatie schroefdraad / buitenmaten gestandaardiseerd. 

 

Bouten en moeren worden aangeduid met een M en een getal. Hieronder vind je de doorgaans meest gebruikte moeren en de daarbij passende doppen:

 

Bout of moerM3 M4M5M6M7M8M10M12M14M16M18M20M22M24M27M30
Passende dop5,57810111317192224273032364146
 

 

Welke soorten bitsen bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten schroeven op de markt. Elke soort schroef heeft een passend stuk gereedschap op deze te verwerken. Weet dus goed welke schroeven je koopt en of je hier ook het juiste gereedschap voor hebt. 

 

In een oude gereedschapskoffer zal je verschillende afmetingen schroevendraaiers vinden. Tegenwoordig zijn er bitsen. Bitsen zijn kleine opzetstukken in verschillende varianten. Een bit kan op een ratel, opzetschroevendraaier of zelfs een elektrische schroevendraaier bevestigd worden. 

 

Bitsen nemen aanzienlijk minder ruimte in dan losse schroevendraaiers. Met een goede bitset worden losse schroevendraaiers dan ook overbodig. Je kunt bitsen in verschillende soorten en maten kopen. Bitsen zijn verkrijgbaar in de varianten: sleufkop, kruiskop (PH), kruiskop (PZ), Torx en inbus. 

 

 

Een slimme optie om gereedschappen te kopen is een bitset. In de meesten dopsleutelsets zitten ook bitsen. Maar welke bitsen bestaan er allemaal? 

Sleufkop

Een sleufkop is ook wel bekend als platte schroevendraaier. Dit is de simpelste variant onder de schroevendraaiers of bitsen is de sleufkop. Hierom wordt deze te tegenwoordig ook het minst gebruikt Dit komt omdat andere varianten meer grip bieden dan de sleufkop. Om zoveel mogelijk grip op een sleufkop te krijgen is de maat van de bit van groot belang. Let hierbij op de dikte van de bit. Wanneer deze sleufkop precies aansluit op de sleuf van de schroef, zal je mindersnel uitschieten tijden het schroeven. 

 

De maten van een sleufkop worden aangeduid met getallen. Het getal staat voor het aantal mm van de kop. Voorbeeld: is de maat 7, dan staat dit voor de breedte van de kop.  

Kruiskop PH (Phillips)

De meest voorkomende schroef is de kruiskop. Op een kruiskop zijn 2 verschillende vartianten, de Phillips (PH) en de Pozidriv (PZ). het verschil tussen deze 2 is dat de Phillips variant geen extra inkepingen heeft. Zoals de naam al verraad, zit er een kruis in de kop van de schroef. Hier heb je dan ook een kruiskopschoevendraaier of bits nodig. Koop jij een elektrische boor- schroefmachine of een dopsleutelset, dan is de kan zeer groot hier kruiskopbits bij geleverd worden. Gebruik voor een PH schroef ook echt alleen een PH bit (en andersom voor PZ schroeven). Dit voorkomt dat de schroeven minder snel slijten. Daarnaast werkt dit een stuk prettiger. 

 

De maten van een PH schroefbit worden aangeduid van PH0 t/m PH4. De meest voorkomende maat is PH 2. Deze maat staat ook altijd aangeduid op de verpakking van PH schroeven. 

Kruiskop PZ (Pozidriv)

De PZ kruiskop schroeven lijken heel veel op PH schroeven. Het verschil zit hem in extra inkepingen. Door de extra inkepingen kan je in een kleinere hoek schroeven. Daarnaast heb je net wat extra grip dan  een PH kruiskopschroef. De PZ schroeven komen vooral tot hun recht als je net wat minder bewegingsruimte hebt. Zoals geldt bij een PH schoef, gebruik alleen een PZ bit op PZ schroeven. Hierdoor krijg je het beste resultaat. De schroeven en de bits blijven hierdoor langer goed. 

 

Net als bij de PH schroeven, zijn er 5 maten voor PZ schroeven. PZ0 t/m PZ4.

Inbus

De inbussleutel of bit kan voor sommige ook wel bekend zijn als de Ikea sleutel.

Een inbusschroef heeft 6 hoeken. Door de zes hoeken wordt deze ook wel hex (wat zes betekend) genoemd. In de meubelindustrie komen inbusschroeven veel voor. In de regel moet je altijd de een passende maat bit gebruiken voor een schroef. Dat is bij Torx en inbus van een nog grooter belang. Gebruik je een te kleine maat, dan is de kans des te groter dat je de schroef dol draait..

 

De maten van inbus worden ook met een getal aangeduid. De standaard maten zijn: 1, / 1,5 / 2 / 2,5 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 10. Er zijn ook tussenmaten of zelfs grotere maten verkrijgbaar. De maat staat voor de afstand tussen de twee zijden welke parallel aan elkaar lopen. 

Torx

Torx schroeven hebben op de kop een vorm van een ster. De 6 hoeken zorgen voor een zeer hoge grip. Torxschroeven worden gebruikt voor de wat zwaardere werkzaamheden. Zoals je bij de inbus kon lezen is het bij Torx ook heel belangrijk de juiste maat bit te gebruiken. Zit er teveel speling tussen de schroef en de bit, zullen deze beide snel  beschadigen. Bij Torxschroeven is het van belang dat je niet te diep in het materiaal schroeft. De kop moet op het materiaal liggen en niet worden doorgedraaid. 

Binnen de Torx schroeven is er ook een BO variant. Deze hebben een ”beveiligde” aansluiting met een uitstekende punt in de schroefkop. De uitsteekende punt zorgt ervoor dat deze schroeven ook echt alleen door een Torx BO bit of sleutel losgeschroefd kunnen worden. 

 

De maten van Torx schroeven worden aangeduid met een T of TX. Het getal hierachter staat voor de maat van de inkeping. De maten 1 t/m 10 zijn opvolgend. Vervolgens zitten er telkens stappen van 5 tussen: 10 – 15 – 20 etc. De enigste uitzondering hierop is de T27. Dit is een veel gebruikte maat en hierom is er een aparte maatvoering ontstaan. 

Sleufkop bits
Kruiskop bits PH
Inbus bits
Torx bits kopen

Beste dopsleutelset kopen

Je hebt kunnen lezen over verschillende dopsleutelsets. Hopelijk ben je door dit artikel een beetje op weg geholpen voor het kopen van de beste dopsleutelset. Wil je toch meer doppensets vergelijken? Klik dan hier en ontdek zelf verder. 

 

Heb je toch meer vragen over de verschillende doppensets of over termen & begrippen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *