Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een elektrische zaag, ook wel wipzaag genoemd. Door een motor word een zaagblad aangedreven met een op en neerwaartse beweging.
Met het gebruik van een decoupeerzaag ontneem je jezelf het zware zagen met de hand.

Dit is een ideaal gereedschap voor zowel vakmensen als doe-het-zelvers.

Het voetplaat van een decoupeerzaag is vaak ook verstelbaar waardoor je hiermee gemakkelijk in verstek kunt zagen.
Afhankelijk van het model, is het toerental van de elektromotor regelbaar. Afhankelijk van het materiaal wat je wilt zagen kan dit een handige toepassing zijn. Voor harde materialen kan je het toerental het best laag zetten om het warmlopen van het zaagblad te voorkomen.

Door een kleine omvang kan je deze tool overal mee naartoe nemen en is deze makkelijk gangbaar.

Met een decoupeerzaag kan je heel precies zagen in materialen zoals hout, staal, kunststof en vinyl.
Er zijn verschillende zaagjes te koop voor verschillende materialen. Hou er dus rekening mee in wat voor materiaal je wilt zagen en wat voor zaagje je gebruikt. De meeste zaagjes hebben tanden richting de machine gericht. In dit geval zaag je het materiaal altijd ondersteboven. Hiermee voorkom je dat je aan de bovenzijde van het materiaal verspaant en de splinters alleen aan de onderzijde van het materiaal komen.

Een nadeel van een decoupeerzaag kan zijn dat je niet dicht langs een obstakel kunt zagen omdat het voetblad hierbij in de weg zit.

Wat is een decoupeerzaag
Decoupeerzaag

Lees altijd eerst de veiligheidsmaatregelen voordat dat je met decoupeerzaag voordat je hiermee aan de slag gaat. Zo voorkom je vervelende ongelukken.