Wat is een priem?

Een priem, ook wel bekend als els is een gereedschap wat bestaat uit 2 delen. Het ene deel bestaat uit een stalen stift welke eindigt in een scherpe punt. Het andere deel is een schacht wat van hout kan zijn maar tegenwoordig voornamelijk van kunststof is gemaakt.

Priem kunststof
Kunststof schacht
Houten schacht

Een priem word gebruikt om een klein ondiep gaatje in een object te prikken. Dit gaatje wordt gemaakt om te voor te zorgen dat een boor niet ”wegloopt” als je ergens een gaatje wilt boren. Het weglopen van een boor gebeurt voornamelijk bij harde materialen zoals staal of steen. Bij het bewerken van leer word een priem gebruikt om o.a. meer stikgaatjes te maken. In de zachtere houtsoorten wordt het hout aangewend om gaatjes voor de wat kleinere schroeven voor te prikken. Bij dikkere houtplanken hoeft er op deze manier niet te worden voorgeboord.

De vorm van de punt is in de meeste gevallen rond. Er zijn ook priemen te koop met een vierkante schacht. Een vierkante schacht kan worden gebruikt om jet gaatje iets ”uit te vreten” door iets met de priem te draaien

Een priem is goed in zijn gebruik voor harde materialen, met name ijzer. Ook word het gebruik van een prim gebruikt voor het aftekenen op harde en vooral donker gekleurde houtsoorten. Op donker gekleurde houtsoorten is een aftekening door bijvoorbeeld een timmermanspotlood vaak slecht te zien.

Je kunt een priem wel gebruiken op stalen objecten al is deze daar niet altijd even voor geschikt. Aangezien een priem vaak dun is, is de kans groot dat je deze krom slaat op metalen. Voor het markeren en centreren op metalen moet je dus rekening houden dat je hier een dikke priem voor gebruikt of nog beter een kraspen. Dit kun je eventueel doen in combinatie met een markeervloeistof.