Wat is een vandiktebank?

Een vandiktebank is een machine welke in de houtbewerking word gebruikt. Dit is een stationaire machine welke gebruikt word om hout aan twee kanten zuiver op breedte en dikte te verspanen (schaven). Boven in de machine zit een beitelas met doorgaans twee, vier en soms wel tientallen beitels. Bij de professionele machines zijn de beitels gemakkelijk wisselbaar. Deze beitels zitten op een zogenoemde spiraalas welke door een elektromotor met een hoog vermogen word aangedreven. De motor drijft tevens ook de aan- en afvoerwalsen aan die voor en achter de beitelas zitten. De walsen begeleiden de doorvoer van het hout. Onder de walsen is een in hoogte verstelbaar blad gemonteerd. Hierin zitten twee bladrollen. Het hout wordt doorgevoerd en aan de bovenzijde geschaafd.

Het stelwiel welke gebruikt word voor de hoogte van het hout zit vaak aan de zijkant van de machine. Aan de voorzijde zit een schaalverdeling voor het aflezen van maatvoeringen waarop het hout geschaafd dient te worden.

Tegenwoordig is een spiraalas in een vandiktebank dusdanig ontwikkeld dat, zelfs met een as met tientallen beitels, gemakkelijk en snel een beitel vervangen kan worden. De beitels hebben vier gelijke vlakken en zijn met een schroef aan de as bevestigd. In het totaalplaatje word zo een spiraalvormige beitel gevormd. In het midden van een beitel zit een schroef. Met deze schroef kan je de beitel 90 graden draaien of vervangen. In de proffesionele werkplaatst moet er altijd snel doorgewerkt worden. Door de beitel te draaien, komt er een ongebruikte kant naar voren en zo kan de productie snel worden hervat. Bij brede beitels moet de beitel wel altijd vervangen worden of vakkundig worden geslepen.

Om hout zuiver en haaks aan alle vier de zijden te schaven, word er vaak vooraf met een vlakbank twee zijden van het hout geschaafd (breedte- en één diktezijde). Met de vandiktebank worden de andere twee zijden geschaafd.