Wat is een krik?

Een krik is een hulpmiddel welke gebruikt wordt om zware dingen op te tillen. De meeste mensen zullen het ding wel kennen als dat apparaat waarmee je een auto kunt optillen om bijvoorbeeld een wiel te vervangen.

Een krik kan ook gebruikt worden om dingen (verder) uit elkaar te duwen.

Er zijn verschillende soorten krikken op de markt. Meest voorkomen is een mechanische of een hydraulische krik.

Mechanische krik

Een mechanische krik, ook wel schaarkrik genoemd is voor het handmatig omhoog brengen van een object. Dit is de krik die gebruikt word om een auto op te tillen wanneer er een wiel verwisseld moet worden. Aan een mechanische krik zit een zwengel welke je rond kunt draaien. Deze zwengel draait een schroefdraadas waarmee de afstand tussen de scharnierpunten groter of kleiner word. Door de zwengel de ene kant op de draaien gaat de krik omhoog, de andere kant op is omlaag.

Hydraulische krik

Een hydraulische krik werkt niet met een zwengel en een schroefdraadas maar met een hydraulische cilinder. De cilinder word door een pendaal of lange hefboom onder druk gezet. Door de cilinder onder druk te zetten, zet de krik uit en kan deze een object optillen. Door de druk uit de cilinder te laten lopen, zal de krik weer zakken. Een hydraulische krik zal je vinden in een autogarage maar word ook gebruikt door de brandweer om bijvoorbeeld een bekneld persoon ergens tussenuit te kunnen bevrijden.