Wat is een timmermanspotlood?

Een timmermanspotlood word ook wel een schrijnwerkerspotlood genoemd. Dit is een stevig potlood wat voornamelijk in de bouw gebruikt word voor het aftekenen van maten op hout, steen, beton en ga zo maar door. Aan de werkbank kan men ook goed gebruik maken van een timmermanspotlood. Het word niet alleen door timmerlieden gebruikt maar door vele andere vaklieden in de bouw.

Een timmermanspotlood heeft een ovale doorsnede. De ovale vorm heeft meerdere voordelen. Door de vorm is er ruimte voor een brede platte grafietstift. Daarnaast zal dit potlood niet zomaar weg rollen. Verder zorgt de vorm ervoor dat het potlood stevig achter het oor van een persoon blijft zitten. Vaak zijn de potloden rood of geel gekleurd. Door de opvallende kleur kan je deze snel weer terug vinden mocht je die verliezen.

Timmermanspotlood

Door de stevigheid van de potlood is deze slijtvast. Bovendien is de stift vrij hard. Er word dan ook getekend in de breedterichting van het potlood. De punt word alleen in de smalle richting scherp aangeslepen. In de andere richting dient de punt zo breed mogelijk gehouden te worden.

Het slijpen van het potlood kan door zijn vorm en grootte niet in een gewone puntenslijper. Dit kan gemakkelijk gedaan worden door met een hobby- of stanleymes het hout en de punt bij te slijpen. Let hierbij uiteraard wel op dat je altijd van je af snijdt.

Het potlood is ongeveer even lang als een opgevouwen duimstok. In een werkbroek zitten vaak vele zakken van meerdere formaten. door de grootte kan het potlood samen met de duimstok in de zelfde zak worden gehouden en heb je al je teken en meetgereedschap bij elkaar. Gemakkelijk om deze ook zo in één greep te pakken.

Het potlood is 10mm breed. door dit gegeven kan het potlood ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld het stellen van planken. De andere breedte is variabel maar altijd minder dan de breedste kant.