Wat is een cirkelzaag?

Een cirkelzaag, ook wel radiaalzaag genoemd, is een zaag met een blad in de vorm van een stalen schijf. Deze stalen schijf wordt met een motor aangedreven welke de stalen schijf rond laat draaien. Dit gaat met een behoorlijke snelheid. Er zijn verschillende toepassingen waarop een cirkelzaag op toegepast kunnen worden.

Cirkelzaag kopen hoe duur?

In de industrie is een cirkelzaag vaak op een zaagtafel gemonteerd. Het te zagen materiaal wordt over de tafel aangevoerd. Er zijn ook types waarbij er in een constructie samen met een elektromotor een cirkelzaag is gemonteerd. Voor de meeste klussers is een draagbare handcirkelzaag het bekendst. Een draagbare handcirkelzaag heeft een wat minder sterke motor en is daarom vooral geschikt voor dunnere materialen.

Een cirkelzaagblad is verkrijgbaar in verschillende maten, met verschillende vertandingen. Een gemiddeld blad heeft een diameter van 25cm maar hiervan zijn diverse maatvoeringen beschikbaar. In de industrie wordt er vaak gebruik gemaakt van grotere bladen, afhankelijk van de toepassing. De maximale zaagdiepte wordt bepaald door de straal (de helft van de diameter) van het zaagblad.

Met een cirkelzaag kan je latten, buizen, balken en nog veel meer zagen. Een wat minder gebruikelijke naam is een afkortzaag of afkorter.

Toepassing van een cirkelzaag

Er zijn verschillende soorten cirkelzagen op de markt. Net als bij boren heb je verschillende soorten cirkelzaagbladen voor verschillende soorten materialen. Voor de levensduur van de machine is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen bij de juiste materialen gebruikt.

Cirkelzaag voor non-ferromaterialen

Wil je een cirkelzaag gebruiken om hout mee te zagen, dan wordt er doorgaans een cirkelzaag gebruikt voor non-ferromaterialen. Op de tanden van het zaagblad wordt er een stukje snelstaal gesoldeerd. Hierdoor slijt het blad aanzienlijk minder snel. Omdat de zaag op zo’n hoog toerental draait, is beveiliging van groot belang. De belangrijkste veiligheidsvoorzieningen zijn het spouwmes en de kap. Een spouwmes zorgt ervoor dat de zaagsnede open blijft. Dit voorkomt terugslag van het werkstuk. Dit is gemonteerd achter het zaagblad, het gedeelte waar de tanden van de zaag omhoog gaan. De voorzijde, dus waar de tanden van de zaag naar beneden gaan, is waar het te zagen materiaal wordt aangevoerd.

Een paneelzaag is een tafelcirkelzaag. De geleiding van een tafelcirkelzaag zijn zowel in de breedte als in de lengte een aantal meters groot. Hiermee kunnen grote bouwwerken op gezaagd worden. Voor grote bouwwerken bestaat er ook een formaatzaag. In een formaatzaag staat het te zagen paneel verticaal in een frame. Aan dit frame zit een geleiding gemonteerd waarlangs een handcirkelzaag over het paneel bewogen kan worden. Dit is het type zaag wat je veel bij bouwmarketen ziet.

Paneelzaag en formaatzaag kunnen als synoniem gebruikt worden. Kijk dus goed wat je nodig hebt voordat je wat koopt.

Cirkelzaag voor metalen

Om metalen te zagen kan je ook gebruik maken van een cirkelzaag. Omdat metalen sterker zijn dan hout, werkt een cirkelzaag voor metalen iets anders. Je bestuurt deze machines vaak met een hefboombediening. De zaag draait op een veel lagere toerental dan een cirkelzaag voor non-ferromaterialen. Door de wrijving van het zagen komt er veel warmte vrij. Daarom word er gebruik gemaakt van een hardstalen blad welke tijdens het zagen gekoeld wordt met een koelmiddel. Dit koelmiddel stroomt langs het zaagblad en wordt gecirculeerd. Het koelmiddel wordt opgevangen, gezeefd en zo weer hergebruikt. Vaak wordt het zaagblad hydraulisch door een werkstuk geduwd.

Een metaalafkortmachine kan ook met een doorslijkschijf werken.

Wat is een cirkelzaag voor metaal

Diamantcirkelzaag, een cirkelzaag voor steen

Steen, beton en asfalt kan ook gezaagd worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een diamantcirkelzaag. Het zaagblad is zoals de naam het al zegt, voorzien van diamantslijpsel. Net als bij het zagen in metaal, wordt er veel water op een diamantcirkelzaag gesproeid. Dit heeft een koelende werking waardoor en wordt zo overmatige slijtage tegen gegaan. Diamantcircelzaagmachines worden pneumatisch aangedreven via een compressor.

Diamantcirkelzaag wat is een cirkelzaag voor steen?

Hoe duur is een cirkelzaag?

Omdat deze website is gemaakt voor de thuisklussers, gaat het hier om een handcirkelzaag voor non-ferromaterialen. Deze cirkelzagen kan je kopen voor behoorlijk uiteenlopende prijzen. Als je een cirkelzaag van een betrouwbaar merk wilt kopen, zit je gemiddeld tussen de €110 tot €230. Er zijn ook cirkelzagen te koop voor €600+. Bedenk goed hoe vaak je een cirkelzaag gebruikt. Het zou zonde zijn als je een hele dure cirkelzaag koopt en deze vervolgens maar een enkele keer gebruikt.

Wil je verschillende merken en types met elkaar vergelijken? Klik dan hier.