Wat is een dopsleutel?

Een dopsleutel is een gereedschap wat gebruikt word om bouten en/of moeren mee los en vast te draaien.

Dopsleutel

Over het algemeen hebben dopsleutels moerdoppen met een zes of twaalfkantige holte. De grootte van de holte is afhankelijk van de maat dopsleutel welke je hebt. Deze hoekige holte kan over een moer of bout sluiten.

Een dopsleutel kan uit 1 geheel bestaan maar er zijn ook dopsleutels waarvan de doppen verwisselbaar zijn. Bij een dopsleutel met verwisselbare doppen heb je een los handvat welke eindigt met een vierkante stift. Op het vierkante gedeelte zit een zogenoemd snapkogeltje welke de dop vast houd aan het handvat. Een dopsleutelset bestaat uit een handvat met verschillende maten doppen. Koop je een complete set, dan zitten hier verschillende handvaten bij, veelal met een ratelmechanisme, verschillende verlengstukken en een omslag.

Dopsleutelset

De vaste dopsleutels zijn in verschillende uitvoeringen te koop. Zo heb je een haakse dopsleutel. Een haakse dopsleutel is massief en gemaakt van speciaal staal. De steel is zoals de naam al zegt haaks gebogen. Dan heb je nog een T-sleutel uitvoering. Deze is voorzien van een kurk die haaks op de stil staat. Verder heb je nog een model wat lijkt op een schroevendraaier. Het heft, de schaft en de dop vormen hierbij één geheel. Andere voorbeelden van dopsleutels met vaste moerdoppen zijn bogiesleutels en kruissleutels.

Het gebruik van een dopsleutel is wel wat snel beperkt, zeker als je aan lange bouten gaat sleutelen. Doordat de doppen doorgaans niet al te diep zijn, kan het zijn dat de dop niet bij de moer kan door het gebruik van een lange bout. Mocht dit het geval zijn kan je beter aan de slag met een pijp, steek of ringsleutel.

Opzoek naar de beste dopsleutelset? Lees dit artikel en ontdek welke doppenset de beste is!