Wat is een zweihaak

Een zweihaak, ook wel zwaaihaak of zwei genoemd is een handgereedschap. Dit gereedschap word vooral door timmermannen gebruikt om alle bedenkbare hoeken te meten, vast te zetten en over te brengen.

Zweihaak zwaaihaak

Een zweihaak bestaat uit 2 losse gedeelten die met een schroef aan elkaar vast zitten. Beide gedeelten kun je ten opzichte van elkaar bewegen. Met het vastdraaien van de schroef, doe je de hoek ”vastleggen”. Heb je de zweihaak vast gezet, kan je deze naar je materiaal meenemen om vervolgens de hoek precies over/af te tekenen.
Zonder dus alles nauwkeurig te hoeven meten, kan je gemakkelijk een hoek overnemen. Dit is een ideaal gereedschap als er bijvoorbeeld in verstek gezaagd moet worden.

De zweihaak word voornamelijk gebruikt om hoeken op hout af te tekenen, maar kan ook heel goed worden gebruikt voor het meten van hoeken voor bijvoorbeeld een vloerbedekking.

Er bestaan ook gereedschappen welke het zelfde principe hebben als een zweihaak, maar deze hebben een vaste hoek, bijna altijd van 90°. Dit soort gereedschap is vaak bekend onder de namen: schrijfhaak, winkelhaak of blokhaak.