Wat is een inbussleutel?

Als je iets hebt gekocht bij de Ikea, dan zal je hier ongetwijfeld een sleuteltje bij hebben gekregen. Dat ijzeren ding met een 6 hoek. Dit is een inbussleutel.

De inbussleutel is een sleutel welke gebruikt word om inbusschroeven mee vast of los te draaien.

Een inbussleutel bestaat uit een 6 hoekig staafje wat vaak in een L vorm gebogen is. Het ene uiteinde is vrij kort, de ander een stuk langer. Welke lengte je gebruikt is afhankelijk van de ruimte waarin je bezig bent en hoeveel kracht je op de sleutel wilt uitoefenen.

Wat is een inbussleutel

Maatvoeringen

Aangezien er verschillende maten inbusschroeven zijn, zijn er ook verschillende maten inbussleutels te koop. In het metriek stelsel zijn er standaard maten meegegeven voor de inbussleutels. De standaard maten lopen tot 3 door met een ½ en vanaf 3 met hele getallen. De standaard maten zijn dan: 1 – 1½ – 2 – 2½ – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 en 10mm. Er zijn ook tussenmaten te koop maar deze worden doorgaans minder gebruikt. De maat welke aangegeven staat is de afstand van de zijden welke recht tegenover elkaar staan.

Uitvoeringen

Buiten de gebogen sleutel zijn er meer soorten inbussleutels op de markt. Er is een uitvoering op de markt met een dwars geplaatste handgreep. Hiermee kan meer kracht gezet worden dan de standaard inbussleutel.
Sommige inbussleutels zijn voorzien van een heft, een handvat net zoals een schroevendraaier.