Wat is een lintzaag?

Een lintzaag kan ook wel een bandzaag genoemd worden.

Een lintzaag is een machine waarin een ”oneindige” zaag zit. Dit komt door een lintvormig zaagblad van een aantal meter lang welke om 2 wielen gespannen zit. Het onderste wiel wordt dusdanig aangedreven zodat het zaagblad van boven naar beneden getrokken word. Als je een stuk hout zaagt met een lintzaag, word op deze manier het hout tegen de zaagtafel aangedrukt.

Wat is een bandzaag?

Vroeger werden de zagen aangedreven door een waterrad. de meeste lintzagen werden gebruikt om planken te zagen van boomstammen die door het zelfde water werden aangevoerd. Tegenwoordig worden lintzagen elektrisch aangedreven. Door de verschillende formaten kunnen ze gebruikt worden voor verschillende zaagwerkzaamheden.

Een lintzaag is ideaal om lange zaagsneden te maken, vooral bij grote en dikke grondstoffen. Je kan met een lintzaag ook bochten maken. Hoe dunner het zaagblad, hoe kleiner de bocht gemaakt kan worden.

Er zijn ook lintzagen te koop welke gebruikt kunnen worden voor andere materialen dan hout. Een lintzaag welke in de metaalbewerking wordt gebruikt, beweegt de zaag stukken langzamer vanwege wrijvingswarmte. Door wrijvingswarmte word het zaagblad vaak ook gekoeld met een vloeistof.

De zaagtafels van een lintzaag zijn verstelbaar. Zo kan de zaag afgesteld worden op de dikte van het materiaal. Het afstellen is niet alleen goed om een mooie zaagsnede te maken maar ook voor het behoud van je zaagblad. Hoe groter de afstand tussen het materiaal en de zaagtafels, hoe groter de kans dat het zaaglint kan knikken.

De wielen zijn meestal voorzien van een rubberen rand om het zaagblad te beschermen. Word het zaaglint vervangen, dan moet het bovenste wiel opnieuw worden afgesteld zodat deze even vlak staat als het onderste wiel. Dit voorkomt dat het zaagblad van het wiel afloopt en dat de zaag optimaal gespannen is.

Het zaagblad van grotere lintzagen worden vaak met de hand opnieuw geslepen is. Bij een kleine lintzaag is het vervangen van het zaagblad noodzakelijk kwaad. Is het zaaglint te dun, dan is de kans groot dat deze breekt.