Wat is een breekijzer?

Een breekijzer is ook wel bekend als een koevoet. Dit is een langwerpig stuk gereedschap welke gebruikt word om dingen open te wrikken. Doordat een breekijzer veel gebruikt word bij inbraken, heeft deze tool een slechte naam gekregen. Toch is het een ideaal gereedschap bij bijvoorbeeld demontage-werkzaamheden.

Wat is een breekijzer
Wat is een breekijzer

Het rondlopende deel van het breekijzer, ook wel voet genoemd, splitst op het einde. Doordat dit lijkt op de poot van een koe heeft dit gereedschap ook de naam koevoet gekregen (leuk weetje).

Een breekijzer gebruik je middels het hefboomprincipe. De voet word tussen 2 zaken geplaatst om vervolgens een behoorlijke kracht uit te kunnen oefenen op het andere uiteinde van de tool. Door te wrikken kan je een opening creëren tussen 2 zaken of 2 zaken van elkaar te halen.

Een breekijzer kan ook gebruikt worden om zware dingen iets op te lichten zoals bijvoorbeeld een stapel tegels. Dit kan handig zijn om ruimte te maken van iets zwaars om dit vervolgens beter beet te kunnen pakken. Let uiteraard wel op je vingers en rug bij het optillen van zware dingen.

Het gespleten deel kan ook gebruikt worden om spijkers en schroeven uit te trekken. Dit is het zelfde principe als een klauwhamer.

Hoe duur is een breekijzer?

De gemiddelde prijs van een breekijzer ligt tussen de €20 en €30. Een kleiner breekijzer van koolstofstaal is goedkoper en kan je voor nog geen €7,50.

Vergelijk de verschillende breekijzers hier.