Wat is een frees?

Een vrees is een snijgereedschap. Een frees kan plaatvorming of cilindervormig zijn met vertandingen erin die als beitels werken bij de bewerking van houten, metalen of kunststof onderdelen. Het gereedschap word op een freesbank bevestigd en de roterende frees of het onderdeel welke gefreesd moet worden beweegt zich lineair om zo een profiel of uitsparing in het onderdeel te krijgen. Deze handeling word wel aanzet- of voedingsbeweging genoemd.

Een wormvormige freesbeitel wordt gebruik om vertandingen op een onderdeel te krijgen. Hierbij kan je denken aan een tand op een tandwiel uit te snijden. Hierbij draait het onderdeel zelf ook.

Frezen welke gemaakt zijn van snelstaal, bestaand uit 18% wolfraam, kan de snelheid worden opgevoerd tot het dubbele of zelfs hoger tegenover frezen gemaakt van gereedschapsstaal.

Bij vlakvrezen wordt er gebruik gemaakt van een mantelfrees of een meskopfrees. Voor spiebanen een zaagfrees of spiebaanfrees. De hoek waaronder de groeven in de frees lopen zijn afhankelijk van het soort materiaal. Het aantal tanden is hierbij ook van belang.