Wat is een dommekracht?

Een dommekracht is een werktuig welke ook wel bekend kan zijn als een kelderwind, kelderijwijn of zoals onze zuiderlijke buren het noemen, een keldervijs. Een dommekracht is gestandaardiseerd in het normblad DIN 7355.

Een dommekracht is een soort van een krik. Dit stuk gereedschap word gebruikt om zwarte objecten op te tillen, te ondersteunen of weg te drukken.

Wat is een dommekracht

Dit werktuig bestaat uit een kast met meestal meerdere stalen tandwielen en een tandheugel. De tandheugel word in de kast omhoog gezwengeld. Aan de zwengel zit een terugloopbeveiliging. Over het algemeen bestaat deze uit een pal met een palwiel. De tandheugel heeft aan het bovenuiteinde een vork en aan de onderzijde een klauw welke de zware objecten verplaatsen.

Net als bij een krik bestaan er ook hydraulische dommekrachten. Het voordeel van een hydraulisch werktuig is dat de capaciteit aanzienlijk groter wordt. Een hydraulische dommekracht kan tot ongeveer wel 10 ton druk uit voeren. De zwengel is in dit geval vervangen door een hendel welke je bediend door de hendel op en neer te bewegen.

Voordat de dommekracht is ontwikkeld werd er gebruikt gemaakt van een vijzel. Dit is een balk met 2 houten schroeven waarmee je zware objecten op kunt tillen door aan de schroeven te draaien.