Wat is een vlakbank?

Een vlakbank is een schaafmachine waarmee planken en balken glad, vlak en haaks geschaafd worden. Een vlakbank word door een elektromotor aangedreven.

Het gedeelte waar geschaafd word bestaat uit een aanvoerblad, een beitelas en een afvoerblad. Haaks op het aanvoerblad is een geleider gemonteerd. Deze geleider kan echter voor niet haaks schaafwerk onder een bepaalde hoek worden afgesteld en is ook vaak in breedte verstelbaar. Deze onderdelen zijn gemonteerd op een stalen onderstel waarin de motor zit welk een poelie aandrijft. Deze poel staat in verbinding met een poelie op de beitelas. Middels één of meerdere snaren word de draaiende beweging van de aangedreven poelie overgebracht naar de poelie op de beitelas. De aan- en afvoerbladen zijn in hoogte verstelbaar. Het afvoerblad moet dusdanig worden afgesteld dat het hout hierop kan steunen zodra het geschaafd is. Het verstellen van eht aanvoerblad is met een hendel te verstellen op de gewenste spaanafname.

Vlakbank

De beitelspleet word afgeschermd door een beweegbare beveiliging. Over het algemeen is dit een beveiliging met parallelgeleiding. Met een metalen klep word de beitelspleet afgedekt. Deze klep eindigt bij een geleider in een gebogen stuk wat het oploopstuk word genoemd. Het onbewerkte hout word hieronder geduwd en de klep word omhoog gelicht. Zo kan het hout worden doorgevoerd om het vlak te schaven. Het gebogen gedeelte wijkt in een V-vorm af van de geleider. Door het hout in deze V-vorm te duwen, wijkt de klep af en kan het hout langs de geleider worden doorgevoerd om dit haaks te schaven. De het vermogen van de motoren is variabel van 1,5kW tot 5,5 kW. Heb je een vlakbank met een hoog vermogen, worden deze in twee stappen opgestart. Dit gaat via de sterschakeling naar een driehoekschakeling.

Bij veel bouwbedrijven en aannemers staat er wel een vlakbank in de werkplaats. Bij bedrijven in de houtbewerking zoals meubelmakerijen en zelf scholen waar houtbewerking als vak gegeven word kan een vlakbank ook niet missen. Om hout zuiver haaks op alle vier de zijden te schaven, worden er met een vlakbank twee zijden geschaafd, één breedte- en een diktezijde. Met een vandiktebank worden vervolgens de andere twee zijden gedaan. Aangezien de ontwikkeling in de techniek geen moment stil staat is er ook een valkvandiktebank op de markt. Hierbij zijn de vlakbank en de vandiktebank onder dezelfde behuizing geplaatst.

Een Vlakbank kan ook worden gebruikt om hout te schaven in sponningen.

Er word telkens meer hout geschaafd en geprofileerd met machines welke voorzien zijn van meerdere schaafassen. Het hout word hierbij in één beweging bewerkt om toepassingen in het product te maken. Hierbij kan je denken aan trappen, meubels, trappen en soort gelijke zaken.