Wat is een drilboor

Een drilboor is een boorgereedschap wat voornamelijk voor professionele doeleinde wordt gebruikt. Er zijn er verschillende soorten uitvoeren te koop waarbij de capaciteiten dan ook verschillen. Zo zijn er elektrische drilboren welke middels een constante voeding (stroomkabel) worden aangevoerd of pneumatische drilboren welke ook wel persluchthamers genoemd worden. De boor word dan middels perslucht aangedreven. Bij de wegenbouw of ander zware werkzaamheden waarbij een drilboor met een grote capaciteit nodig is, zijn er drilboren welke aangedreven worden door een benzinemotor. In de mijnbouw is een speciale pneumatische drilboor ontwikkeld welke een afbouwhamer word genoemd.

drilboor

Een Drilboor kan worden gebruikt voor het losmaken van stenen, openbreken van een wegdek, slopen van muren of het verwijderen van tegels.

Waarvoor gebruik je een drilboor en hoe werkt het?

Een drilboor kan onder meer worden gebruikt voor: het losmaken van gesteente, het slopen van muren, het verwijderen van tegels en het openbreken van een wegdek.

De gereedschapshouder van een drilboor heeft alleen een opgaande en neergaande beweging, wat ook wel hameren wordt genoemd. Dit in tegenstelling tot een klopboormachine. Bij een klopboormachine draait de gereedschapshouder rond. Bij het hameren dringt de punt of beitel stotend het object waarop het gebruikt word binnen waarbij het materiaal van het object word verpulvert.

Bij een persluchthamer word de boor door perslucht aangedreven. Hiervoor moet er een luchtslang aangesloten staan op de drilboor. De slang verbind de drilboor dan met een compressor. Omdat een compressor niet altijd voor handen is, word er veelal een mobiele compressor ingezet. In de drilboor zit een membraanklepje welke de perslucht regelt. Zo drukt de lucht het ene ogenblik voor en het volgende ogenblik achter de zuiger. Hierdoor wordt de zuiger in een hoog tempo door de cilinder heen en weer bewogen. Op het einde van de slag slaat de zuiger de boorpin uit waardoor de pin in het te bewerken materiaal zich binnen dringt.

Een drilboor word nagenoeg alleen maar voor professionele doeleinde verkocht. De meeste doe-het-zelvers hebben geen dusdanige sloopwerkzaamheden waarvoor het waard is om een drilboor aan te schaffen.

Een stukje veiligheid is wel van toepassing bij het gebruik van een drilboor. Let bij gebruik dus goed op de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Gebruik gehoorbescherming omdat een drilboor tot wel 100 decibel kan produceren en een veiligheidsbril voor opspattende stukjes van het te breken materiaal.

Bij herhaaldelijk gebruik van drilboren kan het fenomeen van Raynaud of carpaletunnelsyndroom ontstaan.