Wat is een loopkat?

Een loopkat is een hijswerktuig zoals een takel. De loopkat word gebruikt om zware lasten te verplaatsen. Dit gebeurt door een een een haak welke aan een soort wagentje zit middels kabels welke over rails glijd.

Is een loopkat voorzien van een lier wordt deze vrijwel altijd bewogen door een elektromotor. Met behulp van een wormwielkast worden de loopwielen aangedreven. De bewegingssnelheid is afhankelijk van het type kraan en de werkomstandigheden. Handbewogen takelkatten worden aan een haalketting die de takel aandrijft voortgetrokken. De motortakelkat word ook vanaf de grond bediend. Ook het verplaatsen gebeurd met een motor waarbij de bestuurder met de kat meeloopt. Bij een loopkat met een takel zijn de hijseigenschappen primair en de rijvoorwaarden secundair. Terwijl bij de loopkat met een taken de rijeigenschappen het belangrijkst zijn. Dit laatste type komt veel voor in combinatie met hangbanen. Op een loopkraan wordt ook vaak een loopkat met elektrotakel geleverd. Wanneer de loopkat lange afstanden moet afleggen of over moeilijk begaanbaar terrein moet bewegen, word aan de zijkant van de kat een bestuurderscabine gemonteerd. Deze cabine wordt ook wel een mantrolly genoemd.

De Loopkat word gebruikt op werkplaatsen waar met veel zware objecten gewerkt wordt. Denk hierbij aan scheepswerven of grote ijzerhandelaren.