Wat is een glassnijder?

Wat is een glassnijder? De naam misleid je een beetje. Een glassnijder word niet gebruikt om het glas echt te snijden maar is een hulpmiddel hiervoor. Met een glassnijder breng je alleen een kras op een glasplaat aan.

Een glassnijder is voorzien van een wieltje wat vaak van metaal is gemaakt. Op dit wieltje zitten inhammen om de kras te krijgen. Door de kras kan glas van verschillende dikte gemakkelijk afgebroken worden.

Glassnijder

Met de glassnijder oefen je druk uit op het glas. Door een snijbeweging te maken, creëer je een kras. Als je de glasplaat met de kras ter hoogte van een rand van bijvoorbeeld een tafel te leggen, kan het glas gemakkelijk en recht afgebroken worden. Je kunt er ook voor kiezen om tegen de onderkant van het glas te tikken waardoor de glasplaat barst tot de rand. Dit is wel een vrij ongebruikelijke methode vanwege het afval wat dit met zich meebrengt.

Het handvat van een glassnijder gaat van plat naar rond. Als je de glasplaat met de kras ter hoogte van het overgangsstuk legt, met de kras naar de onderzijde gericht, en drukt op beide glasdelen zal het glas ook gemakkelijk afbreken. De rand waarop het glas breekt zal op deze manier gladder zijn.

Als je gebruikt maakt van een glassnijder, zorg er dan voor dat je de glasplaat eerst met wasbenzine goed schoonmaakt. Daarnaast moet het wieltje goed geolied zijn zodat deze soepel loopt.

Tip: doop de glassnijder in terpentine voor een goed snij resultaat.