Wat is een slaglijn?

Een slaglijn wordt ook wel een spatlijn genoemd. Dit is een stuk gereedschap welke gebruikt wordt om lijnen te markeren op langere oppervlakte.

Een slaglijn bestaat uit 3 hoofdonderdelen:

  • Behuizing
  • Slaglijn
  • Molen
Slaglijn

De behuizing is veelal gemaakt van kunststof. Aan de behuizing zit een hendeltje bevestigd welke gebruikt word voor het opwinden van de slaglijn. In de behuizing zit de slaglijn opgerold, samen met kalkpoeder van een bepaalde kleur.

Door de slaglijn uit de behuizing te trekken, kunnen het begin van de lijn en de behuizing een lijn markeren van kalkpoeder.

Waarvoor gebruik je een slaglijn?

Een slaglijn wordt gebruikt om een rechte lijnmarkering te geven. Dit gereedschap wordt regelmatig in de bouw gebruikt maar ook door de wat gevorderde klussers. Markeerlijnen geven een houvast voor bijvoorbeeld het metselen van een muur of het maken van een scheidingswand.

Je kan gebruik maken van verschillende kleuren kalkpoeder. De kleur is de voorkeur van de gebruiker. Rode kalkpoeder kan minder goed opvallen als je met veel rode bakstenen werkt. Kies daarvoor altijd voor ene heldere kleur zoals blauw of geel.

Hoe werkt een slaglijn?

Span de slaglijn van punt a. tot punt b. Waar de lijn over de grond ligt, zal de markering komen. Als de lijn gespannen staat, trek je de lijn een klein stukje omhoog en laat je deze los. Doordat de lijn op de ondergrond ”slaat”, zal het kalkpoeder een lijn markeren op de gewenste positie.

Na gebruik kan je met de molen de lijn weer gemakkelijk oprollen. Mocht de lijn geen voldoende markering geven, rol je de lijn ook op. Kalkpoeder zit in de behuizing. Door de lijn weer op te rollen, ”herlaad” je de lijn voor het volgende gebruik.

Slaglijn kopen

Wil jij direct een slaglijn kopen? Gebruik onderstaande link om een kwalitatief goede slaglijn te kopen. Op deze website vindt je niet alleen een goede slag lijn maar kan je veel meer bouwbenodigdheden kopen.

Koop een hier een slaglijn.